Atracții turistice

Vila Ephrussi de Rothschild, Saint-Jean-Cap-Ferrat, Franta

CĂTĂLIN KISLINGER


Vila Ephrussi de Rothschild, Cap-Ferrat, Franta.


Vila Ephrussi de Rothschild se afla situata in localitatea Saint-Jean-Cap-Ferrat, localitate aflata intre Nisa (10 km) si Monaco (15 km). Localitatea Cap-Ferrat este celebra prin faptul ca aici isi au vilele sau domeniile o parte dintre super-bogatii planetei.

Vila Ephrussi de Rothschild a fost construita intre anii 1905-1912 de baroneasa Beatrice Ephrussi de Rothschild (1864-1934). In anul 1934, aceasta doneaza vila si domeniul aferent Institului Francez care o administreaza si in prezent.

Beatrice de Rothschild a angajat unii dintre cei mai buni decoratori ai vremii pentru decora curtea vilei si a realiza cele noua gradini: gradina japoneza, gradina florentina, gradina provensala, gradina spaniola, gradina exotica, gradina franceza, gradina de trandafiri, gradina cu pietre si gradina Sevres.

Aceste gradini au fost decorate cu coloane din marmura, cascade de apa, iazuri cu pesti, randuri de flori si arbori rari.

In gradina franceza, se pot asculta opere de muzica clasica la fiecare 20 de minute.

Adresa

Avenue Ephrussi de Rothschild, 06230 Saint-Jean-Cap-Ferrat, France

Coordonate GPS

43° 41′ 48″ Nord
7° 19′ 42.5″ Est

43.696667 Nord
7.328472 Est

Cum ajung la Vila Ephrussi de Rothschild

La Vila Ephrussi de Rothschild se poate ajunge:

Cu autoturismul

Este modalitatea cea mai usoara. Se merge pe drumul principal, singurul din Cap Ferrat, si se urmaresc indicatoarele catre Vila Ephrussi de Rothschild. La intrarea domeniului vilei Ephrussi de Rothschild exista o parcare fara plata numai pentru turistii care vor sa viziteze vila.

Cu autobuzul

- din Nisa pana la Cap Ferrat: linia 81. Dupa coborarea in Cap Ferrat, vila se afla la aprox. cinci minute de mers pe jos.
- din Monaco pana la Pont St Jean: linia 100. Din Pont St Jean, vila se afla la aprox 20 min. de mers pe jos.

Cu trenul

- se coboara la statia Beaulieu sur Mer si se merge pe jos pana la Cap Ferrat (aprox. 30 minute)

Pretul biletelor pentru vizitarea Vilei Ephrussi de Rothschild

Taxa de intrare: 12 euro. Redus: 9 euro.

Pentru familii, intrarea este libera pentru cel de-al doilea copil cu varsta intre 7-17 ani, daca pentru primul copil s-a cumparat bilet.
Pretul redus este pentru copii cu varsta intre 7-17 ani, studenti, profesori si someri (cu acte doveditoare).

Intrarea este libera pentru copiii cu varsta sub 7 ani, jurnalisti si lucratori in turismul profesional (cu acte doveditoare).

Pretul biletului include vizitarea gradinilor, interiorului vilei si tuturor exponatelor.

Pentru turistii interesati sa vada si Villa Kerylos din Beaulieu sur Mer, se poate cumpara un singur bilet de 18 euro (Vila Ephrussi de Rothschild + Vila Kerylos). Biletul este valabil 7 zile de la cumparare (pentru o singura intrare).

Vizitarea Vilei Ephrussi de Rothschild

Programul de vizitare

15 februarie - 1 noiembrie: zilnic 10:00-18:00, iulie si august 10:00-19:00
2 noiembrie - 14 februarie: luni-vineri 14:00-18:00., sambata-duminica si in vacante 10:00-18:00

Ultima intrare: cu 30 minute inainte de inchidere

Ce se poate vedea in Vila Ephrussi de Rothschild

• colectia de portelanuri de Sevres
• colectia de tapiserii Gobelins
• picturi realizate de Boucher and Lancret
• mobila unicat
• carpete Aubusson si Savonnerie
• schite de Fragonard
• colectii din Orientul Indepartat

De retinut

• Beatrice de Rothschild a fost fiica bancherului Alphonse James de Rothschild (1827–1905) si a Leonorei de Rothschild (1837–1911), la randul ei, fiica lui Lionel de Rothschild.

In anul 1883, Beatrice de Rothschild s-a casatorit cu bancherul rus Maurice Ephrussi (1849–1916) care era legatura de afaceri cu petrol a familiei Rothschild in Baku, Azerbaijan.

• In anul 1906, cand a descoperit locatia viitorului domeniu, aceasta nu era decat un loc arid traversat de catari. Afland ca de acest loc era interesat regele Leopold al II-lea al Belgiei, Beatrice de Rothschild l-a cumparat imediat.

• Beatrice de Rothschild si-a mobilat vila alegand mobila si lucrarile de arta dintr-un tren stationat la Beaulieu sur Mer. Acest tren era proprietatea unei companii la care familia Rothschild avea actiuni. Trenul a fost special incarcat la Paris cu mobila, picturi si lucrari de arta si trimis la Beaulieu. De pe o platforma, Beatrice de Rothschild si-a ales ce si-a dorit pentru Vila Ephrussi, restul lucrarilor fiind trimise cu acelasi tren pentru vila din Monaco.

• Beatrice de Rothschild si-a creat pe domeniul Ephrussi o gradina zoologica personala, plina cu pasari exotice si animale, cum ar fi maimute, manguste, antilope si gazele.

• La moartea ei, Beatrice de Rothschild a lasat Academiei de Arte Frumoase din Franta peste 5000 de lucrari de arta.

• In timpul razboiului localitatea Cap Ferrat a fost parasita complet, ramanand fara nici un locuitor. Tot atunci, localitatea a fost minata.

Vila Ephrussi de Rothschild în imagini



Fatada nordica, realizata in stilul palatelor italiene. In mijloc, intrarea este realizata intr-un stil gotic extravagant. In stanga, se afla scara interioara realizata in stil florentin renascentist. Vila Ephrussi de Rothschild. Cap-Ferrat, Franta.



Curtea din spate. Vedere de la etaj. Vila Ephrussi de Rothschild. Cap-Ferrat, Franta.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Institutul Francez a fost infiintat in 1795. Se afla situat pe malul stang al Senei la capatul Podului Artelor. Incepand cu 1806 Institutul Francez a adapostit cele cinci academii franceze.
Volksgarten este o gradina publica aflata in Innere Stadt (Orasul Vechi) al Vienei. Este o gradina eleganta, renumita pentru randurile de trandafiri, cu alei umbroase si banci confortabile. Pe langa trandafiri, parcul mai este renumit pentru copia Templului lui Tezeu din Atena si pentru monumentul imparatesei Elisabeta (Sisi), sotia imparatului Franz Josef al Austriei.
Principala atracţie a Muzeului Etnografic al Mănăstirii Nămăeşti o reprezintă colecţia personală, unică în România, a stareţei Ana Lucia Nedelea de ii şi costume populare româneşti, vechi de peste 150 de ani, din zona Argeşului şi a Târgoviştei.
Palatul Snagov este situat pe malul lacului Snagov, la 40 kilometri de Bucuresti. A fost construit in anii '30 si extins foarte mult in anii '80. A fost realizat dupa schitele fiicei scriitorului Barbu Delavrancea, Henriette Delavrancea Gibory, cunoscuta drept unul dintre cei mai mari arhitecti romani din acea perioada.
Aflată la circa 5 km de Mangalia, în apropierea localităţii Limanu, Peştera Limanu a căpătat în decursul timpului o aură de legendă. Peştera a fost locuită încă din neolitic, iar în perioada dacică a fost şi loc de refugiu în timpul invaziilor romane.
Hotelul Negresco este unul dintre cele mai impunatoare hoteluri din Nisa. Poarta numele constructorului si fondatorului hotelului, romanul Henri Alexandru Negrescu (1868–1920), nascut la Bucuresti. A fost inaugurat in 1913 in prezenta multor capete încoronate ale acelor vremuri. De-alungul timpului, hotelul a gazduit regi, prinţi şi miliardari celebri.