Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Nutriţie / Dieta

    Sucul de sfeclă roşie previne cariile dentare

    Cercetările efectuate la Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Austria au arătat că sucul de sfeclă roşie, care are un conţinut ridicat de nitrat, ar putea ajuta la prevenirea cariilor dentare.



    Sfeclă roşie.


    Cariile dentare se produc atunci când un film lipicios cu proprietăţi acide, numit placă, se acumulează pe dinţi şi începe să le descompună suprafaţa.

    Bacteriile din placă produc acid, dar creşterea acestor bacterii poate fi încetinită de oxidul nitric.

    Sfecla roşie are un conţinut relativ ridicat de nitrat anorganic, pe care organismul îl transformă în oxid nitric.

    Consumul regulat de suc de sfeclă roşie oferă suficient nitrit pentru a controla creşterea bacteriilor de acid lactic.

    Testarea pH-ului salivei voluntarilor care au băut suc bogat în nitrat a arătat că aceasta conţinea mai puţini acizi decât saliva celor care au băut suc obişnuit.

    În plus, studii anterioare au arătat că două căni de suc de sfeclă pe zi, pot duce temporar la scăderea tensiunii arteriale.

    14 DECEMBRIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Conform unui studiu realizat la Universitatea din California, Statele Unite, o dietă bogată în grăsimi şi în nuci, este cea mai eficientă pentru a îmbunătăţi nivelul colesterolului.
    Cercetătorii de la University of Texas din Austin, au demonstrat că resveratrolul care se găseşte în vinul roşu, ca şi în strugurii roşii, alune, fructe de pădure, legume şi fructe de culoare neagră, roşu închis sau vişiniu, poate să înlăture unele dintre efectele negative pe care le are o dietă bogată în grăsimi asupra sistemului imunitar.
    O listă de produse alimentare cu efecte benefice dovedite asupra artritei reumatoide a fost confirmată de un nou studiu realizat la Disease Biology Lab, School of Biotechnology, India.
    Uleiul de nucă de cocos conţine grăsimi saturate care pot creşte colesterolul "rău" şi este la fel de nesănătos pentru inimă ca şi grăsimea de vită şi untul.
    Consumul de şapte sau mai multe porţii de fructe şi legume pe zi reduce riscul de deces cu 42% comparativ cu consumul de mai puţin de o porţie. Recomandarea este de 2 plus 5, două porţii de fructe şi cinci de legume.
    Cercetătorii de la Universitatea Temple din Philadelphia, Statele Unite, au descoperit că uleiul de măsline extra virgin protejează capacitatea de memorare şi de învăţare şi reduce formarea plăcilor de amiloid-beta şi a aglomerărilor neurofibrilare în creier, markerii clasici ai bolii Alzheimer.