Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Nutriţie / Dieta

    Roşiile împotriva cancerului de prostată

    Bărbaţii care mănâncă peste 10 portii de roşii pe săptămână au un risc cu 18 la sută mai mic de a dezvolta cancer de prostată, conform unor noi studii.



    Roşii. Foto: InterestingPics/Wikipedia (CC BY-SA 3.0)

    Cancerul de prostată este al doilea cancer, în ordinea frecvenţei, la bărbaţii din întreaga lume. Procentele de îmbolnăviri sunt mai mari în țările dezvoltate, ceea ce îi face pe unii experţi să considere că boala este legată de o dietă occidentalizată şi de stilul de viaţă.

    Experţii în bolile de cancer recomandă o alimentaţie echilibrată, care să fie bogată în fructe şi legume şi cu un conţinut scăzut în carne roşie şi preparate din carne, grăsime şi sare.

    Cercetătorii de la Universităţile din Bristol, Cambridge şi Oxford au făcut un studiu pentru a evalua dacă recomandările dietetice şi stilul de viaţă reduc riscul de cancer de prostată. Ei au analizat dieta şi stilul de viaţă la 1806 de oameni cu vârste cuprinse între 50 şi 69, cu cancer de prostată, comparativ cu 12005 de oameni care nu erau bolnavi de cancer.

    Acesta este primul studiu de acest fel, care analizează împreună cancerul de prostată şi "indexul dietetic", format din componente dietetice - seleniu, calciu şi alimente bogate in licopen - care au fost legate de cancerul de prostată.

    Tomatele şi produsele sale, cum ar fi sucul de roşii şi folosirea lor in mâncăruri ca fasolea cu sos de roşii, s-au dovedit a fi cele mai benefice, cu o reducere de 18 la sută a riscului, la bărbaţii care aveau în alimentaţie peste 10 porţii pe săptămână. Se crede că aceasta se datorează licopenului, un antioxidant care luptă împotriva toxinelor ce pot provoca deteriorarea ADN-ului celulelor.

    Consumul celor cinci porţii de fructe sau legume recomandate sau mai mult pe zi a fost, de asemenea, verificat şi s-a constatat că reduce riscul cu 24%, în comparaţie cu bărbaţii care au mâncat două porţii şi jumătate sau mai puţin.

    Cercetătorii, de asemenea, s-au uitat la alte două componente dietetice asociate cu riscul de cancer de prostată: seleniu, găsit în alimente pe bază de făină, cum ar fi pâinea și pastele și calciu, găsit în produsele lactate, cum ar fi laptele și brânza.

    Bărbaţii care au avut aport optim al acestor trei componente dietetice au avut un risc mai mic de cancer de prostată.

    Roşiile pot fi importante în prevenirea cancerului de prostată. Cu toate acestea, studii suplimentare trebuie să fie efectuate pentru a confirma constatările acestui studiu, mai ales prin studii umane.

    Bărbaţii ar trebui să mănânce în continuare o mare varietate de fructe şi legume, să menţină o greutate sănătoasă şi să rămână activi.

    31 IANUARIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Multe persoane cred că îndulcitorii sintetici le ajută să piardă în greutate, dar s-a constatat că aspartamul, înlocuitorul comun pentru zahăr, blochează funcţia unei enzime esenţiale pentru prevenirea obezităţii.
    O dietă regulată cu mure Boysen (boysenberries) ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor celor care suferă de astm, potrivit unui studiu realizat în Noua Zeelandă.
    Produse chimice interzise în Uniunea Europeană au ajuns în produsele alimentare vândute în Suedia.
    Studiile efectuate in cadrul unor institute de specialitate americane indica faptul ca persoanele care au o dieta vegetariana bogata in minerale si fibre alimentare, si saraca in grasimi, tind sa aiba o tensiune arteriala mai mica.
    Ca urmare a unor noi studii, oamenii de ştiinţă de la Columbia University Medical Centre au ajuns la concluzia că adoptarea unei diete în stil mediteranean ar putea ajuta la protejarea funcţiei renale.
    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Lund, Suedia, au realizat un tip de hidromel, o băutură alcoolică făcută dintr-un amestec fermentat de miere şi apă, care, spun ei, ar putea ajuta în lupta împotriva rezistenţei la antibiotice.