Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Nutriţie / Dieta

    Regimul alimentar si hipertensiunea arteriala

    BOGDAN FLORIN PAUL | 24 APRILIE 2023

    Atat studiile observationale cat si cele experimentale indica faptul ca persoanele care au o dieta vegetariana bogata in minerale (printre care calciu, magneziu si potasiu) si fibre alimentare, si saraca in grasimi, tind sa aiba o tensiune arteriala mai mica.



    Regimul alimentar si hipertensiunea arteriala. Foto: Jan Sedivy/Unsplash


    Unele teste clinice concepute pentru a evalua efectele calciului asupra presiunii arteriale au indicat ca un aport crescut de calciu in dieta zilnica ar reduce atat presiunea arteriala cat si riscul de hipertensiune.

    Totusi, o suma de alte teste clinice similare nu au putut confirma aceasta concluzie; in cadrul lor, s-a observat ca in urma aportului crescut de calciu din dieta s-au obtinut scaderi mici sau inconsecvente ale tensiunii arteriale.

    Motivul pentru care aceste teste au furnizat rezultate contradictorii este ca ele au monitorizat efectul unui singur nutrient (calciul) asupra presiunii arteriale si nu au luat in calcul efectele unor combinatii de nutrienti si/sau ale unui regim alimentar in ansamblu.

    Pentru a stabili efectul combinat al mai multor nutrienti, inclusiv calciul, asupra presiunii sangvine, in cadrul Institutului National al Sanatatii din SUA a fost realizat un studiu privind impactul unor stiluri diferite de alimentatie asupra presiunii arteriale.

    Acest studiu, numit "Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH)" - Abordari Nutritionale pentru a Opri Hipertensiunea, a implicat mai multe centre de cercetare si a fost realizat pe 450 de adulti.

    Studiul a analizat efectele a trei regimuri alimentare diferite asupra tensiunii arteriale:

    1. un regim alimentar american normal;
    2. un regim alimentar bogat in fructe si legume;
    3. un regim alimentar bogat in fructe, legume si produse lactate cu continut redus de grasimi.

    In tabela urmatoare puteti vedea cateva dintre caracteristicile nutritionale ale celor trei tipuri de dieta folosite in studiu:


    Tipul de dieta Nr. portii fructe si legume Nr. portii produse lactate cu continut redus de grasimi Calciu (mg) Grasimi (% din total calorii) Sodiu (mg) Colesterol (mg) Fibre alimentare (g)
    Dieta americana normala 3,5 0,1 450 37 3000 300 9
    Dieta bogata in fructe si legume 8,5 0,0 450 37 3000 300 31
    Dieta bogata in fructe, legume si produse lactate cu continut redus de grasimi 9,5 2,0 1240 27 3000 150 31


    Dintre cele trei tipuri de dieta analizate, cea de-a treia, adica regimul alimentar bazat pe fructe, legume si produse lactate cu continut redus de grasimi, a avut drept rezultat cea mai mare reducere a presiunii arteriale.

    Astfel, un studiu clinic executat riguros, pe un esantion numeros de subiecti, a ajutat la demonstrarea faptului ca un astfel de regim alimentar poate avea un efect pozitiv asupra presiunii arteriale si poate ajuta in controlul acesteia.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Ca urmare a unor noi studii, oamenii de ştiinţă de la Columbia University Medical Centre au ajuns la concluzia că adoptarea unei diete în stil mediteranean ar putea ajuta la protejarea funcţiei renale.
    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Lund, Suedia, au realizat un tip de hidromel, o băutură alcoolică făcută dintr-un amestec fermentat de miere şi apă, care, spun ei, ar putea ajuta în lupta împotriva rezistenţei la antibiotice.
    Oamenii de ştiinţă spun că au găsit o modalitate de a face orezul mai puţin caloric, punându-l la frigider pentru o jumătate de zi, după preparare, înainte de a-l mânca.
    Pentru a prinde peşte, unii pescari nu ezită să folosească pesticide extrem de toxice, iar pentru conservarea cărnii, măcelarii folosesc formalină, un produs folosit în mod normal pe cadavre.
    Consumul de grăsimi sănătoase ar putea salva mai mult de un milion de persoane pe plan internaţional de la deces cauzat de bolile de inimă.
    Un studiu realizat de World Cancer Research Fund şi American Institute for Cancer Research arată că o mică cantitate de băutură alcoolică în fiecare zi, este tot ce trebuie pentru a creşte riscul de cancer mamar.