Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Călătorii / Atracţii turistice

    Promenade des Anglais, Nisa



    Promenade des Anglais vazuta de pe Colline du Chateau. Nisa, Franta.


    Promenade des Anglais este un bulevard celebru in Nisa care se intinde de-a lungul plajei Baie des Anges, aflata la Marea Mediterana.

    Promenade des Anglais este renumit in special pentru faleza la Marea Mediterana, dar si pentru cladirile construite in stil "belle epoque" - palate, hoteluri (renumitul hotel Negresco), cazinouri, sau cladiri rezidentiale.

    Faleza are o lungime de 7 km si ofera o splendida panorama a Marii Mediterane. Pergolele si scaunele vopsite in albastru (chaises bleues) ofera momente de relaxare si de contemplare de neuitat.

    Localnicii, numesc Promenade des Anglais simplu: Prom. In sezon, dar si la sfarsitul saptamanii, faleza este foate aglomerata de turisti, de parinti si copii la plimbare, biciclisti, tineri cu skateboard sau role. Datorita brizei placute a marii, faleza este un loc foarte potrivit pentru jogging.

    Promenade des Anglais a fost initial o stradă (Chemin de Promenade) de-a lungul plajei. In prezent, Prom este un bulevard mare, pe unele sectiuni semanand cu o autostrada urbana cu mai multe benzi.

    Anual, pe Promenade des Anglais se desfasoara Carnavalul de la Nisa (in luna februarie) si spectacolul Bataia cu flori.

    Adresa

    Promenade des Anglais, Nice, Alpes-Maritimes, France

    Coordonate GPS

    43° 41′ 28″ Nord
    7° 14′ 51″ Est

    De retinut

    In urma cu cateva sute de ani, Nisa, aceasta zona a litoralului Marii Mediterane, era pustie. Incepand cu a doua jumatate a secolului al 18-lea, incep sa apara primele case, asezate razlet pe colinele din zona. Erau englezii cu stare care fugeau de iarna grea din Anglia. Clima blanda a Nisei, si in general a Rivierei Franceze, incepe sa atraga tot mai multi englezi, unii dintre ei foarte bogati.

    In anul 1822, datorita unei ierni foarte aspre in partile de nord, are loc in Nisa o invazie de cersetori. Pentru a-i ajuta, vicarul anglican Lewis Way sustinut de mai multi englezi bogati, le propune cersetorilor construirea unei strazi pentru promenada (chemin de promenade) de-a lungul plajei.

    Astfel, a luat nastere prima strada construita de-a lungul plajei, numita in dialectul local, Camin deis Angles (Drumul Englezilor). Dupa trecerea Nisei in componenta Frantei, strada s-a numit Promenade des Anglais.

    Galerie foto

    CATALIN KISLINGER




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Der Graben este una dintre cele mai renumite strazi din centrul Vienei si una dintre cele mai importante pentru promenada si cumparaturi. Din Graben se ajunge la strada Kohlmarkt si de aici la palatul imperial Hofburg din Michaelerplatz. Sau, din celalalt capat, se ajunge in Stephansplatz la Stephansdom, una dintre cele mai inalte catedrale din lume.
    Muzeul Armatei este un muzeu militar naţional francez situat în Hotel des Invalides în arondismentul 7 din Paris.
    Cele trei Cornișe sunt trei drumuri de coasta, de-a lungul Marii Mediterane, foarte spectaculoase, care fac legatura intre Nisa, Monaco, Monton si Italia. Aceste drumuri, sapate in munte, se intind pe o distanta de 30 km, trecand prin localitatile Nisa, Villefranche-sur-Mer, Saint-Jean-Cap-Ferrat, Beaulieu-sur-Mer, Eze, Cap d'Ail, Monaco-Monte Carlo, La Turbie, Roquebrune-Cap-Martin si Menton.
    Place Massena este cea mai mare piata publica din Nisa. Este situata in centrul orasului si este inconjurata de magazine si restaurante. Piata este decorata cu fantani, statui, arbori, straturi de flori etc. O fantana enorma, Fantana Soarelui, decorata cu sculpturi de bronz ce reprezinta planetele sistemului nostru solar, este locul favorit de intalnire pentru turisti.
    Rathaus (Primaria Vienei) se afla in Districtul 1 (Orasul Vechi) al Vienei. Cladirea a fost construita intre anii 1872-1873 dupa planurile arhitectului Friedrich von Schmidt. Este construita in stil gotic, cu multe turnuri si turnulete, cu o fatada bogat decorata. Are 152 m lungime si 127 m latime, 1575 camere si 2065 ferestre. A costat aproximativ 14 milioane guldeni.
    Luvrul, cetatea intunecata din secolul 12 a suferit de-a lungul timpului o serie de transformari arhitecturale pana a capatat aspectul grandios din ziua de astazi. In 1456, François I incepe transformarea fortaretei in resedinta de lux; dupa trei sute de ani, in 1793, resedinta regilor Frantei se transforma in muzeu si are loc expunerea celor mai frumoase tablouri ale colecției regale.