Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Afecţiuni

    Afectiuni

    Preeclampsia si eclampsia

    Ce sunt preeclampsia si eclampsia?

    Preeclampsia este un sindrom marcat de o crestere brusca a tensiunii unei femei insarcinate dupa saptamana 20 de sarcina. Poate afecta rinichii mamei, ficatul si creierul acesteia. Ramasa netratata, afectiunea poate fi fatala pentru mama si/sau bebelus si poate conduce la probleme de sanatate pe termen lung.

    Eclampsia este o forma mai severa de preeclampsie ce poate determina convulsii si coma mamei.

    Care sunt simptomele preeclampsiei?

    Posibilele semne de preeclampsie includ:

    • Hipertensiune
    • Prea multe proteine in urina
    • Tumefierea fetei si a mainilor (picioarele femeii se pot umfla de asemenea, dar picioarele umflate sunt obisnuite in timpul sarcinii si nu semnaleaza neaparat o problema)
    • Probleme sistematice, cum ar fi durerile de cap, vederea incetosata si durerile abdominale

    Care este tratamentul pentru preeclampsie?

    Singura modalitate de tratare a preeclampsiei consta in nasterea fetusului.

    In cazul aparitiei preeclampsiei, medicul poate dezvolta un plan de a prelungi sarcina pentru a oferi fetusului mai mult timp de a creste si de a se maturiza.

    In acelasi timp, medicul va monitoriza indeaproape sanatatea mamei pentru a urmari semnele iminentei nasterii fetusului, chiar si prematur, daca este necesar.

    Daca preeclampsia este destul de severa si fetusul nu poate fi nascut, poate surveni decesul mamei. Medicii vor cauta sa impiedice afectiunea, astfel ca ea sa nu devina fatala pentru mama si copil.

    Care sunt factorii de risc pentru preeclampsie?

    Nu exista modalitate dovedita de a preveni preeclampsia. Unele femei sunt insa mai predispuse sa o dezvolte:

    • Femeile care au hipertensiune inainte de a ramane insarcinate
    • Femeile care au avut hipertensiune sau preeclampsie in sarcinile anterioare
    • Femeile cu obezitate
    • Femeile cu o varsta mai mica de 20 de ani sau de peste 40 de ani
    • Femeile care sunt insarcinate cu mai mult de un copil
    • Femeile cu anumite afectiuni de sanatate, cum ar fi diabetul sau problemele renale


    Sursa: NICHD, SUA




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Colita ulcerativa este o boala care provoaca inflamatii si leziuni, numite ulceratii, asupra mucoaselor rectului si colonului. Ulceratiile se formeaza acolo unde inflamatia distruge celulele care de obicei captusesc colonul, apoi produce sangerari si puroi. Inflamatia colonului provoaca de asemenea golirea frecventa a colonului, cauzand diaree.
    Se crede ca problemele de control al vezicii urinare sunt legate de inaintarea in varsta. Adevarul este insa ca femeile de toate varstele pot prezinta scapari involuntare ale urinei.
    Sindromul Turner este o afectiune cauzata de lipsa partiala sau completa a cromozomului X. Este o boala care afecteaza doar femeile.
    Fenilcetonuria sau PKU este o boala de metabolism mostenita genetic care, netratata, poate cauza dizabilitati intelectuale si de dezvoltare. In PKU, corpul nu poate procesa o portiune a proteinei numita fenilalanina (Phe), prezenta in aproape toate alimentele.
    Defectele de tub neural sunt defecte ale creierului si maduvei spinarii care apar la nastere.
    Sindromul intestinului iritabil este o tulburare caracterizata cel mai adesea prin crampe, dureri abdominale, balonare, constipatie si diaree. Sindromul intestinului iritabil cauzeaza mult disconfort si suferinta, insa nu deterioreaza permanent intestinele si nu conduce catre o boala grava, precum cancerul.