Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Afaceri / Texte legislative

    Ordinul 70 din 24 ianuarie 2012 pentru modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 101/2008 privind aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor, taxelor si contributiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa


    Ordinul 70 din 24 ianuarie 2012 pentru modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 101/2008 privind aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor, taxelor si contributiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa
    Publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I Nr. 75 din 30 ianuarie 2012

    Avand in vedere prevederile art. 81 si ale art. 228 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unei contributii pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii, cu completarile ulterioare, precum si cele referitoare la obligatiile declarative prevazute de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare,

    in temeiul prevederilor art. 12 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 109/2009 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare,

    presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul ordin:

    Art. I. - Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 101/2008 privind aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor, taxelor si contributiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 70 din 30 ianuarie 2008, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

    1. Anexa nr. 2 "Declaratie privind impozitul pe profit", cod 14.13.01.04, se modifica si se inlocuieste cu anexa nr. 1.

    2. Anexa nr. 8 "Instructiuni de completare a formularului 100 «Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat», cod 14.13.01.99/bs" se modifica si se inlocuieste cu anexa nr. 2.

    3. Anexa nr. 9 "Instructiuni de completare a formularului 101 «Declaratie privind impozitul pe profit», cod.14.13.01.04" se modifica dupa cum urmeaza:

    a) la sectiunea B "Date privind impozitul pe profit" de la cap. II "Completarea declaratiei", textul prevazut la instructiunile de completare de la randul 37 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    "Randul 37 - se completeaza cu sumele reprezentand pierderile inregistrate in perioada curenta, de reportat pentru perioada urmatoare, conform prevederilor art. 32 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.";

    b) la sectiunea B de la cap. II, textul prevazut la instructiunile de completare de la randul 38 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    "Randul 38 - se completeaza cu valoarea pierderilor fiscale de recuperat din perioadele anterioare, atat din activitatile din Romania, cat si din surse externe. Nu se includ la acest rand pierderile fiscale din anii anteriori, reglementate de art. 32 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, nerecuperabile din profitul impozabil al anului de raportare.";

    c) la sectiunea B de la cap. II, textul prevazut la instructiunile de completare de la randul 41.1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    "Randul 41.1 - Impozitul platit unui stat strain este dedus, daca se aplica prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate intre Romania si statul strain si daca persoana juridica romana prezinta documentatia corespunzatoare, conform prevederilor legale, din care sa rezulte faptul ca impozitul a fost platit statului strain.

    Randul se completeaza cu valoarea cea mai mica dintre urmatoarele doua valori, pe fiecare stat din care se obtin venituri prin intermediul unui sediu permanent sau venituri supuse impozitului cu retinere la sursa, venituri impuse atat in Romania, cat si in statul strain, respectiv:

    1. suma impozitelor platite direct sau indirect prin retinere la sursa si virate de o alta persoana catre acel stat strain, pentru profiturile sediilor permanente din acel stat sau pentru alte venituri provenite din acel stat, confirmate de documentele ce atesta plata acestora;

    2. suma egala cu impozitul pe profit calculat prin aplicarea cotei prevazute la art. 17 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, la:

    - profiturile impozabile obtinute de sediile permanente din acel stat strain, profituri calculate in conformitate cu prevederile titlului II din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare;
    - celelalte venituri obtinute in acel stat strain.";

    d) la sectiunea B de la capitolul II, textul prevazut la instructiunile de completare de la randul 41.2.1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    "Randul 41.2.1 - se inscrie suma reprezentand scutirea de la plata a impozitului pe profit realizat din activitatea desfasurata pe durata de existenta a zonei defavorizate.";

    e) la sectiunea B de la cap. II, textul prevazut la instructiunile de completare de la randul 41.2.2 se elimina;
    f) la sectiunea B de la cap. II, dupa instructiunile de completare de la randul 43 se introduce textul cu urmatorul cuprins:

    "Randul 45 - se inscrie suma reprezentand diferenta de impozit pe profit stabilita de organele de inspectie fiscala pentru anul fiscal de raportare si care se regaseste in indicatorii din formular.

    Randul 46 - se inscriu, pentru anul de raportare, dupa caz, sumele reprezentand impozit pe profit sau plati anticipate in contul impozitului pe profit, declarate trimestrial prin formularul 100.

    Randul 47 - se inscrie suma reprezentand impozitul pe veniturile microintreprinderilor declarat pentru anul de raportare prin formularul 100 de catre microintreprinderile care in cursul anului fiscal devin platitoare de impozit pe profit, potrivit art. 1126 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.";

    g) sectiunea C "Date privind definitivarea impozitului pe profit anual" se elimina.

    4. Anexa nr. 15 "Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat" se modifica dupa cum urmeaza:

    a) denumirea creantei fiscale de la pozitia nr. 11 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    "Impozit pe veniturile din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent";

    b) denumirea creantei fiscale si temeiul legal prevazute la pozitia nr. 12 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:


    c) dupa pozitia nr. 62 "Taxa de acces pentru jocurile de noroc" se introduce o noua pozitie, pozitia nr. 63, cu urmatorul cuprins:


    Art. II. - Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezentul ordin.

    Art. III. - (1) Prevederile prezentului ordin, cu exceptia celor prevazute la alin. (2), se aplica incepand cu declararea obligatiilor de plata aferente trimestrului IV 2011, in cazul contributiei trimestriale datorate pentru medicamentele suportate din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate si din bugetul Ministerului Sanatatii, datorata in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 77/2011, cu completarile ulterioare, respectiv pentru declararea obligatiilor de plata aferente anului fiscal 2012.

    (2) Prevederile de la art. I pct. 1 si 3 se aplica incepand cu declararea obligatiilor anuale aferente anului fiscal 2011.

    Art. IV. - Directia generala proceduri pentru administrarea veniturilor, Directia generala de reglementare a colectarii creantelor bugetare, Directia generala de tehnologia informatiei, Directia generala de administrare a marilor contribuabili, directiile generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.

    Art. V. - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.


    Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala,
    Sorin Blejnar

    Bucuresti, 24 ianuarie 2012.
    Nr. 70.

    ANEXA Nr. 1*)
    (Anexa nr. 2 la Ordinul nr. 101/2008)

    ___________
    *)Anexa nr. 1 este reprodusa in facsimil.





    ANEXA Nr. 2
    (Anexa nr. 8 la Ordinul nr. 101/2008)

    INSTRUCTIUNI
    de completare a formularului 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat", cod 14.13.01.99/bs

    I. Depunerea declaratiei

    Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat se completeaza si se depune de catre contribuabilii carora le revin, potrivit legislatiei in vigoare, obligatiile declarative si de plata pentru impozitele, taxele si contributiile cuprinse in Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, prevazut in anexa nr. 15 la ordin.

    1. Termenul de depunere a declaratiei:

    -pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare perioadei de raportare, potrivit pct. 1.1 si 1.2;
    -la alte termene, astfel cum este prevazut pentru obligatiile de plata mentionate la pct. 1.3.

    1.1. Lunar, pentru obligatiile de plata reprezentand:

    a) impozit retinut la sursa, conform legislatiei specifice privind impozitul pe venitul persoanelor fizice: impozit pe veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, pentru care obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii contributiilor sociale nu revine platitorului de venit, impozit pe veniturile din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara, impozit pe veniturile din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent, pentru care obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii contributiilor sociale nu revine platitorului de venit, impozit pe veniturile din arenda, impozit pe veniturile din dividende distribuite persoanelor fizice, impozit pe veniturile din dobanzi, impozit pe castigul din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si din orice alte operatiuni de acest gen, altele decat cele cu instrumente financiare tranzactionate pe piete autorizate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, impozit pe veniturile din premii si din jocuri de noroc, impozit pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, impozit pe veniturile din activitati agricole, impozit pe veniturile din alte surse, datorat de persoanele fizice;
    b) accize, cu exceptia situatiilor prevazute la pct. 1.3;
    c) impozit la titeiul din productia interna;
    d) impozit pe dividende distribuite persoanelor juridice;
    e) impozit pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti, persoane fizice/juridice, conform titlului V din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, sau conform conventiilor de evitare a dublei impuneri, incheiate de Romania cu alte state;
    f) varsaminte de la persoanele juridice pentru persoanele cu handicap neincadrate, conform Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
    g) taxa anuala de autorizare a jocurilor de noroc, regularizata periodic, in functie de realizari; taxa de acces pentru jocurile de noroc;
    h) contributii pentru finantarea unor cheltuieli de sanatate, prevazute de Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare.

    1.2. Trimestrial, pentru obligatiile de plata reprezentand:

    a) plati anticipate, in contul impozitului pe profit anual, datorate de societati comerciale bancare, persoane juridice romane, si de sucursalele din Romania ale bancilor, persoane juridice straine;
    b) impozit pe profit datorat de persoane juridice romane, altele decat cele prevazute la lit. a), precum si de catre persoanele juridice cu sediul social in Romania, infiintate potrivit legislatiei europene*);
    c) impozit pe profit din asociere datorat de persoane fizice, rezidente si nerezidente*);
    d) impozit pe profit datorat de persoane juridice straine, altele decat cele prevazute la lit. a): impozit pe profit datorat de persoane juridice straine care desfasoara activitate prin intermediul unui sediu permanent in Romania, impozit pe profit din asocieri, impozit pe profit datorat de persoane juridice straine care vand/cesioneaza proprietati imobiliare situate in Romania sau titluri de participare detinute la o persoana juridica romana, conform art. 13 lit. b)-d) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare*);
    e) impozit pe veniturile microintreprinderilor;
    f) impozit pe veniturile persoanelor fizice, rezidente si nerezidente, dintr-o asociere cu o persoana juridica microintreprindere, care nu genereaza o persoana juridica;
    g) redevente miniere si petroliere;
    h) facilitatile fiscale prevazute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

    ___________
    *)Pentru declararea impozitului pe profit datorat, in cursul anului, formularul se completeaza pentru trimestrele I-III.

    1.3. Alte termene:

    a) pana la data de 25 decembrie inclusiv a anului in curs pentru anul urmator, pentru obligatiile de plata reprezentand taxa pentru activitatea de prospectiune, explorare si exploatare a resurselor minerale, cuprinsa la pozitia nr. 25 din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, prevazut in anexa nr. 15 la ordin;
    b) pana la termenul de plata prevazut de lege, pentru urmatoarele obligatii de plata: impozit pe veniturile din dobanzi, in cazul imprumuturilor acordate pe baza contractelor civile; impozit pe castigul din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare, in cazul societatilor inchise, si din transferul partilor sociale; impozit pe veniturile din lichidarea unei persoane juridice; varsaminte din profitul net al regiilor autonome, societatilor si companiilor nationale; taxe pentru organizarea si exploatarea jocurilor de noroc;
    c) pana la termenul prevazut la art. 20652 alin. (4) si (5) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru accizele datorate de operatorii economici, in situatiile prevazute la art. 2067 alin. (1) lit. b) si c), alin. (7), (8) si (9) din aceeasi lege;
    d) pana la data de 25 a celei de-a doua luni urmatoare incheierii trimestrului pentru care se datoreaza contributia, pentru obligatia de plata reprezentand contributia trimestriala datorata pentru medicamentele suportate din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate si din bugetul Ministerului Sanatatii, datorata de persoanele prevazute la art. 4 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 77/2011, cu completarile ulterioare.

    2. Organul fiscal competent

    Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat se depune la organul fiscal in a carui evidenta fiscala contribuabilul este inregistrat ca platitor de impozite, taxe si contributii.

    3. Modul de depunere

    Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat se completeaza cu ajutorul programului de asistenta.

    Formularul se depune la organul fiscal competent, in format PDF, cu fisier XML atasat, pe suport CD, insotit de formatul hartie, semnat si stampilat conform legii, sau se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

    II. Completarea declaratiei

    1. Perioada de raportare

    In rubrica "Luna" se inscrie cu cifre arabe numarul lunii la care se refera obligatia sau numarul ultimei luni a perioadei de raportare, dupa caz (de exemplu: 1 pentru luna ianuarie sau 3 pentru trimestrul I).

    Anul pentru care se completeaza declaratia se inscrie cu cifre arabe cu 4 caractere (de exemplu: 2012).

    2. Sectiunea A "Date de identificare a platitorului"

    In caseta "Cod de identificare fiscala" se completeaza codul de identificare fiscala atribuit contribuabilului, conform legii, inscriindu-se cifrele cu aliniere la dreapta.

    In cazul asocierilor pentru care, potrivit legii, exista obligatia inregistrarii fiscale se completeaza codul de inregistrare fiscala atribuit asocierii, conform legii.

    In cazul asocierilor pentru care, potrivit legii, nu exista obligatia inregistrarii fiscale se completeaza codul de identificare fiscala al persoanei desemnate, care indeplineste, potrivit legii, obligatiile declarative ale asociatilor.

    In situatia in care declaratia se completeaza de catre imputernicit/reprezentant fiscal, desemnat potrivit legii, se inscriu codul de identificare fiscala atribuit de organul fiscal competent persoanei ale carei obligatii sunt indeplinite, precum si datele de identificare ale acesteia, iar la rubrica "Functia/Calitatea" din formular se inscrie "Imputernicit".

    In cazul in care contribuabilul este inregistrat in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, in prima casuta se inscrie prefixul RO.

    In rubrica "Denumire" se inscriu, dupa caz, denumirea sau numele si prenumele platitorului de impozit, taxe si contributii.

    Rubricile privind adresa se completeaza, dupa caz, cu datele privind adresa domiciliului fiscal al platitorului de impozite, taxe si contributii.

    3. Sectiunea B "Date privind creanta fiscala"

    Pentru fiecare impozit, taxa si contributie prevazute in Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, cuprins in anexa nr. 15 la ordin, pentru care exista obligatii declarative in perioada de raportare, se completeaza in acelasi formular cate un tabel generat cu ajutorul programului de asistenta, corespunzator tipului de impozit, taxa sau contributie, inscriindu-se sumele reprezentand obligatiile constituite in perioada de raportare la care se refera declaratia, in conformitate cu instructiunile de mai jos.

    In situatia in care in perioada de raportare nu au rezultat sume datorate/de plata/de restituit pentru impozitele, taxele si contributiile cuprinse in vectorul fiscal atasat contribuabilului, la rubrica "Suma datorata/de plata" se inscrie cifra 0 (zero).

    Necompletarea tabelului corespunzator tipului de impozit, taxa ori contributie din sectiunea B, respectiv tabelului de la pct. I sau II, dupa caz, pentru impozitul, taxa ori contributia pentru care exista obligatie declarativa potrivit legii echivaleaza cu nedeclararea obligatiei respective.

    Corectarea obligatiilor declarate eronat in formular se face prin depunerea formularului 710 "Declaratie rectificativa", cod 14.13.01.00/r, conform procedurii legale in vigoare.

    Coloana "Denumire creanta fiscala": se inscrie denumirea obligatiei de plata, conform Nomenclatorului obligatiilor de plata la bugetul de stat, prevazut in anexa nr. 15 la ordin, datorata in perioada de raportare.

    3.1. Tabelul de la pct. I "Impozite si taxe care se platesc in contul unic" se completeaza pentru declararea obligatiilor de plata prevazute la pozitiile 1-18, 20-24 si 28-29 din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, prevazut in anexa nr. 15 la ordin.

    Randul 1 "Suma datorata" - se inscrie suma reprezentand impozitul datorat/taxa datorata in perioada de raportare, conform legii.
    Randul 2 "Suma de plata" - se inscrie suma de la randul 1.
    Randul 3 "Suma de recuperat" se completeaza, pentru pozitiile 3 si 4 din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, prevazut in anexa nr. 15 la ordin, dupa caz, in functie de rezultatul definitivarii impozitului pe profit anual datorat, din activitatile desfasurate in asociere de catre contribuabilii prevazuti la art. 13 lit. c) si e) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare. Randul nu se completeaza pentru trimestrele I-III.
    Randul "Total obligatii de plata" - se inscrie suma reprezentand obligatii de plata la bugetul de stat pentru perioada de raportare, care se plateste in contul unic corespunzator, respectiv totalul sumelor declarate, inscrise la randul 2 "Suma de plata", pentru fiecare impozit/taxa declarata in perioada de raportare.

    3.1.1. Pentru platile anticipate in contul impozitului pe profit anual, prevazute la pozitia nr. 1 din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, prevazut in anexa nr. 15 la ordin, datorate de contribuabilii prevazuti la art. 34 alin. (4) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, societati comerciale bancare - persoane juridice romane si sucursalele din Romania ale bancilor - persoane juridice straine, formularul se completeaza pentru trimestrele I-IV, dupa cum urmeaza:

    Randul 1 "Suma datorata" - se inscrie suma reprezentand o patrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele preturilor de consum, estimat cu ocazia elaborarii bugetului initial al anului pentru care se efectueaza platile anticipate, calculata in conformitate cu prevederile art. 34 alin. (8) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

    Contribuabilii prevazuti la art. 34 alin. (4) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, nou-infiintati, infiintati in cursul anului precedent sau care la sfarsitul anului fiscal precedent inregistreaza pierdere fiscala efectueaza plati anticipate in contul impozitului pe profit la nivelul sumei rezultate din aplicarea cotei de impozit asupra profitului contabil al perioadei pentru care se efectueaza plata anticipata.

    Randul 2 "Suma de plata" - se inscrie suma de la randul 1.

    3.1.2.

    (1) Pentru obligatiile prevazute la pozitiile 2-4 din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, prevazut in anexa nr. 15 la ordin, datorate in conformitate cu prevederile art. 34 alin. (1) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru trimestrele I-III, formularul se completeaza astfel:

    Randul 1 "Suma datorata" - se inscrie suma reprezentand impozitul pe profit datorat pentru perioada de raportare, calculata ca diferenta intre impozitul pe profit stabilit, cumulat de la inceputul anului, la sfarsitul perioadei de raportare si impozitul pe profit stabilit, cumulat de la inceputul anului, la sfarsitul perioadei precedente celei de raportare, in situatia in care cumulat, in perioada de raportare, s-a inregistrat profit impozabil.

    In situatia in care in perioada de raportare s-a inregistrat pierdere fiscala sau scaderea profitului impozabil, la randul 1 din formular se va inscrie cifra 0 (zero).

    Randul 2 "Suma de plata" - se inscrie suma de la randul 1.

    (2) Formularul nu se completeaza si nu se depune pentru impozitul pe profit de catre urmatorii contribuabili:

    -organizatiile nonprofit;
    -contribuabilii care obtin venituri majoritare din cultura cerealelor si plantelor tehnice, pomicultura si viticultura.

    (3) Declararea impozitului pe profit pentru veniturile obtinute de persoanele juridice straine din proprietati imobiliare si din vanzarea-cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana:

    a) in situatia in care platitorul de venit nu este o persoana juridica romana sau un sediu permanent din Romania al unei persoane juridice straine, obligatia declararii impozitului pe profit revine persoanei juridice straine care realizeaza veniturile mentionate la art. 30 alin. (1) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv imputernicitului desemnat pentru indeplinirea acestei obligatii;
    b) in situatia in care platitorul de venit este o persoana juridica romana sau un sediu permanent din Romania al unei persoane juridice straine, obligatia declararii impozitului pe profit pentru persoana juridica straina care realizeaza veniturile mentionate la art. 30 alin. (1) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, revine platitorului de venit.

    (4) Declararea impozitului pe profit in cazul contribuabililor prevazuti la art. 13 lit. c) si e) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, care isi desfasoara activitatea in cadrul unei asocieri:

    a) in cazul asociatilor persoane fizice, impozitul pe profit datorat la nivelul tuturor asociatilor persoane fizice se declara la pozitia 3 din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, prevazut in anexa nr. 15 la ordin;
    b) in cazul asociatilor persoane juridice straine, impozitul pe profit datorat la nivelul tuturor asociatilor persoane juridice straine se declara la pozitia 4 din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, prevazut in anexa nr. 15 la ordin.

    Randul 3 "Suma de recuperat" se completeaza numai cu ocazia definitivarii impozitului pe profit anual datorat, din activitatile desfasurate in asociere de catre contribuabilii prevazuti la art. 13 lit. c) si e) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, in functie de rezultatul regularizarii impozitului anual cu sumele declarate in cursul anului.

    3.1.3. Contribuabilii care beneficiaza de facilitati fiscale, in conformitate cu dispozitiile art. 38 alin. (1) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, declara impozitul pe profit scutit la pozitia 29 din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, prevazut in anexa nr. 15 la ordin.

    Sumele se inscriu la randul 1 "Suma datorata" din formular, fara completarea randului 2 "Suma de plata".

    3.1.4.

    (1) Pentru impozitul pe veniturile microintreprinderilor, de la pozitia 6 din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat prevazut in anexa nr. 15 la ordin, formularul se completeaza dupa cum urmeaza:

    Randul 1 "Suma datorata" - se inscrie suma reprezentand impozitul pe veniturile microintreprinderilor, stabilit pentru perioada de raportare, conform titlului IV1 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

    Randul 2 "Suma de plata" - se inscrie suma de la randul 1.

    (2) Microintreprinderile care realizeaza in cursul anului venituri mai mari decat plafonul prevazut de lege sau venituri de natura celor prevazute la art. 1122 alin. (6) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, au obligatia declararii impozitului pe profit incepand cu trimestrul in care s-a depasit limita prevazuta de lege sau incepand cu trimestrul in care au desfasurat activitati de natura celor prevazute la art. 1122 alin. (6) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa caz.

    In cazul in care se realizeaza in cursul anului venituri mai mari decat plafonul prevazut de lege, la randul 1 "Suma datorata" se inscrie suma reprezentand diferenta dintre impozitul pe profit calculat de la inceputul anului fiscal pana la sfarsitul perioadei de raportare, conform legii, si impozitul pe veniturile microintreprinderilor, declarat in cursul anului.

    Microintreprinderile care in cursul unui trimestru incep sa desfasoare activitati de natura celor prevazute la art. 1122 alin. (6) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, la randul 1 "Suma datorata" inscriu suma reprezentand impozit pe profit, luand in calcul veniturile si cheltuielile inregistrate incepand cu trimestrul respectiv.

    3.1.5. La pozitia 15 din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, prevazut in anexa nr. 15 la ordin, se inscrie numai suma reprezentand impozitul pe castigul din transferul valorilor mobiliare, in cazul societatilor inchise, si din transferul partilor sociale.

    3.1.6. In cazul in care autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private au optat pentru achizitionarea de produse ori servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate in unitatile protejate autorizate, pe baza de parteneriat, pentru obligatia prevazuta la pozitia 24 "Varsaminte de la persoane juridice pentru persoanele cu handicap neincadrate" din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, prevazut in anexa nr. 15 la ordin, formularul se completeaza dupa cum urmeaza:

    -in situatia in care valoarea achizitiilor este in suma echivalenta cu suma datorata la bugetul de stat, in conditiile prevazute la art. 78 alin. (3) lit. a) din Legea nr. 448/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in luna de raportare nu exista obligatia declararii pozitiei 24 "Varsaminte de la persoanele juridice pentru persoanele cu handicap neincadrate" din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, prevazut in anexa nr. 15 la ordin;

    -in situatia in care valoarea achizitiilor este mai mica decat echivalentul sumei datorate la bugetul de stat, in conditiile prevazute la art. 78 alin. (3) lit. a) din Legea nr. 448/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in luna de raportare, la pozitia 24 "Varsaminte de la persoanele juridice pentru persoanele cu handicap neincadrate" din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, prevazut in anexa nr. 15 la ordin, se declara diferenta dintre echivalentul sumei datorate bugetului de stat si valoarea produselor si serviciilor achizitionate;

    -in situatia in care valoarea achizitiilor este mai mare decat echivalentul sumei datorate la bugetul de stat, in conditiile prevazute la art. 78 alin. (3) lit. a) din Legea nr. 448/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pozitia 24 "Varsaminte de la persoanele juridice pentru persoanele cu handicap neincadrate" din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, prevazut in anexa nr. 15 la ordin, nu se declara in luna de raportare, iar diferenta de sume se reporteaza in lunile urmatoare prin diminuarea obligatiei de plata.

    3.2. Tabelul de la pct. II "Impozite, taxe si alte obligatii care nu se platesc in contul unic" se completeaza pentru declararea obligatiilor de plata prevazute la pozitiile 19, 25-27 si 30-63 din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, prevazut in anexa nr. 15 la ordin.

    Randul "Total obligatii de plata" - se inscrie suma reprezentand totalul obligatiilor de plata pentru perioada de raportare, reprezentand obligatii care nu se platesc in contul unic, respectiv totalul sumelor declarate, inscrise la randul 3 "Suma de plata".

    3.2.1. Obligatiile prevazute la pozitiile 30-54 din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, prevazut in anexa nr. 15 la ordin, se declara de catre operatorii economici, platitori de accize, potrivit titlului VII din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, si prevederilor Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa cum urmeaza:

    Randul 1 "Suma datorata" - se completeaza cu suma datorata in perioada de raportare.

    Operatorii economici importatori de produse accizabile nu vor cuprinde in declaratie accizele aferente produselor provenite din import, care se declara in declaratia vamala.

    Randul 2 "Suma deductibila" - se completeaza, daca este cazul, inscriindu-se, dupa caz:

    a) contributiile prevazute la art. 363 alin. (1) lit. a) si b) din Legea nr. 95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, datorate Ministerului Sanatatii, cuprinse in accizele datorate in perioada de raportare, inscrise la randul 1;
    b) suma rezultata din aplicarea cotei procentuale asupra accizelor datorate bugetului de stat pentru tigarete, tigari si bauturi alcoolice, potrivit art. 70 alin. (1) lit. c) din Legea educatiei fizice si sportului nr. 69/2000, cu modificarile si completarile ulterioare;
    c) contravaloarea marcajelor aferente produselor accizabile supuse marcarii, exclusiv TVA, pentru care se calculeaza acciza datorata in perioada de raportare, potrivit prevederilor titlului VII din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, si Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

    Randul 3 "Suma de plata" - se inscrie suma reprezentand diferenta dintre suma datorata si suma deductibila, respectiv dintre suma inscrisa la randul 1 si suma inscrisa la randul 2.

    Randul 4 "Suma de restituit" - se inscrie suma reprezentand acciza de restituit, potrivit legii, rezultata in perioada de raportare.

    3.2.2. Obligatia prevazuta la pozitia 55 din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, prevazut in anexa nr. 15 la ordin, se declara de catre operatorii economici, organizatori de jocuri de noroc, care, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 246/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, au obligatia recalcularii taxei anuale de autorizare, in functie de incasarile efective, dupa cum urmeaza:

    Taxa anuala de autorizare a jocurilor de noroc, regularizata periodic, in functie de realizari, datorata pentru perioada de raportare, prevazuta la pozitia 55 din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, prevazut in anexa nr. 15 la ordin, se completeaza de catre operatorii economici, in situatia in care in cursul anului de autorizare incasarile efective depasesc incasarile estimate prin documentatia prezentata la data autorizarii, conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 77/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 246/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.

    Randul 1 "Suma datorata" - se completeaza cu suma datorata in perioada de raportare, reprezentand taxa de autorizare stabilita in functie de incasarile efective, in conformitate cu art. 14 alin. (2) lit. b) subpct. (iii) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 77/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 246/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.

    Randul 2 "Suma datorata anterior" - se completeaza cu suma reprezentand taxa de autorizare datorata de la inceputul perioadei de autorizare pana la finele lunii precedente celei pentru care se face regularizarea.

    Randul 3 "Suma de plata" - se inscrie suma reprezentand diferenta dintre suma datorata si suma datorata anterior, respectiv dintre suma inscrisa la randul 1 si suma inscrisa la randul 2.

    Obligatiile prevazute la pozitiile 61 si 62 din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, prevazut in anexa nr. 15 la ordin, se declara de catre operatorii economici organizatori de jocuri de noroc, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 77/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 246/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, si potrivit Hotararii Guvernului nr. 870/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc, cu modificarile si completarile ulterioare.

    Pentru obligatiile prevazute la pozitiile 61 si 62 din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, prevazut in anexa nr. 15 la ordin, completarea declaratiei se face astfel:

    Randul 1 "Suma datorata" - se inscrie suma reprezentand taxele pentru organizarea si exploatarea jocurilor de noroc, respectiv taxa de acces pentru jocurile de noroc, datorate in perioada de raportare.

    Randul 3 "Suma de plata" - se preia suma inscrisa la randul 1 "Suma datorata".

    3.2.3. Obligatiile prevazute la pozitiile 19, 25-27 si 56-60 din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, prevazut in anexa nr. 15 la ordin, se declara dupa cum urmeaza:

    Randul 1 "Suma datorata" - se completeaza cu suma datorata in perioada de raportare.

    Randul 3 "Suma de plata" - se inscrie suma de la randul 1.

    Impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, prevazut la pozitia 19 din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, prevazut in anexa nr. 15 la ordin, se stabileste de notarii publici, in conformitate cu dispozitiile art. 771 alin. (1) si (3) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Ordinului ministrului economiei si finantelor si al ministrului justitiei nr. 1.706/1.889/C/2008 privind aprobarea procedurilor de stabilire, plata si rectificare a impozitului pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal si a modelului si continutului unor formulare prevazute la titlul III din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, cu modificarile ulterioare.

    3.2.4. Obligatia prevazuta la pozitia 63 din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, prevazut in anexa nr. 15 la ordin, se declara de catre platitorii de contributii, prevazuti la art. 4 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 77/2011, cu completarile ulterioare, dupa cum urmeaza:

    Randul 1 "Suma datorata" - se inscrie suma reprezentand contributia trimestriala datorata potrivit art. 5 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 77/2011, cu completarile ulterioare.

    In functie de rezultatul regularizarilor efectuate potrivit art. 6 alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 77/2011, cu completarile ulterioare, diferentele rezultate, aferente perioadei de raportare anterioare, se inscriu, dupa caz, la randul 1 "Suma datorata", majorand obligatia datorata in perioada de raportare curenta, sau la randul 2 "Suma deductibila".

    Randul 3 "Suma de plata" - se inscrie, dupa caz, suma de la randul 1 sau diferenta dintre suma inscrisa la randul 1 si suma inscrisa la randul 2, in functie de rezultatul regularizarii.

    Randul 4 "Suma de restituit" - se completeaza, daca este cazul, in functie de rezultatul regularizarii, inscriindu-se diferenta dintre suma inscrisa la randul 2 si suma inscrisa la randul 1.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA