Atracții turistice

Palatul Hofburg, Viena

CATALIN KISLINGER

Viena, capitala Austriei, este una dintre marile capitale ale Europei. Viena a fost sute de ani resedinta suveranilor Imperiului Habsburgic si, dupa caderea imperiului, a Austro-Ungariei.

Are peste 1,7 milioane de locuitori, fiind cel mai populat oras din Austria. Este centrul politic, economic si cultural al Austriei. Zona metropolitana a Vienei are o populatie de 2,4 milioane de locuitori concentrand mai mult de un sfert din populatia Austriei.


Viena este compusa din 23 de districte (Bezirke). Districtul 1 este Innere Stadt (Orasul Vechi).
Viena este compusa din 23 de districte (Bezirke). Districtul 1 este Innere Stadt (Orasul Vechi). Acest district reprezinta vechea Viena, pana in anul 1850. Innere Stadt este inconjurat de Ringstraße, o strada construita pe locul unde se aflau vechile ziduri ale orasului.

Viena este al patrulea oras din lume, dupa New York, Geneva si Haga, unde se afla cele mai multe sedii ale marilor organizatii internationale, cum ar fi: Organizatia Natiunilor Unite (ONU), Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), Agentia Internaționala pentru Energie Atomica (IAEA). Acest lucru a facut ca Viena sa fie un important centru politic si economic international.

Incepand cu anul 2005, Viena ocupa primul loc ca destinatie pentru congrese si intruniri internationale.

In anul 2011, Viena era pe locul doi, dupa Melbourne (Australia), din punct de vedere al calitatii vietii.

La sfarsitul secolului al 18-lea, muzica marilor muzicieni din Viena a cuprins intreaga Europa. Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Brahms, Strauss, Mahler au trait in Viena. In secolul 19, muzica era o activitate atat de importanta in Viena, incat existau 60 de fabrici de piane. Orasul imperial avea atunci doar 250 000 de locuitori.

La sfarsitul secolului al 19-lea, artistii si arhitectii Vienei - Gustav Klimt, Egon Schiele, Oskar Kokoschks, Josef Hoffmann, Otto Wagner si Adolf Loos - urmand deviza "Forma urmeaza functia", au creat un curent artisc nou, revolutionar, de arta exerimentala. Sigmund Freud (1856-1939), fondatorul scolii psihologice de psihanaliză a trait o perioada in Viena.

Viena atrage cinci milioane de turisti anual.

Palatul Hofburg (Palatul Imperial)



Palatul Hofburg, aripa Neue Burg, vazut din (piata) Heldenplatz. Viena. Foto: Bogdan Paul.


Palatul Hofburg este mostenirea puternicului imperiu austriac. Cea mai veche mentiune oficiala este din anul 1279, la inceputul domniei Habsburgilor. Forma actuala a complexului, cu 18 cladiri si 19 spatii interioare, s-a realizat in decurs de 700 de ani. Este un adevarat oras imperial.

A fost resedinta suveranilor Habsburgi pana in 1918. Si in prezent, o mare parte din complex contine birouri si incaperi ale guvernului si presedentiei Austriei. Aceste spatii nu sunt in zona vizitabila a palatului Hofburg.

Vechile cladiri imperiale si marile sali de baluri din trecut, au fost transformate in muzee (Naturhistorisches Museum, Kunsthistorisches Museum, Quartier Museums), sali de conferinte si intruniri (Hofburg Congress Center), Teatru National ((Burgtheater), Biblioteca Nationala (Imperial Library, Hofbibliothek), scoala de echitatie (Hofreitschule).

La palatul Hofburg se pot vedea:

Apartamentele imperiale, asa cum erau ele pe timpul imparatului Franz Josef si sotiei sale Elisabeta (Sisi). Sunt 18 sali oficiale, printre care si biroul imparatului Franz Josef, unde pe 30 ianuarie 1889, a primit vestea mortii unicului sau fiu, mostenitorul tronului, Rudolf.

Muzeul Sisi, unde se gaseste portretul imparatesei Elisabeta (Sisi). Se mai pot vedea aparatele pentru gimnastica, din lemn, ale imparatesei Elisabeta. Imparateasa acorda o importanta deosebita aspectului fizic, si nu numai, fiind pasionata de practicarea exercitiilor fizice.

Capela imperiala, una dintre cele mai vechi parti ale palatului. Aici au concertat Mozart si alti mari compozitori.

Biblioteca Nationala (Hofbibliothek). Initial resedinta nobiliara, construita intre anii 1723-1726, biblioteca este considerata una dintre cele mai frumoase din lume. Incepand cu anul 1782, Prunksaal, astazi marea sala a Bibliotecii Nationale, a gazduit reprezentatii date de Mozart la matineele duminicale ale baronului Gottfried van Swieten.

Piata Eroilor (Heldenplatz) cu statuile printului Eugeniu de Savoia si arhiducelui Karl, a fost initial folosita ca teren de parada.

Cladirea Neue-Burg cu colectii de intrumente muzicale, arme si armuri, Naturhistorisches Museum (Muzeul de Istorie Naturala), Kunsthistorisches Museum (Muzeul de Istorie a Artei) si Quartier Museums (Cartierul Muzeelor).

Gradinile palatului, Burggarten si Volksgarden

Poarta lui Michael, principala intrare in complexul Hofburg din Michaelerplatz. Cupola impunatoare are decoratiuni din aur.

Tezaurul Imperial, unde se gasesc coroana Sfantului Imperiu Roman din anul 962, coroana imperiala austriaca din anul 1602, comoara Burgunzilor din secolul al XV-lea și comoara Ordinului Lanii de Aur, sceptrul austriac si globul cu cruce.



Harta complexului Hofburg. Viena.



Curtea interioara In der Burg cu statuia lui Francisc al II-lea. Pe cladirea din spate se afla un ceas care indica ora dupa un cadran solar, iar deasupra ceasului sunt aratate fazele lunii. Palatul Hofburg, Viena.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Viking Ship Museum este o parte a Muzeului de Istorie Culturală de la Universitatea din Oslo şi adăposteşte descoperiri arheologice din Tune, Gokstad, Oseberg şi din movila cimitir Borre. Muzeul este faimos pentru nava Oseberg, excavată întreagă, cea mai mare şi cea mai cunoscută navă-mormânt din lume.
Opera de Stat din Viena (Wiener Staatsoper), alaturi de Teatro alla Scala (Milano), Metropolitan Opera (New York), Teatrul Bolshoi (Moscova) si Royal Opera (Londra), este una dintre cele mai importante case si companii de opera din lume. Wiener Staatsoper pune in scena un spectacol in fiecare zi a anului, timp de zece luni.
Castelul Chambord este un castel francez, cel mai mare dintre castele Loirei, construit în inima celui mai mare parc forestier închis din Europa, de 50 kilometri pătraţi, înconjurat de un zid lung de 32 kilometri.
Tower Bridge este un pod din Londra, peste râul Tamisa, în apropiere de Turnul Londrei, de la care îşi trage numele. Podul are două turnuri legate la nivelul superior de două alei orizontale. La nivelul inferior se află partea ce se basculează şi pe care se desfăşoară traficul.
Muzeul dedicat marelui actor care a fost Louis de Funès, numit Le Musée de Louis, deschis pe 1 iulie 2013 de Roselyne şi Charles Duringer în orăşelul Cellier şi-a găsit o locaţie pe măsură: orangeria castelului Clermont în care actorul şi-a trăit o parte din viaţă.
Parcul Naţional Plitvice Lakes este cel mai vechi parc naţional din Europa de Sud-Est şi cel mai mare parc naţional din Croaţia.