Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    Nivelul mărilor va creşte inevitabil

    O creştere a nivelului mării la nivel mondial cu mai mult de un metru este inevitabilă, spun oamenii de ştiinţă, dar ei nu ştiu exact când se va petrece acest lucru.



    Nivelul mărilor va creşte inevitabil. Foto: Adam Jang/Unsplash


    Experţii NASA spun că oraşe mari, precum Tokyo şi Singapore, sau statul american Florida şi un număr de naţiuni insulare ar putea dispărea.

    Nivelului mării a crescut cu o medie de aproape 8 centimetri din 1992, datorită încălzirii apelor şi topirii gheţii.

    În 2013, Organizaţia Naţiunilor Unite a prezis că nivelul mării va creşte cu 0,3 - 0,9 metri, până la sfârşitul secolului.

    Nivelului mării creşte mai repede decât acum 50 de ani şi este foarte probabil ca acest proces să se accelereze în viitor.

    Oamenii de ştiinţă spun că datele actuale sugerează că o creştere a nivelului oceanului cu cel puţin un metru este o certitudine în următorii 100 - 200 de ani.

    Dar ei spun ca ar putea fi mult mai mult în funcţie de rata de pierdere a stratului polar de gheaţă din jurul Groenlandei şi Antarcticii.

    18 FEBRUARIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    NASA a detectat o cantitate inexplicabilă de tetraclorură de carbon (CCl4) în atmosferă, un produs chimic care distruge stratul de ozon şi care este scos în afara legii în toată lumea de aproape 30 de ani.
    Urme abundente de platină în unsprezece situri arheologice din Statele Unite ale Americii leagă dispariţia bruscă, în urmă cu 12800 de ani, a misterioasei culturi Clovis de impactul unui asteroid.
    Cercetătorii de la T. I. Vyazemsky Karadag Scientific Station au descoperit că schimbul de semnale între doi delfini din Marea Neagră, seamănă cu o conversaţie între doi oameni.
    Geologii de la Nanjing Normal University, Purdue University din Statele Unite şi National Taiwan University, au găsit dovezi ale unei uriaşe inundaţii care a avut loc la începutul primei dinastii de împăraţi chinezi, confirmând astfel o mai veche legendă.
    Populaţia de pinguini imperiali din Anctarctica ar putea scădea cu cel puţin o cincime până în 2100, din cauză că banchiza, pe care locuiesc păsările, devine tot mai mică.
    Expertii de la University of Birmingham, Marea Britanie, au analizat un monument mezolitic descoperit si excavat de National Trust for Scotland in Aberdeenshire, Scotia. Acesta pare sa fie cel mai vechi calendar creat de societatile de vanatori-culegatori, datand din anul 8000 i.e.n.