Destinaţii

Nisa, Franţa

CĂTĂLIN KISLINGER



Nisa, Franta.


Situata intr-o zona foarte frumoasa, pe malul Baie des Anges (Golful Ingerilor), si avand o clima blanda, mediteraneana, Nisa (fr. Nice, it. Nizza) este una dintre cele mai importante destinatii turistice de pe Coasta de Azur.

Nisa este vizitata de 4 milioane de turisti anual, fiind pe locul doi in Franta, dupa Paris, raportat la capacitatea hoteliera si numarul de turisti.

Nisa are trei parti distincte:

- Nisa Veche (Vieux Nice) si portul vechi.
- Promenade des Anglais si impunatorul centru din secolului al XIX-lea.
- cartierul Cimiez aflat in partea de nord a Nisei.

• Nisa este un important centru economic si cultural. Are o universitate, mai multe zone de afaceri, multe facilitati culturale, muzee, sali de concert, teatru national, opera, biblioteca.

• Numerosi artisti au locuit si creat in Nisa: Marc Chagall, Henri Matisse, Niki de Saint Phalle si Arman. Lucrarilor lor se pot vedea in prezent in muzeele din Nisa: Musee Marc Chagall, Musee Matisse and Musee des Beaux-Arts Jules Cheret, etc.

• Avand aprox 350 000 de locuitori, Nisa este pe locul cinci in Franta dupa Paris, Marsilia, Lyon si Toulouse.

• Nisa are un climat mediteranean, cu veri calde si uscate si ierni blande si umede. Iarna, temperatura medie ziua este in general de 13,4 °C iar noaptea de 5,8 °C.

• In imediata vecinatate a Nisei se afla localitatile exclusiviste Villefranche-sur-Mer, Saint-Jean-Cap-Ferrat si Beaulieu-sur-Mer.

Cum ajung la Nisa

Cu vaporul: Portul din Nisa, Lympia.

Cu avionul:• Aeroportul international Nice Cote d’Azur. Aeroportul are un trafic de peste 10 milioane de calatori pe an, situindu-se pe locul trei in Franta, dupa aeroporturile Charles si Orly din Paris.

Cu trenul: Principala statie de cale ferata este Nice-Ville. Trenul de mare viteza TGV leaga Nisa de Paris in mai putin de 6 ore, si de Marsilia in 2,5 ore. Nisa are legaturi internationale de cale fereata cu Italia, Elvetia, Belgia si Rusia.

Cu autovehicolul: Autostrada A8 si Route Nationale 7 traverseaza Nisa, legand Marsilia de Italia.

Transportul in Nisa

cu autobuzul: Autobuzele Lignes d'Azur leaga toate partile importante ale orasului cat si periferia. Cu un singur bilet se poate calatori rapid in orice punct din Nisa. Biletele se vand in diferite puncte din oras dar se pot cumpara si din autobuz.

Bilet: 1 calatorie - 1 euro, 10 calatorii - 10 euro, 1 zi - 4 euro, 7 zile - 15 euro. Acest bilet pentru 7 zile (15 euro) este valabil pentru un numar nelimitat de calatorii atat cu autobuzul cat si cu tramvaiul, inclusiv catre, si de la, aeroport.

• Noctambus - sunt linii de autobuz care circula noaptea intre orele 21.00-02.00, din ora in ora.

• Cu 1 euro se poate calatori pe toată Coasta de Azur, de la Menton, Monaco pana la Cannes. Biletul se cumpara din Piata Massena. Avand acest bilet se poate lua un autobuz pana la autogara. De aici, cu acelasi bilet, se poate lua un alt autobuz in directia dorita. La intoarcere, biletele se cumpara de la sofer.

• Una dintre cele mai uzuale linii de autobuz este Route 23, care leaga centrul Nisei de Terminalul 1 al aeroportului international Nice Cote d’Azur.

cu tramvaiul: biletul costa 1 euro calatoria sau se pot folosi biletele de autobuz.

• in Nisa nu exista metrou

Ce se poate vizita in Nisa

Promenade des Anglais. Promenade des Anglais este un bulevard celebru in Nisa care se intinde de-a lungul plajei Baie des Anges, aflata la Marea Mediterana.

Hotel Negresco. Hotelul Negresco este o emblema a Nisei si a Coastei de Azur. Este unul dintre cele mai impunatoare hoteluri din Nisa, fiind clasificat ca monument istoric national avand eticheta "Patrimoine XXe siecle". Hotelul poarta numele constructorului si fondatorului hotelului, romanul Henri Alexandru Negrescu (1868–1920), nascut la Bucuresti.

Cele trei Cornișe. Cele trei Cornișe sunt trei drumuri de coasta, de-a lungul Marii Mediterane, foarte spectaculoase, care fac legatura intre Nisa, Monaco, Monton si Italia. Aceste drumuri, sapate in munte, se intind pe o distanta de 30 km, trecand prin localitatile Nisa, Villefranche-sur-Mer, Saint-Jean-Cap-Ferrat, Beaulieu-sur-Mer, Eze, Cap d'Ail, Monaco-Monte Carlo, La Turbie, Roquebrune-Cap-Martin si Menton.

Colline du Château. Colline du Chateau (Colina Castelului) din Nisa este un loc foarte frecventat de turisti si de localnicii care vor sa fuga pentru un timp de agitatia orasului. Se afla intre portul din Nisa si Orasul Vechi (Vieux Nice). Colina are o inaltime de 92 m. Parcul de pe colina ofera o impresionanta panorama a orasului.

Plaja din Nisa. Nisa este una dintre putinele localitati din Europa care au plaja la cateva minute de centrul orasului. De fapt, nu are numai o plaja, ci vreo 30, intinse cat vezi cu ochii de-a lungul faimoasei Promenade des Anglais.

Piata Massena. Piata Massena (Place Massena) este cea mai mare piata publica din Nisa. Este situata in centrul orasului, in apropierea bulevardului Promenade des Anglais. Este considerata adevarata inima a Nisei. Piata este inconjurata de magazine si restaurante.

Nisa Veche (Vieux Nice).

Piata Cours Saleya. Este piata centrala din Nisa Veche si cunoscuta ca cea mai celebra piata de flori din lume.

Colina Cimiez. Colina este strabatuta de somptuosul bulevard Cimiez. Pe acest bulevard se afla Excelsior Regina Palace, un palat in care a locuit si regina Victoria a Marii Britanii.

Manastirea Notre Dame de Cimiez. Este o biserica si un muzeu al calugarilor franciscani din secolul al 13-lea pana in secolul al 18-lea.

Portul Lympia. Este un port foarte frumos construit in secolul al 18-lea.

Ruinele orasului roman Cemenelum. Se pot vedea amfiteatrul si baile construite in antichitate de romani.


Muzee si palate de vizitat in Nisa si in imprejurimi.

Musee Matisse. Muzeul gazduieste lucrari ale pictorului Henri Matisse (1869–1954), printre care lucrarile celebre Tempete a Nice, Odalisque au Coffret Rouge, Fenetre a Tahiti si Nymphe dans la foret.

Adresa: Avenue des Arenes de Cimiez nr. 164. Inchis martea.


Musee d'Art Moderne et d'Art Contemporain (MAMAC). Colectiile de aici se concentreaza pe arta avangardista franceza si americana.

Adresa: Promenade des Arts. Inchis lumea. Intrarea este gratuita in prima si a treia duminica a lunii.


Musee des Beaux-Arts. Detine lucrari de Monet, Degas si Sisley.

Adresa: Avenue des Baumettes nr. 33. Inchis lunea.


Musee Marc Chagall (Musee National Message Biblique).

Adresa: Avenue de Dr. Menard, inchis martea.


Musee d'Art Naif.

Adresa: Chateau Sainte-Helene, Avenue de Fabron, martea inchis.


Musee des Arts Asiatiques.

Adresa: Promenade des Anglais nr. 405. Deschis zilnic, taxa de intrare.


Palais Lascaris. Este cel mai mare palat construit in secolul al XVII-lea.

Adresa: Rue Droite nr. 15, inchis martea.


Cathedrale St-Nicolas. Catedrala ortodoxa rusa.

Adresa: Rue Nicolas II. Deschis zilnic, taxa de intrare.


• Vila Ephrussi de Rothschild situata in localitatea Saint-Jean-Cap-Ferrat.


• Beaulieu-sur-Mer.


Parcuri in Nisa

Parc Carol de Roumanie. Parcul, cu o suprafata de 23 000 mp, poarta numele Regelui Carol al II-lea al Romaniei care a locuit o perioada in Nisa. Carol al II-lea a lasat o vie amintire locuitorilor din Nisa. Se spune ca, atunci cand se intorcea de la petreceri, avea nevoie intotdeauna de trei trasuri: una pentru el si Elena Lupescu, una pentru palarie, si o alta pentru bastonul regal.

Pe locul actualului parc s-a aflat castelul si parcul Fabron care a fost proprietatea Ducelui de Saxa-Cobourg et Gotha. Domeniul a fost mostenit de sotia ducelui, Marea Ducesa Maria Alexandrowna Romnanov. Ducesa l-a lasat mostenire fiicei sale, Regina Maria a Romaniei, care a locuit in el in calatoriile ei la Nisa.

Regina Maria a lasat proprietatea prin testament fiului ei cel mare, Principele Carol, viitorul rege Carol al II-lea.

Carol al II-lea, prin renuntarea la tron si la drepturile de mostenitor, pierde domeniul in favoarea matusei lui Victoria-Melita Ducky, sora reginei Maria, sotia marelui duce rus Kiril. In timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial castelul este distrus de catre Rezistenta franceza.

Parc Naturel d'Estienne d'Orves

Parc de l'Indochine

Parc de la Colline du Château

Parc des Arenes de Cimiez

Parc Floral Phoenix. In parc se afla si Musee des Arts Asiatiques.

De retinut

• In a doua jumatate a secolului al 18-lea, in cautarea unor locuri cu o clima mai blanda pe timpul iernii, aristocratii englezi descopera Nisa. De-a lungul timpului, tot mai multi englezi se stabilesc in Nisa. Astfel, localitatea se dezvolta tot mai mult, construindu-se prima strada de-a lungul plajei, Promenade des Anglais.

• In anii 1930, Nisa a gazduit campionatul international de Formula Libre (predecesorul Formulei 1).

• Pe 16 octombrie 1979, un tsunami, cauzat de o alunecare de teren submarina, a lovit coasta de vest a Nisei cauzand moartea a 23 de oameni.

• In anul 2001, liderii europeni s-au intalnit la Nisa pentru a negocia si semna Tratatul de la Nisa de modificare a institutiilor Uniunii Europene.

Imagini din Nisa




TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Monaco este un oras-stat localizat pe Riviera Franceza, fiind marginit de Franta si Marea Mediterana. Monaco are cel mai mare PIB pe cap de locuitor, nu are impozit pe venit si are impozite foarte mici pentru firme.
Argelès-sur-Mer este o localitate mica, pe malul Marii Mediterane, in partea cea mai de sud a Frantei, la poalele muntilor Albères, in inima tarii catalane. Are 7 km de plaja cu nisip, munti ce domina plaja, 12 ha de padure de pin, sosea de 3 km marginita de copaci, pentru promenada. Este un sat tipic catalan. Strazi inguste, biserica cu turn crenelat din secolul 14, piata traditionala, festivaluri.
Vancouver, un oraş modern, cu kilometri de coastă şi vegetaţie luxuriantă, în apropierea munţilor North Shoreun, loc cosmopolit, cu oameni din toată lumea ce au venit aici cu sărbătorile şi cultura lor, cu mâncarea şi obiceiurile lor
Lima, numită şi "La Ciudad de los Reyes" este cel mai mare oraş din Peru, situat în valea a trei râuri: Chillón, Rímac şi Lurín, formând cu portul Callao, Lima Metropolitan Area, cu o populaţie de 9 milioane de locuitori, aproape o treime din populaţia ţării.
Coasta sudică a Spaniei, cunoscută sub numele de Costa del Sol este una dintre cele mai populare destinaţii turistice din Europa. Peste 3000 ore de soare pe an, kilometri de plaje cu nisip, atmosferă relaxantă, mâncare excelentă şi preţuri rezonabile.
Santorini este considerată destinaţia turistică numărul unu a Greciei, atracția principală fiind peisajul unic datorat craterului vulcanic acoperit de apa mării, înconjurat de stânci înalte și abrupte pe care se află oraşe cu case albe cu o arhitectură aparte.