Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Afaceri / Texte legislative

    LEGE nr. 52 pentru modificarea si completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii


    LEGE nr. 52 din 8 martie 2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii
    Publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I Nr. 238 din 16 martie 2006

    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    Art. I. - Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 933 din 13 octombrie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

    1. La articolul 4, punctul 3 al literei c) va avea urmatorul cuprins:

    "3. lucrari de modernizari, reabilitari, extinderi de retele edilitare municipale, de transport urban subteran sau de suprafata, de transport si de distributie, pentru: apa/canal, gaze, electrice, termoficare, comunicatii - inclusiv fibra optica, precum si lucrari de modernizari si/sau reabilitari pentru strazile care sunt in administrarea Primariei Municipiului Bucuresti;"

    2. Dupa alineatul (2) al articolului 5 se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:

    "(3) In vederea organizarii structurii de specialitate pentru emiterea acordului unic, prevazuta la alin. (1), regiile si societatile comerciale publice ori private care administreaza si/sau exploateaza utilitati urbane au obligatia desemnarii unui reprezentant cu drepturi depline."

    3. La articolul 10, litera a) va avea urmatorul cuprins:

    "a) in zonele construite protejate, in zonele de protectie a monumentelor istorice, definite potrivit legii, si in ansamblurile de arhitectura si siturile arheologice, solicitantul va obtine avizul conform al Ministerului Culturii si Cultelor, pe baza documentatiilor de urbanism avizate si aprobate conform legii;"

    4. La articolul 15, litera f) va avea urmatorul cuprins:

    "f) pentru lucrari de protejare ori de punere in valoare a monumentelor istorice definite potrivit legii, cu avizul conform al Ministerului Culturii si Cultelor, pe baza documentatiilor de urbanism avizate potrivit legii."

    5. La articolul 26, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins:

    "(2) Contraventiile prevazute la alin. (1), savarsite de persoanele fizice sau juridice, se sanctioneaza cu amenda dupa cum urmeaza:

    - de la 1.000 lei la 100.000 lei, cele prevazute la lit. a);
    - de la 3.000 lei la 10.000 lei, cele prevazute la lit. f);
    - de la 3.000 lei la 4.000 lei, cele prevazute la lit. c);
    - de la 3.000 lei la 10.000 lei, cele prevazute la lit. b), d) si e);
    - de la 5.000 lei la 30.000 lei, cele prevazute la lit. h) si i);
    - de la 1.000 lei la 5.000 lei, cele prevazute la lit. j) si k);
    - de la 1.000 lei la 2.000 lei, cele prevazute la lit. l) si m);
    - de 1.000 lei, cele prevazute la lit. g)."

    6. La articolul 34, alineatul (6) va avea urmatorul cuprins:

    "(6) In situatia refuzului predarii arhivelor, consiliile judetene si/sau Primaria Municipiului Bucuresti, dupa caz, se vor adresa in termen de 90 de zile instantelor judecatoresti, care vor solutiona cererile in procedura de urgenta, potrivit legii. Actiunea in instanta este scutita de taxa de timbru."

    7. La articolul 37, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins:

    "(2) Lucrarile de constructii autorizate se considera finalizate daca s-au realizat toate elementele prevazute in autorizatie si daca s-a efectuat receptia la terminarea lucrarilor. Efectuarea receptiei la terminarea lucrarilor este obligatorie pentru toate tipurile de constructii autorizate, inclusiv in situatia realizarii acestor lucrari in regie proprie. Receptia la terminarea lucrarilor se face cu participarea reprezentantului administratiei publice, desemnat de emitentul autorizatiei de construire."

    8. La articolul 45, alineatul (6) va avea urmatorul cuprins:

    "(6) Pentru constituirea bancii de date, toti posesorii de retele tehnico-edilitare, supra- si subterane sunt obligati sa transmita administratiei publice judetene si a municipiului Bucuresti planurile cadastrale cuprinzand traseele retelelor existente pe teritoriul judetului si al localitatilor, respectiv al municipiului Bucuresti. Aceste planuri vor fi puse de Primaria Municipiului Bucuresti la dispozitie primariilor de sector."

    9. Articolul 46 se abroga.

    Art. II. - La data intrarii in vigoare a prezentei legi, Hotararea Guvernului nr. 723/2002 privind infiintarea Comisiei interministeriale pentru zone construite protejate, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 520 din 18 iulie 2002, se abroga.

    Art. III. - Dispozitiile art. 5 alin. (3) si ale art. 45 alin. (6) se pun in aplicare in termen de 60 de zile de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

    Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA