O lume a cunoașterii. 8 mai 2024
    Stările repetate de furie cresc riscul unei persoane de a dezvolta boli de inimă prin limitarea capacității vaselor de sânge de a se deschide, potrivit unui nou studiu susținut de National Institutes of Health din Statele Unite. »
    Bucuresti
    14°C, umiditate 71%; cer predominant senin

    prognoza pentru Bucuresti

    Cluj-Napoca
    14°C, umiditate 93%; cer predominant noros

    prognoza pentru Cluj-Napoca

    Sibiu
    12°C, umiditate 100%; cer parţial înnorat

    prognoza pentru Sibiu

    Arad
    15°C, umiditate 82%

    prognoza pentru Arad

    Iasi
    12°C, umiditate 81%

    prognoza pentru Iasi

    Suceava
    11°C, umiditate 81%

    prognoza pentru Suceava

    O echipă de cercetători americani a descoperit că ADN-ul unei specii obișnuite de viermi pare să fie rezistent la radiațiile din zona de excludere a Cernobîlului. »
    Cercetătorii brazilieni au analizat țesuturi umane de diferite nuanțe obținute în timpul intervențiilor chirurgicale și au constatat că lumina nu poate trece de pielea mai închisă la culoare la o intensitate mare, ceea ce poate afecta terapiile și, de asemenea, diagnosticul. »
    Un proiect internațional dezvoltat de cercetători de la Universitatea din Granada, Rheinisch-Westfaelische Technische Hochschule (Aachen, Germania) și Universitatea Simon Fraser (Burnaby, Canada), a demonstrat pentru prima dată posibilitatea utilizării telurului bidimensional pentru dezvoltarea de aplicații electronice de înaltă frecvență menite să permită conexiuni wireless pentru viitoarele sisteme de comunicații 5G/6G. »
    Cunoștințele clinice și abilitățile de raționament ale GPT-4 se apropie de nivelul oftalmologilor specialiști, a constatat un studiu efectuat de Universitatea din Cambridge, Marea Britanie. »
    O echipă de cercetători de la Laboratorul Național Oak Ridge al Departamentului de Energie din Statle Unitea a folosit o nouă variantă a unei metode vechi pentru a detecta materiale în cele mai mici cantități înregistrate până acum. »
    O echipă de cercetători, de la Institutul de Cercetare Biosanitară din Granada, Spania și de la Unitatea de excelență MNat, a dezvoltat o metodă care ar putea îmbunătăți detectarea timpurie a melanomului, cel mai agresiv tip de cancer de piele. »
    Persoanele care au suferit maltratări în copilărie – cum ar fi abuzul emoțional, fizic și sexual sau neglijarea emoțională și fizică – sunt predispuse să dezvolte boli mintale pe parcursul întregii vieți, risc ce persistă decenii după maltratare. »
    Somnul neregulat și orele târzii de culcare duc la note mai slabe și mai multe probleme de comportament legate de școală în rândul adolescenților, sugerează un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Stony Brook din Statele Unite. »
    Universitatea din São Paulo, Brazilia, a creat un compozit din reziduul uscat de la prelucrarea trestiei de zahăr, care poate înlocui petrolul în producţia de plastic. »
    Noua cartografiere a atmosferei superioare a uriaşei planete Saturn dezvăluie motivele probabile pentru care este atât de fierbinte. »

    Un zâmbet pe zi

    S-a solicitat, unui prestigios analist financiar, sa explice criza intr-o forma mai simpla, pentru ca oricine sa poata intelege cauzele.
    Descrierea a sunat astfel:
    Un anumit cavaler a sosit intr-un sat, unde nu mai fusese niciodata si a oferit tuturor locuitorilor 100 euro pentru orice magar de vanzare.
    O buna parte dintre locuitori si-au vandut animalele.
    Urmatoarea zi s-a intors cu o oferta mai buna: 150 euro bucata. O alta parte dintre locuitori si-au vandut magarii.
    Ziua urmatoare le-a oferit 300 euro si restul posesorilor de magari si-au vandut animalele.
    Vazand ca nu mai sunt magari, a oferit 500 euro pentru orice magar va gasi saptamana viitoare, apoi pleca.
    In ziua urmatoare si-a trimis ajutoarele, in acelasi sat, cu magarii pe care ii cumparase, pentru a-i vinde cu 400 euro bucata.
    Cu gandul la castigul saptamanii viitoare, toti locuitorii au cumparat magarii cu 400 euro, iar cei care nu au avut bani au facut un imprumut. Astfel au cumparat toti magarii din municipiu.
    Asa cum era de asteptat, ajutoarele au disparut, la fel si cavalerul. Niciodata nu au mai fost vazuti.
    Rezultatul: Satul s-a umplut de magari si a ramas inglodat in datorii.
    Pana aici a fost ceea ce a descris analistul.
    Sa vedem ce s-a intamplat dupa aceea.
    Cei care au cerut imprumuturi, chiar daca vindeau magarii nu puteau plati datoria.
    Cei care au dat bani cu imprumut s-au plans municipalitatii, spunand ca daca nu primesc ajutor vor fi ruinati; astfel nu vor putea continua sa imprumute si toata lumea va fi ruinata.
    In loc sa dea banii oamenilor din popor, pentru a-si plati datoriile, primarul le-a dat banii celor care au dat bani cu imprumut, ca sa nu fie ruinati. Pe acestia ii avea mai aproape. Dar ei, acoperind o mare parte din banii pierduti, nu au sters datoriile poporului, care continua sa ramana impovarat.
    Primarul irosi bugetul municipalitatii, care astfel a intrat in datorii. De aceea ceru bani celorlalte municipalitati. Dar acestea i-au raspuns ca nu il pot ajuta, deoarece fiind ruinata, municipalitatea nu va putea returna banii imprumutati.
    Rezultatul: Marii specialisti inselati.
    Cei ce au dat bani cu imprumut, cu profitul aranjat si cu o gramada de persoane de la care continuau sa ceara bani, plus dobanzi, au luat inclusiv magarii care in nici un caz nu valorau suficient ca sa acopere toata datoria.
    Multa lume a ramas ruinata si fara magar intreaga viata.
    Municipalitatea, la fel, a ramas ruinata.
    Rezultatul final?
    Pentru a solutiona toate aceste lucruri si a salva poporul municipalitatea a redus salariile functionarilor.

    Proverbul zilei

    Nu căra apă cu ciurul.


    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact