Atracții turistice

Insula lui Vlad Tepeş, Snagov

CĂTĂLIN KISLINGER

Insula Snagovului este un loc plin de istorie, fiind locuita de mii de ani. In urma sapaturilor arheologice, au fost descoperite unelte si vase din epoca bronzului si a fierului, monede romane si bizantine.

Istoria insulei Snagovului este strans legata de istoria Tarii Romanesti. Inconjurata de apele lacului Snagov, la randul sau inconjurat de o imensa padure, Codrul Vlasiei, insula a fost un loc strategic pentru domnitorii Tarii Romanesti.

Insula Snagovului este legata de numele domnitorului Vlad Tepes, deoarece se presupune ca voievodul este ingropat undeva pe insula. Pe insula se poate vedea Manastirea Snagovului, manastire construita in anul 1521 de Neagoe Basarab exact pe locul vechii biserici din timpul lui Vlad Tepes.

In Manastirea Snagov, mitropolitul Antim Ivireanu (1650-1716), tipareste primele carti in limba romana cu caractere latine.

Cum se ajunge

Insula Snagovului apartine de localitatea Silistea Snagovului, care se afla situata la aproximativ 40 km de Bucuresti. Legatura cu insula Snagovului se face printr-o pasarela pietonala. Accesul la pasarela pietonala se face din strada Manastirea Vlad Tepes, unde masinile parcate raman sub supravegherea localnicilor.

La insula Snagovului se poate ajunge:

Cu masina

- Din DN 1 (Bucuresti-Ploiesti), in localitatea Ciolpani se face dreapta in dreptul statiei de benzina, prin padure - 101M - 111 - 110H - strada Manastirea Vlad Tepes (Silistea Snagovului)

- din DN 1 (Bucuresti-Ploiesti), la iesirea din localitatea Ciolpani, se face dreapta - 101C - 111- 110H - strada Manastirea Vlad Tepes (Silistea Snagovului), sau se poate scurta, din 111 - se face dreapta dupa Palatul Snagov, traversand podul prin strada Snagov - strada Manastirea Vlad Tepes

Cu vaporasul

Vara, in timpul sezonului, pe lacul Snagov se fac circuite cu vaporasul. Aceste circuite includ si un popas pe insula Snagovului pentru vizitarea Manastirii Snagov.

Coordonate GPS: 44°43′46.3″ Nord, 26°10′32.3″ Est

Mânăstirea Snagov

Legenda spune ca pe misterioasa insula a Snagovului se afla ingropat Vlad Tepes.

In 1456, Vlad Tepes dispune construirea pe insula a unei inchisori pentru tradatori si talhari, a unui zid de aparare, a unui pod si a unui tunel de refugiu pe sub lac.

Tunelul mai exista si astazi. Prin el se ajunge pe sub lac la celalalt tarm. Actuala Manastire Snagov a fost construita de Neagoe Basarab in 1521 si este situata exact pe locul vechii biserici din timpul lui Vlad Tepes.



Insula Snagovului, Romania.


Un important vestigiu care se poate vedea astazi pe insula, este piatra ce reprezinta mormantul domnitorului Vlad Tepes. Voievodul a fost omorat prin tradare in timpul Craciunului din 1476.

Legenda spune ca, soldatii credinciosi voievodului i-au luat capul si corpul decapitat si le-au ingropat pe insula. Locul exact al mormantului nu a fost gasit pana in ziua de azi.

Taxa de vizitare

Taxa de intrare: 15 lei
Taxa pentru fotografiat: 10 lei
Taxa pentru filmari video: 20 euro

Repere istorice

• Descoperirile arheologice atesta locuirea insulei Snaovului inca din Neolitic (6000-5000 i.e.n.)

• Mircea cel Batran (1355-1418) fortifica insula construind un turn de observatie. Vlad Tepes o fortifica si mai mult, construind si un zid de aparare si un tunel secret care mai exista si in prezent.

• In anul 1521, domnitorul Neagoe Basarab ridica pe locul vechii biserici Snagov, actuala manastire Snagov.

• Stolnicul Dima, vinovat de hotie si falsificare, este decapitat de Mihai Viteazul (1558-1601).

• In decembrie 1662, in urma unui complot, postelnicul Constantin Cantacuzino este legat de un stalp si strangulat la ordinul voievodului Grigore I Ghica, chiar in interiorul manastirii Snagov.

• Mitropolitul Antim Ivireanu (1650-1716), egumen al manastirii Snagov intre anii 1696-1701, sprijinit de voievodul Constantin Brancoveanu, intemeieaza la manastirea Snagov una dintre cele mai mari tipografii ale vremii, tiparind, pentru prima data cu litere mobile, primele carti in limba romana cu caractere latine.

• In anul 1848, 59 de revolutionari au fost intemnitati in manastire, murind ulterior inecati in lacul Snagov.

Ce se mai poate vedea in zonă

Palatul Snagov

Imagini cu insula Snagovului



Insula Snagovului. In partea stanga se vede pasarela pietonala pentru accesul pe insula.



Insula Snagovului, Romania.



Insula Snagovului, Romania.



Pasarela pietonala pemtru accesul spre manastire. Insula Snagovului, Romania.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Monumentul si Cimitirul Eroilor de la Siriu se afla situat pe malul stang al lacului de acumulare Siriu. A fost construit intre anii 1936-1938 in cinstea ostasilor romani ai Regimentului 3 Vanatori care au murit in lupta, in 1916 pe dealul Soimul Siriului.
Centrul naţional de artă şi cultură Georges Pompidou, cunoscut sub numele de Centrul Pompidou sau Centrul Beaubourg, este un centru multicultural din cartierul Beaubourg, arondismentul 4 din Paris.
Palatul Mogoşoaia este situat într-un cadru natural pitoresc, pe malul lacului, în localitatea cu acelaşi nume din judeţul Ilfov. A fost construit între anii 1698-1702 de către Constantin Brâncoveanu. În prezent, palatul Mogoșoaia adăpostește muzeul de artă brâncovenească și este un important punct de atracție turistică.
Cetatea Histria este cea mai veche aşezare urbană din România. Ea fost întemeiată de colonişti greci din Milet ca port la Marea Neagră şi a avut o dezvoltare neîntreruptă timp de aproape 1300 ani.
Cetatea Enisala este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Dobrogea, impresionând prin peisajul spectaculos care îl oferă asupra zonei lacurilor Razim şi Babadag. Ruinele fortăreţei medievale se află la 2 km de localitatea Enisala, pe culmea unui deal calcaros, numit Dealul Cetăţii.
Hotelul Negresco este unul dintre cele mai impunatoare hoteluri din Nisa. Poarta numele constructorului si fondatorului hotelului, romanul Henri Alexandru Negrescu (1868–1920), nascut la Bucuresti. A fost inaugurat in 1913 in prezenta multor capete încoronate ale acelor vremuri. De-alungul timpului, hotelul a gazduit regi, prinţi şi miliardari celebri.