Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Minerale

    Importanta calciului pentru organism si doza zilnica recomandata

    Calciul este mineralul prezent in cantitatea cea mai mare in corpul uman, si are mai multe functii importante in organism.

    El este necesar pentru contractia musculara, functionarea vaselor de sange, secretia hormonilor si enzimelor, precum si in transmiterea semnalelor prin sistemul nervos. In mod normal, organismul mentine constant nivelul calciului in fluidele si tesuturile corpului, astfel incat aceste procese vitale sa functioneze corect.

    Peste 99% din totalul de calciu din corpul uman este in oase si in dinti, unde are rolul de a sustine structura acestora. Restul de 1% este prezent in sange, muschi si fluidele intercelulare.

    Oasele sunt supuse unui proces continuu de remodelare, care cuprinde doua procese care au loc continuu, unul de resorbtie, si unul de formare de noi tesuturi osoase prin depunerea de calciu. Ambele procese au loc pe toata durata vietii, dar echilibrul dintre ele se modifica odata cu varsta.

    In timpul copilariei, formarea de tesut osos este mai intensa decat resorbtia. La adultii tineri, ambele procese sunt relativ egale, dar odata cu avansarea in varsta, si in special la femeile dupa menopauza, resorbtia depaseste formarea de tesut osos si creste riscul aparitiei osteoporozei.

    Care este doza zilnica recomandata de calciu?

    Conform Institutului de Medicina al Academiei Nationale de Stiinte din Statele Unite, doza zilnica recomandata de calciu este urmatoarea:


    Varsta (femei si barbati) DZR Calciu (mg/zi) Sarcina si alaptare
    0-6 luni 210 -
    7-12 luni 270 -
    1-3 ani 500 -
    4-8 ani 800 -
    9-13 ani 1300 -
    14-18 ani 1300 1300
    19-50 ani 1000 1000
    peste 50 ani 1200 -


    Statisticile din SUA arata insa ca majoritatea populatiei (64% din baietii si 87% din fetele intre 12-19 ani, si 55% din barbatii si 78% din femeile peste 20 de ani) nu consuma doza zilnica recomandata de calciu.

    Ce produse alimentare contin calciu?

    Puteti folosi baza de date nutritionale pentru a vedea topul produselor alimentare din punct de vedere al continutului de calciu.

    In general, produsele lactate (laptele, iaurtul, branza si cascavalul) sunt principala sursa de calciu din dieta zilnica, dar si alte produse alimentare contribuie la cresterea aportului de calciu.

    Persoanele cu intoleranta la lactoza si cele care nu consuma produse de origine animala uneori sunt tentate sa elimine complet produsele lactate din dieta zilnica. Pentru aceste persoane, este important sa isi completeze dieta cu alte produse alimentare cu continut ridicat de calciu, cum ar fi, de exemplu, varza chinezeasca si brocolli.
    Desi majoritatea cerealelor nu sunt bogate in calciu, ele contribuie totusi la aportul de calciu prin consumul frecvent. Exista de asemenea produse cu adaos de calciu, de exemplu sucuri de fructe, tofu si cereale.

    Anumite plante, de exemplu spanacul, contin substante care pot reduce absorbtia calciului in organism.
    De aceea, pot fi necesare cateva portii de spanac pentru a obtine aceeasi cantitate de calciu ca aceea adusa o cana de lapte (laptele nu numai ca este bogat in calciu, dar acesta este si intr-o forma usor asimilabila).


    Sursa: Institutul National de Sanatate al SUA, Oficiul pentru Suplimente Nutritive




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Wisconsin-Madison au descoperit că un deficit de zinc poate contribui la boli precum Alzheimer şi Parkinson, boli care au fost legate de proteine defecte ce se grupează împreună în creier.
    Legatura dintre cantitatea de calciu din dieta zilnica si riscul de cancer la colon nu a fost inca stabilita in mod definitiv, desi s-au facut mai multe studii in acest sens. Problema deriva din faptul ca cercetari diferite privind rolul calciului in prevenirea cancerului de colon au dat rezultate diferite.
    Necesarul zilnic de minerale (acolo unde sunt date), indicaţii şi contraindicaţii conform literaturii de specialitate.
    Oasele sunt tesuturi vii si din aceasta cauza se modifica pe toata durata vietii. In timpul copilariei si adolescentei, oasele cresc in dimensiuni si in greutate. Ele continua sa creasca in greutate pana in jurul varstei de 30 de ani, cand se atinge masa osoasa maxima.
    Daca o persoana nu consuma suficient calciu sau daca acesta este eliminat intr-un ritm prea rapid, organismul va retrage calciu din oase pentru a mentine constanta concentratia din sange, cu posibilitatea aparitiei osteoporozei sau a altor efecte ale unui aport cronic insuficient de calciu.
    In contextul prezentului articol, asimilarea calciului se refera la absorbtia calciului din tractul digestiv in sistemul circulator al organismului.