Atracții turistice

Fluviul Sena, Paris

CATALIN KISLINGER


Statie de vapor. Sena, Paris.


Fluviul Sena (La Seine) izvoraste din platoul Langres aflat in nord-estul Frantei. Puncul de plecare este localitatea Source-Seine (470 m altitudine), aflata la 30 kilometri de Dijon. Sena, traveseaza Franta de la Est la Vest si se varsa in Marea Manecii in dreptul localitatii Le Havre (regiunea Normandia).

Se considera ca numele fluviului are origine latina, deoarece in apropiere locului de unde izvoraste Sena se afla vestigiile unui templu galo-roman al zeitei apelor, Dea Sequana.

Sena are o lungime de 776 km, fiind al treilea fluviu ca lungime din Franta. Principale orase traversate de Sena sunt Paris, Troyes si Rouen. Fluviul este legat prin canale de Escaut, Meuse, Rin, Saone si Loara.

Vasele mari, oceanice, pot naviga pe Sena pe o distană de 120 km, pana la localitatea Rouen. Vasele comerciale, mai mici, pot naviga pana la Bar-sur-Seine, o localitate aflata la 560 km de punctul de varsare.

Sena si Parisul

De-a lungul timpului, Sena nu a fost doar o cale navigabila care a strabatut Parisul, ci a jucat un rol major in dezvoltarea orasului, alimentandu-l cu apa, mancare si transport inca de acum 2300 de ani, atunci cand, parisii, pescarii celti, au construit prima asezare in insulele Ile de la Cite si Ile St.-Louis.

Parisul se afla situat la 446 km de la gura de varsare a Senei. In Paris, fluviul se afla la altitudinea de numai 24 m deasupra nivelului marii. Astfel, are o curgere lina si o navigare usoara. Adancimea medie a Senei este de aproximativ 9,5 m.

Cu toate ca fluviul are o curgere lina, in perioadele de precipitatii abundente, debitul poate sa creasca foarte mult. Rezervoare speciale aflate in amonte ajuta la mentinerea unui nivel constant al fluviului pe tot cursul din Paris. Cu toate acestea, in perioadele cu ploi foarte abundente, nivelul poate sa creasca foarte mult, astfel incat fluviul sa inunde orasul.

In anul 2003, in timpul unei astfel de inundatii, a fost atins primul nivel de alerta. Intrucat multe dintre operele de arta din Paris sunt depozitate in camere aflate in subteran, ca masura de protectie, aproape 100000 de lucrari de arta au trebuit sa fie mutate din Paris. A fost cea mai mare mutare de opere de arta dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Un raport al guvernului francez a stabilit ca, in cel mai sever scenariu de revarsare a Senei, pagubele ar fi de 10 miliarde de euro.

Ile de la Cite si Ile St.-Louis

Ile de la Cite si Ile St.-Louis sunt cele doua insule naturale ale Senei aflate chiar in centrul Parisului.

Ile de la Cite, este o insula lunga de peste 1 km, fiind cea mai veche si mai renumita parte a Parisului. Aici, acum 2300 de ani, parisii, pescarii celti, au construit o cetate fortificata.

In perioada romana, acesta asezare de pe insula s-a numit Lutetia Perisiorum. In anul 508 e.n., Parisul devenea cetatea de scaun a regilor franci. Intre anii 1163-1250, pe Ile de Cite se construieste catedrala Notre-Dame.

Insula este unita de restul teritoriului prin numeroase poduri. Mai tarziu, Ile de la Cite a fost legata de insula invecinata, Ile St.-Louis. Numele insulei, St.-Louis, a fost dat in cinstea regelui Louis al IX-lea al Frantei (Saint Louis).

Cu vaporul pe Sena

O croaziera pe Sena este un adevarat pelerinaj istoric, in care se pot vedea, din vapoare, Turnul Eiffel, Grand Palais, Luvru, Musee d'Orsay, Notre-Dame si alte repere legendare.

Majoritatea croazierelor dureaza in jur de o ora. Vara, plecarile sunt la fiecare jumatate de ora, iar iarna, din ora in ora. Seara, se mai pot face croaziere in timpul carora se poate cina, astfel de croaziere fiind foarte apreciate de romantici.

Croazierele pe raul Sena se pot face cu:

Bateaux Mouches- Ziua, in timpul verii, croazierele pleaca la intervale de o jumatate de ora. Exista si croazierele cu cina care circula si vara si iarna. Meniurile sunt de 95 respectiv 135 euro.

Pe Bateaux-Mouche se poate servi pranzul care costa in jur de 50 euro pentru adulti si 25 euro pentru copii.

Bateaux Parisiens - Sunt ambarcatiuni de tip “trimaran”, acoperite cu sticla si purtand numele unor artisti renumiti, Catherine Deneuve, Isabelle Adjani sau Jeanne Moreau. Sunt vapoare mari, care pot transporta pana la 600 de pasageri.

In lunile aprilie-noiembrie, plecarile sunt la interval de jumatate de ora.
In lunile decembrie-martie, plecarile sunt la interval de o ora.

Pentru adulti, pretul unei croaziere este 11 euro. Cina poate sa coste 95, 125 sau 150 euro.

Se poate manca la pranz cu 53, 62 sau 72 euro. In anumite zile se poate rezerva o croaziera cu tema muzicala, cu pranz urmat de un concert de o ora.

Vedettes de Paris - Sunt ambarcatiuni de dimensiuni mai mici, dar care atrag foarte multi romantici, traditionalisti sau iubitori de ambarcatiuni.

Croazierele costa 11 euro, cele cu cina, 70 de euro.

Vedettes de Paris ofera si croaziere tematice precum croaziera de degustare a sampaniei in compania unui somelier. Costa 40 euro.

Capitaine Francasse - Au preturi foarte bune pentru cina, incepand cu 50 euro.

La Marina sau Yachts de Paris - Ofera o atmosfera deosebita.

Imagini de pe Sena, Paris


Vaporas transformat in restaurant. In fundal se vede Pont des Artes (Podul Artelor). Sena, Paris.



Varful vestic al insulei Ile Saint-Louis si Pont Louis-Philippe (stanga). Sena, Paris.



Vapor Bateaux Mouches trecand pe sub Pont Louis-Philippe. Sena, Paris.



Vaporas pe Sena. Sena, Paris.



Vapor Bateaux Mouches pe Sena. Sena, Paris.



Sena si insulele Ile de la Cite si Ile St.-Louis. Pe Ile de la Cite se vede catedrala Notre-Dame. Sena, Paris.



Noaptea pe malul Senei. Sena, Paris.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bryggen este zona portuară istorică din oraşul norvegian Bergen, ce include 61 de clădiri tradiţionale din lemn, construite în perioada pre-hanseatică şi hanseatică. Găzduieşte muzee, magazine, restaurante şi baruri.
Alhambra este un palat şi fortăreaţă din Granada, Andalusia, Spania. Numele ei, Al-Hamra, înseamnă "cel roşu", culoarea argilei din jur din care s-au făcut zidurile fortului.
Muzeul Naţional de Istorie a României a fost înfiinţat în 1970. Aici au fost aduse cele mai faimoase tezaure, în primul rând cele din metal preţios, dar şi o mulţime de alte piese de mare valoare arheologică şi istorică, deoarece securitatea şi vizibilitatea publică puteau fi asigurate în egală măsură.
Muzeul Picasso din Paris are o colecţie de peste 5000 de opere de artă aparţinând marelui artist plastic spaniol Pablo Picasso, inclusiv 3700 de lucrări pe hârtie, ceramică, sculpturi în lemn şi metal, precum şi picturi.
Parcul Naţional Triglav este singurul parc naţional din Slovenia şi, din 2003, parte din reţeaua de rezervaţii UNESCO.
Ruinele castelului Spiš din Slovacia formează unul dintre cele mai mari site-uri de castel din Europa Centrală.