Ediţia în limba română
    News / Sănătate

    Flora intestinală influenţează efectele imunoterapiei

    Cercetătorii au identificat bacterii a căror prezenţă în intestine îmbunătăţeşte rezultatele imunoterapiei în oncologie şi reduc riscul de colită inflamatorie.



    Lactobacillus acidophilus din flora intestinală.


    Oamenii de ştiinţă de la Inserm, Gustave Roussy şi Universitatea Paris-Sud, din Franţa, au demonstrat recent rolul crucial al florei intestinale în succesul imunoterapiei, destinată să trezească sistemul imunitar care să atace celulele tumorale.

    Cercetătorii au lucrat cu rozătoare din a căror floră intestinală au fost eliminate două bacterii specifice. Apoi au descoperit că administrarea de imunoterapie, în acest caz anticorpul anti-CTLA4, nu a fost eficace împotriva tumorii pe care o avea animalul. Colonizarea florei intestinale cu bacteriile lipsă a fost suficientă pentru a restabili efectul anticorpului şi pentru a reduce simptomele de colită inflamatorie.

    S-a efectuat apoi un test pe oameni cu melanom metastatic. Analiza florei intestinale a pacienţilor trataţi cu anticorp anti-CTLA4 a demonstrat importanţa acestor bacterii în răspunsul la tratament şi scăderea tumorii.

    O echipă americană a ajuns la aceleaşi concluzii cu privire la rolul altor bacterii în eficacitatea unui alt anticorp, anti-PD1.

    Acest studiu arată că microbiota dictează răspunsul terapeutic şi deschide perspective interesante de tratament.

    25 NOIEMBRIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Administrarea de probiotice ar putea atenua simptomele rinitei alergice, cunoscute şi sub numele de alergii sezoniere sau perene, conform unui studiu realizat de Universitatea Vanderbilt din Statele Unite.
    Turhan Canli, profesor de psihologie şi radiologie de la Universitatea Stony Brook, SUA, consideră că tulburarea depresivă majoră este o boală infecţioasă.
    Conform cercetarilor facute in ultimii 25 de ani la University of Eastern Finland - Institute of Biomedicine, exista o legatura intre nivelul de hyaluronan si pronosticul de cancer, in cancerul de san, prostata, colon, uterin, pulmonar si ovarian. Acelasi indicator poate fi folosit pentru a urmari evolutia bolii canceroase. Inhibarea sintezei de acid hialuronic sau blocarea influentei sale, este studiata acum pentru aplicatii terapeutice.
    O echipă de la Universitatea Duke din Carolina de Nord, Statele Unite ale Americii, au descoperit că celule ale sistemului imunitar care protejează în mod normal creierul, încep să consume un nutrient vital numit arginină în primele etape ale maladiei Alzheimer.
    O diferenţă nou identificată între creierul bărbaţilor şi cel al femeilor cu scleroză multiplă ar putea explica de ce această boală o fac mai mult femeile decât bărbaţii.
    Un nou studiu al cercetătorilor de la Institutul Linus Pauling şi de la Universitatea de Stat din Ohio, Statele Unite, arată că persoanele cu sindrom metabolic au nevoie de mult mai multă vitamina E, un antioxidant important pentru protecţia celulelor.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact