Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Afecţiuni

    Afectiuni

    Endometrioza

    Ce este endometrioza?

    Atunci cand tesuturile care de obicei cresc in interiorul uterului se dezvolta in afara acestuia apare endometrioza.

    Aceste tesuturi se dezvolta deseori pe suprafata organelor din pelvis si abdomen, acolo unde nu ar trebui sa se dezvolte.

    Endometrioza este una dintre cele mai obisnuite boli ginecologice, afectand mai mult de 5,5 milioane de femei numai in America de Nord. Se estimeaza ca 2 din 10 femei aflate in perioada fertila au endometrioza.

    Care sunt simptomele endometriozei?

    Cele mai obisnuite simptome ale endometriozei sunt durerea si infertilitatea.

    Simptomele pot include:

    • Durere inainte sau dupa perioadele menstruale, ca si in timpul sau dupa actul sexual
    • Durere a partii de jos a spatelui, durere intestinala sau in zona pelviana
    • Perioade menstruale dificile, sau sangerari intre perioadele menstruale
    • Miscari intestinale dureroase sau dureri la urinare in timpul perioadelor menstruale
    • Infertilitate – aproximativ 30 pana la 40 la suta dintre femeile cu endometrioza sunt infertile, ceea ce face endometrioza una dintre primele trei cauze ale infertilitatii feminine

    In majoritatea cazurilor, simptomele endometriozei devin mai blande dupa menopauza datorita faptului ca atunci cresterile devin mai mici.

    Care sunt tratamentele pentru endometrioza?

    Nu exista de fapt vindecare pentru endometrioza. Dar exista o varietate de optiuni de tratament si exista moduri de a minimiza simptomele cauzate de aceasta afectiune.

    Exista cateva moduri de a trata durerea, care includ:

    • Medicatia durerii - poate fi utilizata pentru usurarea simptomelor.
    • Terapia hormonala – poate fi utilizata pentru controlarea cresterii endometriozei.
    • Chirurgia – poate fi utilizata pentru indepartarea excrescentelor sau pentru controlarea marimii endometriozelor foarte mari si pentru usurarea durerii.

    Terapia cu hormoni si chirurgia pot ajuta femeile care nu pot ramane insarcinate. Exista si alte tratamente pentru infertilitate care pot fi asociate cu endometrioza.


    Sursa: NICHD, SUA




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Sindromul nefrotic rezulta din deteriorarea glomerulilor rinichilor – micutele vase de sange care filtreaza reziduurile si excesul de apa din sange si le trimite catre vezica urinara sub forma de urina.
    Colonul, cea mai mare portiune a intestinului gros, este o parte a sistemului digestiv, seria de organe de la gură la anus. Atunci cand exista anomalii in forma colonului sau in modul in care el se conecteaza cu celelalte organe, rezulta probleme digestive.
    Fibroza chistică (FC) este o boala mostenita care devasteaza plamanii si multe alte organe din corp.
    Sinuzita inseamna pur si simplu inflamarea sinusurilor – inrosirea si umflarea lor – cauzata de o infectie sau de alta problema medicala. Atunci cand oamenii spun „ma dor sinusurile”, ei se refera de obicei la simptomele de congestie si dureri in una sau mai multe dintre cele patru perechi de cavitati, cunoscute si ca sinusuri paranazale.
    Prostatita este o afectiune dureroasa frecventa, care afecteaza indeosebi barbatii tineri si de varsta mijlocie.
    Hipoparatiroidismul este o boala in care corpul nu produce suficient hormon paratiroidian (PTH). Acest hormon regleaza cantitatea de calciu si fosfor din oase si sange. Scaderea nivelului de PTH conduce la nivele scazute de calciu si nivele ridicate de fosfor in sange.