Destinaţii

Drubovnik, Croaţia

CĂTĂLIN KISLINGER


Dubrovnik, Croaţia.


Dubrovnik, frumosul oraş medieval de pe ţărmul Mării Adriatice, considerat Perla Coastei Dalmate, atrage în fiecare an mulţimi de turişti din toate colţurile lumii.

Dubrovnik (it. Ragusa) este un oraş baroc bine conservat, cu o istorie veche şi bogată, amplasat într-un decor natural de excepţie: la nord, un şir de munti de calcar, la sud, Marea Adriatică.

La farmecul oraşului contribuie şi clădirile vechi despărţite de străduţe înguste, bisericile, palatele şi casele din piatră. Toate acestea sunt înconjurate de impunătoarele ziduri medievale ce au apărat oraşul timp secole.

Dubrovnikul s-a format prin unirea a doua localităţi: Ragusa, o mică insulă ce oferea adăpost pentru refugiaţii italieni din oraşul Epidaurum, și Dubrava, o aşezare târzie a migratorilor slavi creată la poalele muntelui Srd.

Cele două aşezări erau despărţite de o porţiune de mare. Această porţiune de mare a fost umplută cu pământ de către croaţii care doreau să fie acceptaţi în cetate. Astfel, oraşul croat Dubrava s-a extins spre poarta nordică a fortăreţei Ragusa. Această porţiune de mare acoperită cu pământ este în prezent strada Stradun.

În anul 1918, Ragusa şi-a schimbat numele în Dubrovnik. Începând cu anul 1979, partea istorică a oraşului Dubrovnik face parte din patrimoniu mondial al UNESCO.

La 1 iulie 2013, Croaţia (Hrvatska) a devenit al 28-lea membru al Uniunii Europene.

Moneda

Kuna croată (Hrvatska kuna, sau Kuna, cu simbolul kn sau HRK)

1 Kuna = 100 lipa
1 EUR = 7.5875 HRK

De văzut în Dubrovnik

Zidurile cetăţii. Sunt impresionante, având o lungime de aproximativ doi kilometri, o înălţime de 25 m. Plimbarea pe aceste ziduri este una dintre principalele atracţii ale oraşului, oferind o frumoasă panoramă asupra oraşului şi a mării.

Strada medievală Stradun şi oraşul vechi. Strada medievală Stradun are 292 m lungime şi este locul de promenadă din oraşul vechi. Oraşul Vechi din Dubrovnik are patru porţi de intrare: Pile, Ploce, Peskarija şi poarta Gate.

Mănăstirea Franciscană. În manăstire se afla farmacia Male Brace, care şi-a început activitatea în anul 1317. Este considerată una dintre cele mai vechi farmacii din lume.

În acest complex se mai poate vedea un muzeu cu exponate şi instrumente folosite în farmacia originală din secolul al 14-lea, precum şi o bibliotecă care cuprinde peste 30000 de volume scrise de mână, datând din aceeaşi perioadă.

Catedrala Adormirea Maicii Domnului. A fost construită la sfârşitul secolului al 16-lea.

Biserica Sf. Blasiu (Crkva Svetog Vlaha). Pentru locuitorii din Dubrovnik, Biserica Sf. Blasiu este considerată simbolul oraşului, iar Sfântul Blaise ocrotitorul oraşului.

Palatul Rectorului. A fost construit la sfârşitul secolului al 15-lea ca reşedinţă pentru conducatorul oraşului. Este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Dubrovnik. Rectorul era ales dintre locuitorii cei mai respectaţi pentru a conduce oraşul timp de o lună.

Columna lui Orlando. Este un loc de întâlnire pentru locuitorii din Dubrovnik. În această zonă au loc spectacole de stradă, concerte sau festivaluri.

Vechiul port. Se află în partea de vest a orasului, între Poarta Pile şi Fortăreaţa Lovrijenac.

Muzeul Fotografiei de Război (War Photo Limited). Muzeul prezintă fotografii din războiul din Yugoslavia începând cu anul 1991.

Fortăreaţa Lovrijenac. Pereţii exteriori ai cetăţii au 12 m grosime. Pe podul de la intrarea în fortăreaţa Lovrijenac, se află inscripţia Non bene pro toto libertas venditur auro - Nu e bine sa fie vândută libertatea pentru tot aurul.

În trecut, în fortăreaţă era ţinut aurul cetăţii. Soldaţii din fortăreaţă mai aveau rolul de a înăbuşi răzvrătirea oamenilor din oraş. Mai este cunoscută ca Gibraltarul Dubrovnikului.

Muzeul Maritim din Dubrovnik. Este unul dintre cele mai importante atracţii turistice din Dubrovnik. Se pot vedea modele de vase şi ustensile marinăreşti.

Acvariul (Aquarium Dubrovnik). Se află în interiorul Muzeului Marin. Acvariul prezintă vieţuitoare din Marea Adriatică: murene, pisici şi căluti de mare, etc.

Palatul Pucic. Se afla în apropierea Pieţei Gundulic.

Piaţa Luza şi Palatul Sponza. Palatul fost proiectat de arhitectul Paskoje Milicevic (1506-1522). În prezent, găzduieşte diferite expoziţii.

Fântâna Onofrio. A fost construita în anul 1438 si este una dintre cele mai populare atracţii din oraşul vechi.

Plaja Banje. Este o plaja publică, destul de zgomotoasă.

Muzeul de Artă Modernă. Muzeul se află în centrul oraşului Polce. Prezintă lucrări de artă avangardistă croată.

Alte atracţii

Portul Gruz. Se află localizat în partea nordică a cetăţii. Se pot vedea palatele vechi realizate în stil veneţian, cât si vase de croaziră şi feriboturi ancorate în port.

Muntele Srd. Muntele are o înălţime de 412 m. Se poate urca pe jos, sau cu telecabina. Din vârful colinei, panorama este superbă, se văd zeci de kilometri din Coasta Dalmată.

Insula Lokrum. Se află la 10 minute de mers cu vaporaşul din portul din Dubrovnik. Este o rezervaţie naturală şi liniştită, unde se poate face plajă şi baie în apa mării.

Peninsula şi Golful Lapad. Această peninsulă are cea mai mare plaja din Dubrovnik, plaja Lapad.

Excursii pe mare şi la insulele apropiate. Cele trei insule Kolocep, Lopud şi Sipan din arhipelagul Elafiti sunt singurele locuite. Sunt liniştite, cu peisaje frumoase şi plaje excelente. Pe ele există plantaţii de măslini, chiparoși, portocali şi viţă-de-vie.

Excursiile au ca punct de plecare Portul Gruz. În preţ este inclusă şi o masă cu peşte proaspăt şi un pahar de vin.

Konavle. Este o zonă aflată la sud de Dubrovnik.

Mlini. Este un frumos sat pescăresc aflat la 11 km de Dubrovnik.

Golful Kotor. Se află localizat imediat după graniţa cu Muntenegru.

Mostar. Este un oraş din Bosnia aflat aproape de graniţa croată.

Podul Franjo Tudjman

Peninsula Babin Kuk

Plaja Copacabana. Este o plajă foarte placută, situata pe peninsula Babin Kuk.

Plaja Sv. Jakov. Aceasta este una dintre cele mai atractive plaje din Dubrovnik, situată în zona mănăstirii Sv. Jakov.

Muzeul Visia Dubrovnik 5D Theatrum. Este situat aproape de Poarta Pile, fiind cel mai modern muzeu din oraş. Muzeul prezintă holograme şi filme 5D despre Croaţia şi Dubrovnik.

Clima

Dubrovnik este caracterizat prin veri fierbinţi şi uscate, şi ierni moderate. Este unul dintre cele mai însorite oraşe din sudul Europei. Cea mai mică temperatură medie este de 4,6°C, în luna februarie, iar cea mai mare temperatura medie este de 26,2°C, în luna august.

Cum ajung la Dubrovnik

Cu avionul. Aeroportul Internaţional Dubrovnik este situat la 20 km de oraş, în localitatea Cilipi. Nu există companii aeriene care să ofere zboruri directe din România spre Dubrovnik. Cursele de avion Bucuresti-Dubrovnik şi retur au escală în Viena.

Cu autoturismul. Un circuit cu masina Romania-Dubrovnik şi retur, poate să includă variante de traseu care pot trece sau nu, prin Serbia, Muntenegru, Bosnia, Croaţia, Albania, Kosovo, Macedonia şi Bulgaria.

În general, toate traseele conţin porţiuni muntoase, dificile. Unele variante de traseu pot fi:

• Romania-Serbia-Muntenegru-Croaţia. Este cel mai scurt traseu, dar mai dificil.

Un traseu ar fi Drobeta Turnu Severin - Oravita - Bela CrKva (Serbia) - Kovin (Serbia) - Krusevac (Serbia) - Niksic (Muntenegru) - Dubrovnik (Croaţia). Acest traseu are o lungime de 748 km şi poate fi parcurs în aproximativ 13-14 ore.

• Romania-Serbia-Croaţia-(Bosnia)-Croaţia. Este cel mai lung, dar mai uşor.

Un traseu ar fi Drobeta Turnu Severin - Belgrad - Zagreb - Split - Makarska - Bosnia (14 km) - Dubrovnik. Acest traseu are o lungime de 1251 km si poate fi parcurs in aproximativ 13-14 ore.

• Romania-Serbia-Bosnia-Croaţia.

Un traseu ar fi Drobeta Turnu Severin - Belgrad - Sarajevo - Dubrovnik. Este un traseu mai interesant din punct de vedere turistic. Are o lungime de 795 km şi poate fi parcurs în aproximativ 11-12 ore.

Atentie

• Verificaţi daca asigurarea obligatorie auto este valabilă în ţările prin care treceţi, mai ales că majoritatea dintre ele nu fac parte din UE. În ţările în care RCA-ul nu este valabil, va trebui să cumpăraţi asigurare şi pentru ţara respectivă.

• Drumurile din Muntenegru sunt în zonă de munte, înguste, cu multe serpentine şi pante abrupte. Sunt dificile, aglomerate şi chiar periculoase. Este recomandat să nu fie parcurse pe timp de noapte. Un GPS ar fi de mare ajutor.

• Atentie unde parcaţi maşina. Sunt recomandate parcările păzite.

• Atentie la radare.


Cu autocarul. Principala staţie de autocar este în Kantafig, lângă Portul Gruz şi Podul Tudjman

Cu trenul. La Dubrovnik nu se poate ajunge cu trenul. Cele mai apropiate staţii de cale ferate sunt la Ploce, aflat la aproximativ 2 ore de mers cu autobuzul din Dubrovnik, şi Split, aflat la aproximativ 4 ore de mers cu autobuzul din Dubrovnik.

Coordonate GPS

42° 38′ 27″ Nord
18° 06′ 32″ Est

De reţinut

• Dubrovnik este o destinaţie turistică relativ sigură. Atenţie totuşi la hoţii de buzunare, mai ales în locurile aglomerate. Este bine ca lucrurile de preţ să fie păstrate în seiful hotelului unde sunteţi cazaţi.

• In istorie, guvernul oraşului Dubrovnik a fost primul reprezentant statal care a recunoscut independenţa nou-formatei ţări, Statele Unite ale Americii.

• Dubrovnikul a fost timp de şapte secole una dintre cele mai puternice republici de negustori. Avea diplomaţi şi emisari în India, Turcia, Orient, Africa. La muzeul oraşului poate fi vazută o scrisoare din partea reginei Elizabeth I a Angliei (1533-1603).

• Dubrovnik se află în zona orară central-europeană (UTC+1).

• Mai şi septembrie sunt lunile ideale pentru călătorie; vremea este bună şi nu este aglomerat. Majoritatea hotelurilor sunt închise de la sfârşitul lui octombrie până la sfârşitul lui aprilie.

• Cardul Dubrovnik pentru 1 zi. Preţ 117 kuna (plată online). Valabil 24 de ore de la activare. Include:

- intrarea la cinci muzee şi 2 galerii de artă,
- vizitarea zidurilor cetăţii,
- transportul local în comun timp de 24 de ore de la activarea cardului,
- un ghid turistic.

• Cardul Dubrovnik pentru 3 zile. Pret 162 kuna. Include:

- 10 călătorii cu transportul local în comun,
- vizitarea zidurilor cetăţii.
- intrarea la 5 muzee şi 2 galerii de artă,
- un ghid turistic.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Avrig, oraş în Ţara Făgăraşului, a fost atestat documentar încă din 1364. Este amplasat la circa 26 de kilometri de Sibiu, la poalele Munţilor Făgăraş, pe valea Oltului, la o altitudine de aproximativ 400 de metri.
Phuket, este cea mai mare insulă a Thailandei, aflată lângă coasta de vest a ţării, în Marea Andaman, şi este numită "Perla din Andaman". Pe ea este opusul vieţii din Bangkok, plajă, scufundări, lagune albastre şi apusuri de soare, grădini şi temple buddhiste.
Un oraş tropical, căldură, poluare, mirosuri neplăcute, oameni zâmbitori, călugări în robe galben-portocalii, neoane publicitare, arhitectură specifică, mâncăruri picante, culori vii, blocaje în trafic pe 1600 kilometri pătraţi în delta râului Chao Phraya.
Singapore este un oraş-stat aşezat pe o insulă mare în formă de romb şi pe 60 de alte insuliţe. Este unul dintre cele mai importante centre comerciale din lume, al patrulea centru financiar al lumii şi al cincelea cel mai aglomerat port.
Valparaíso este capitala culturală a statului Chile, un oraş boem, cu clădiri colorate care se intind pe 42 de dealuri şi un litoral frumos, cunoscut cândva ca "Micul San Francisco".
Malta este un mic arhipelag format din câteva insule în partea centrală a Mării Mediterane. Este o destinaţie turistică deosebit de atractivă.