Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    Dispar insule din cauza creşterii nivelului mării

    Cel puţin 11 insule din Arhipelagul Insulelor Solomon de Nord au dispărut în ultimele decenii, sau se confruntă cu o eroziune severă.



    Insulele Solomon.


    Creşterea nivelului Oceanului Pacific şi eroziunea de coastă au dus la dispariţia a cinci insule care făceau parte din Arhipelagul Solomon, toate recife cu vegetaţie pe o suprafaţă de până la cinci hectare.

    Insulele erau folosite ocazional de pescari şi nu aveau populaţie umană permanentă.

    Alte şase insule recif, în aceeaşi regiune, au fost atât de grav erodate, încât numeroase case au fost înghiţite de mare.

    Multe sate din Insulele Solomon au trebuit să fie mutate din cauza creşterii nivelului mărilor.

    Cercetătorii au analizat 33 de insule, folosind imagini aeriene şi din satelit şi au constatat că ratele de retragere a liniei ţărmului au fost mult mai mari în locurile expuse la o energie a valurilor mai mare.

    Acele insule care au înregistrat creşteri mai mari a energiei valurilor s-au pierdut mai repede decât insulele protejate.

    Creşterea nivelului mării în jurul Insulelor Solomon este de aproape trei ori mai mare decât media globală.

    12 AUGUST 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Marea Britanie va stabili cea mai mare rezervaţie maritimă continuă din lume în jurul Insulelor Pitcairn, într-un efort de protejare a vieţii din ocean de activităţile de pescuit ilegale.
    O erupţie vulcanică submarină a creat o nouă insuliţă lângă insula Nishinoshima din grupul Ogasawara, la aproximativ 1000 km Sud de Tokio. Insuliţa este o bucată ovală de teren de 200 metri lungime.
    Seismul din Nepal a făcut că Muntele Everest să piardă 2,5 centimetri din înălţime, conform cu ultimele date recepţionate de la sateliţii Agenţiei Spaţiale Europene.
    Bucăţi de brânză găsite pe gâtul şi pieptul unor mumii descoperite în River Cemetery Number Five din deşertul Taklamakan, China, sunt cele mai vechi din lume. Această brânză datează din anul 1615 î.Hr. Este o varietate fără lactoză şi a fost produsă de crescătorii de turme ai unei civilizaţii din Epoca Bronzului.
    Un grup de arheologi indonezieni de la National Archeology Center, Yogyakarta Archeology Center şi Yogyakarta Diving Center au descoperit în Marea Java, la aproximativ 100 kilometri de insula Karimunjawa, o epavă ce se crede că aparţine unui submarin german scufundat în al Doilea Război Mondial.
    Parfumul dulce al succesului? Un studiu al Creston's Marketing Sciences Sensory Unit răspunde la această veche întrebare şi dezvăluie adevăratul miros al succesului: bărbaţii miros a mosc iar femeile au un parfum dulce.