Atracții turistice

Columna lui Traian, Roma

CĂTĂLIN KISLINGER


Columna lui Traian, Roma. Foto: Mihai / Wikipedia.
Columna lui Traian (Colonna di Traiano) este un monument inchinat triumfului imparatului roman Traian (57-117) asupra dacilor. Este cel mai mare monument ridicat in acele timpuri in urma unei victorii.

Columna a fost construita sub indrumarea arhitectului Apolodor din Damasc, la comanda Senatului Roman, si a fost terminata in anul 113.

Pe exteriorul columnei este sculptat un basorelief, in forma de spirala, care reprezinta in forma epica, razboaiele dintre romani si daci (101–102 si 105–106), purtate de Traian pentru cucerirea Daciei.

Basorelieful, o capodopera a artei romane, era pictat in culori vii care permiteau privitorului urmarirea scenelor sculptate. Desfasurat, basorelieful ar avea aproape 200 m lungime.

Mai mult, basorelieful a fost sculptat respectandu-se legile perspectivei, astfel incat scenele pozitionate mai sus sa para egale ca marime, cand sunt privite, cu cele pozitionate mai jos.

Aproape 2500 de figuri sunt reprezentate pe columna, iar imparatul Traian apare reprezentat de 59 de ori in diferite scene.

Decebal apare reprezentat pe columna in cateva scene. Intr-o scena, este infatisata moartea lui Decebal, regele dacilor pregatindu-se sa-si taie gatul cu un pumnal.

Dupa moartea lui Traian (anul 117), cenusa imparatului a fost depusa la baza columnei, decorata cu acest prilej cu arme si armuri ale razboinicilor daci. Si cenusa sotiei lui, Plotina, a fost depusa intr-o urna de aur la baza columnei. Astazi, aceste urne nu mai exista.

Date tehnice

In interiorul columnei exista o scara spiralata care urca pana la platforma din varf.

• Inaltimea cu tot cu partea de baza pana la varful statui din varf - 38,4 m.
• Diametrul columnei - aprox 4 m.
• Numarul de trepte ale scarei spiralate - 185
• Are 43 de fante (ferestre foarte mici) care ilumineaza scara spiralata.
• Greutatea totala a monumentului - 1100 tone.
• Blocul superior (capitelul), aflat la inaltimea de 34 m, cantareste 53,3 tone.

Adresa

Columna lui Traian se afla in Forul lui Traian, la nord de Forul roman.

Adresa: Via dei Fori Imperiali si Via IV Novembre 6, langa Colosseum

Program si taxa de intrare

• marti-duminica, intre orele 9:00-16:30
• taxa de intrare: 6,20 euro

Coordonate GPS

41° 53′ 45″ Nord
12° 29′ 03″ Est|

Ce se poate vedea la Columna lui Traian

• Basorelieful sculptat pe columna.
• Scara spiralata care urca la platforma din varf.
• Inscriptia de la baza columnei.
• Statuia Sfantului Petru tinand cheile Imparatiei Cerurilor.

Copii ale Columnei lui Traian

Copii ale Columnei lui Traian se mai pot vedea la:

• Muzeul National de Istorie a Romaniei din Bucuresti
• Museo della Civiltà Romana (Muzeul Civilizatie Romane) din Roma
• Cast Courts at the Victoria and Albert Museum (Curtile Arhitecturale din Muzeul Victoria si Albert) din Londra.
• Archaeological Collection of the University of Zurich

De retinut

• Pentru a putea construi un nou complex imperial (Forum Ulpium - Forumul lui Traian) pe suprafata disponibila dintre cele sapte coline ale Romei, imparatul Traian a dispus inlaturarea unui deal care se afla intre Capitoliu si Quirinal.

Pe acesta suprafata au fost construite mai multe cladiri, printre care si doua biblioteci, una cu scrieri latine si alta cu scrieri grecesti. Columna lui Traian a fost construita intre aceste doua biblioteci, avand inaltimea dealului inlaturat.

• In anul 2010, a fost descoperit la Turnu Severin, un amfiteatru roman ce era reprezentat pe Columna lui Traian. Potrivit basoreliefului de pe columna, amfiteatrul se afla localizat la piciorul podului de peste Dunare construit de Apolodor din Damasc, adica exact pe locul unde a fost descoperit.

• In anii '80, un colectiv de specialisti italieni, folosind tehnici avansate de investigatie, au descoperit, dupa aproape doua mii de ani, culorile originale in care au fost pictate basoreliefurile. Astfel, ei au reconstituit fotografic intregul basorelief, imaginile fiind expuse la a XLII-a Bienala a Academiei de Arta din Venetia din anul 1986.

• Apolodor din Damasc, sub indrumarea caruia s-a construit columna, a fost cel care a construit in numai doi ani, la ordinul imparatului Traian, cel mai mare pod al antichitatii, podul peste Dunare. Dupa Retragerea Aureliana din anii 272-275 e.n., podul a fost demolat de romani pentru a impiedica invazia triburilor migratoare.

• In ciuda numeroaselor cutremure din trecut, Columna lui Traian a ramas in pozitie verticala, abatarea fiind de mai putin de jumatate de grad.

• In anul 1896, dupa o calatorie de 45 de zile de mers pe jos, Badea Cârţan (1849-1911), un cioban cu carte din Cartisoara (Sibiu), ajunge la Roma pentru a vedea Columna lui Traian.

• Pe Columna lui Traian exista scene care inca asteapta explicatia cercetatorilor. De exemplu, scena in care solii dacii vorbesc cu imparatul Traian, fara existenta unui traducator.

• Pe coloana a existat si scena in care, dupa sinuciderea regelui Degebal, capul acestuia este prezentat pe un scut, de catre doi soldati romani, dacilor. Aceasta scena a fost stearsa prin cioplire, nu se cunoaste motivul.

Exista o copie dupa scena originala la biblioteca Astra din Sibiu, copie care a fost adusa de la Roma de Badea Cârţan si daruita bibliotecii.

• In epoca imperiala columna avea in varf statuia imparatului Traian. Statuia a disparut inca din Antichitate, iar intre 1589-1590 a fost pusa, din ordinul Papei, statuia Sfantului Petru tinand cheile Imparatiei Cerurilor. Statuia mai poate fi vazuta si astazi.

Imagini referitoare la Columna lui Traian


Moartea lui Decebal. Reproducere grafica dupa Columna lui Traian, realizata in anul 1900 de Conrad Cichorius (1863–1932)



Daci, barbati si copii, luati prizonieri. Reproducere grafica dupa Columna lui Traian, realizata in anul 1900 de Conrad Cichorius (1863–1932)




TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Viking Ship Museum este o parte a Muzeului de Istorie Culturală de la Universitatea din Oslo şi adăposteşte descoperiri arheologice din Tune, Gokstad, Oseberg şi din movila cimitir Borre. Muzeul este faimos pentru nava Oseberg, excavată întreagă, cea mai mare şi cea mai cunoscută navă-mormânt din lume.
Opera de Stat din Viena (Wiener Staatsoper), alaturi de Teatro alla Scala (Milano), Metropolitan Opera (New York), Teatrul Bolshoi (Moscova) si Royal Opera (Londra), este una dintre cele mai importante case si companii de opera din lume. Wiener Staatsoper pune in scena un spectacol in fiecare zi a anului, timp de zece luni.
Castelul Chambord este un castel francez, cel mai mare dintre castele Loirei, construit în inima celui mai mare parc forestier închis din Europa, de 50 kilometri pătraţi, înconjurat de un zid lung de 32 kilometri.
Tower Bridge este un pod din Londra, peste râul Tamisa, în apropiere de Turnul Londrei, de la care îşi trage numele. Podul are două turnuri legate la nivelul superior de două alei orizontale. La nivelul inferior se află partea ce se basculează şi pe care se desfăşoară traficul.
Muzeul dedicat marelui actor care a fost Louis de Funès, numit Le Musée de Louis, deschis pe 1 iulie 2013 de Roselyne şi Charles Duringer în orăşelul Cellier şi-a găsit o locaţie pe măsură: orangeria castelului Clermont în care actorul şi-a trăit o parte din viaţă.
Parcul Naţional Plitvice Lakes este cel mai vechi parc naţional din Europa de Sud-Est şi cel mai mare parc naţional din Croaţia.