Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Călătorii / Itinerarii spirituale

    Chilia lui Dionisie Torcătorul, judeţul Buzău

    CATALIN KISLINGER



    Chilia lui Dionisie Torcătorul este de fapt o grotă săpată în stâncă, la 4 m deasupra pământului.


    Chilia lui Dionisie Torcătorul se află la aproximativ 3 km de satul Nucu, judeţul Buzău. Este de fapt o grotă săpată în stâncă, la 4 m deasupra pământului. În această chilie, acum aproape 700 de ani (a doua jumătate a secolului al 14-lea), a trăit şi a practicat isihasmul, sihastrul Dionisie Torcătorul.

    I se spunea Torcătorul pentru că îşi câştiga existenţa din torsul lânii, pe care o schimba contra celor necesare traiului. Torsul lânii era o îndeletnicire obişnuită pentru sihaştri din Munţii Buzăului.

    Dionisie Torcătorul este unul dintre cei patru mari sihaştri isihaşti din Munţii Buzăului. Ceilalţi trei călugări isihaşti sunt Iosif, Arsenie şi Agaton.



    Interior, Chilia lui Dionisie Torcătorul.


    În această chilie, Dionisie Torcătorul a trăit şi a practicat, răbdând frigul iernii, umezeala şi foamea, mai mult de 30 de ani. Locul unde îşi sprijinea scara se cunoaşte şi astăzi.

    După moartea lui, chilia a fost locuită de călugări încă aproximativ cinci sute de ani, până la jumătatea secolului al 19-lea, când rămâne definitiv părăsită.

    În prezent chilia este goală, neamenajată. Camera are o înălţime de 1,8 m şi are săpate două ferestre. Pe pereţii chiliei se văd urme de daltă. Accesul în chilie se face urcând scara de la intrare.

    Deşi tradiţia menţionează că grota ar fi fost săpată chiar de Dionisie Torcătorul, unele surse indică faptul că chilia ar fi mult mai veche, cel puţin din secolele 4-5. Chilia lui Dionisie Torcătorul este atestată documentar din anul 1639.

    Localizare

    Chilia lui Dionisie Torcătorul se află în zona Culmii Ivaneţului, în Poiana Cozeanca (Cozanei), sub Crucea Spătarului. Grota se află la aproximativ 3 km de satul Nucu, comuna Bozioru, judeţul Buzău.

    Cum se ajunge la Chilia lui Dionisie Torcătorul

    Coordonatele GPS pentru Chilia lui Dionisie Torcătorul:

    • N45° 25.414 E26° 26.232
    • grade-minute-secunde: 45°25’24.8″N 26°26’13.9″E
    • format zecimal: 45.423567N 26.437200E

    La Chilia lui Dionisie Torcătorul se poate ajunge în două moduri:

    din satul Nucu (Buzău-Pârscov-Fâsici-Nucu). Este cel mai uşor de ajuns pentru cineva care nu cunoaşte zona. Chilia se afla la aproximativ 1 km de mers pe jos din satul Nucu. Din Fâsici, în satul Nucu se poate ajunge şi cu maşina, dar drumul este dificil. Pe jos, mergând pe firul râuleţului sunt 3-4 km.

    din satul Aluniş (Buzău-Pătârlagele-Colţi-Aluniş). Chilia se află la aproximativ 7 km de mers pe jos din satul Aluniş.

    Pentru a merge pe acest drum este bine să cunoaşteţi bine zona, sau să aveţi un ghid local care să vă îndrume. Astfel, veţi scuti foate mult timp şi veţi afla foate multe lucruri interesante şi despre celelalte vestigii rupestre din zonă.

    Drumurile spre satul Nucu şi satul Aluniş nu sunt asfaltate. Pe timp nefavorabil, accesul cu autoturismul spre aceste sate poate fi o problemă. În satul Aluniş se află Biserica Aluniş, o biserică săpată în munte pe la anul 1274.

    Pentru fotografii privind Chilia lui Dionisie Torcătorul şi cum arată zona în care se află, vezi şi articolul Chilia lui Dionisie Torcătorul în imagini.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Satul Aluniş din judeţul Buzau este înconjurat de vestigii foarte vechi. Printre acestea se află şi o biserică care datează din 1274.
    Ostrog, este o mănăstire creştin-ortodoxă, situată pe un fundal aproape vertical, pe stânca Ostroska Greda, cel mai popular loc de pelerinaj din Muntenegru şi din Balcani, pentru trei religii: catolici, ortodocşi şi musulmani. Un miracol construit de natură şi oameni.
    Langa Sinca Veche, in dealul Plesu, se afla o grota cu mai multe incaperi. Pe peretii grotei, inca se mai vad urmele lasate de uneltele folosite la sapatul in piatra. Unii cercetatori sustin ca aceste vestigii sunt din perioada dacica sau chiar predacica, deoarece pe unii pereti se pot vedea inscriptii necrestine, intr-o limba necunoscuta.
    Studenica este o mănăstire ortodoxă sârbă din secolul al 12-lea, monument de importanţă excepţională pentru Serbia şi parte a Patrimoniului Mondial, situată în Valea Regilor, numită aşa după numeroasele mănăstiri, sanctuare şi structuri sacre construite de regii medievali sârbi.
    Mănăstirea Rupestră Basarabov sau Mănăstirea Sfântul Dimitrie Basarabov este locul unde a trăit cel care va fi numit Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor. Mănăstirea se află în Bulgaria, la aproximativ 87 km de Bucureşti şi la aproximativ 24 km de Giurgiu.
    Legenda spune că, după ce a propovăduit în Dobrogea, apostolul Andrei, pornind în călătorie în Dacia Superioară, a ajuns în locul unde se află astăzi biserica din piatră de la Nămăieşti, pe atunci o stâncă în care era un templu închinat zeului Zamolxes.