Atracții turistice

Palatul Schonbrunn, Viena

Bilete, tarife, orar de functionare

BOGDAN FLORIN PAUL

Palatul Schonbrunn este cel mai popular obiectiv turistic din Viena, avand aproximativ opt milioane de vizitatori anual: doua milioane de vizitatori ai palatului propriu-zis si inca sase milioane de vizitatori pentru gradini si celelalte obiective din incinta (gradina printului mostenitor, terasa Gloriette, labirint etc).



Palatul, vazut din lateral.

Cum ajungeti

Daca nu aveti hotelul in zona, puteti ajunge la palat cu metroul U4, statia Schonbrunn.

Bilete si tarife

Sistemul de taxare este destul de complicat; exista bilete care ofera acces numai in palatul propriu-zis (de doua feluri, asa-numitele bilete "Imperial Tour" care dau acces in 22 de camere, si bilete "Grand Tour" care dau acces in 40 de camere), precum si bilete care dau acces la palat plus diverse atractii din incinta sau din alta parte din Viena (Gradina Printului Mostenitor, Gloriette, Labirint, demonstratia de preparare a unui strudel cu mere, gradina Zoo, Casa Desertului, Muzeul Trasurilor Imperiale etc, Muzeul Sisi, Muzeul de Mobila etc).

De asemenea, exista bilete pentru adulti, bilete pentru studenti, bilete pentru copii si bilete pentru intreaga familie (adica doi adulti si maxim trei copii). De asemenea, exista si bilete cu acces numai la atractiile individuale din incinta.

Cel mai frumos este parcul, care este urias, iar accesul in parc este gratuit.

De asemenea, mai este interesanta si demonstratia de preparare a strudelului cu mere, si partea buna este mostra de strudel (inclusa in pret), desi este un pic prea dulce.

In functie de perioada din an, accesul in palat se face cu o perioada de asteptare de aproximativ o ora (pe bilet scrie de la ce ora puteti intra), dar biletele Sisi (vezi mai jos) sunt cu intrare pe loc.

Preturile biletelor de intrare si ce puteti vizita

Imperial Tour

Este cel mai ieftin bilet si cu el puteti vizita 22 din cele 40 de camere ale palatului. Nu stiu de ce i-or fi zis imperial biletului asta, poate vor sa spuna ca unii imparati erau cam limitati. Vizita dureaza cam 30-40 de minute, dar va faceti o idee. Cam dupa 20 de camere te plictisesti oricum, asa ca nu e o idee rea sa luati bilet din acesta.

Daca nu va omorati dupa tablouri cu ilustre persoanaje care au trait odata, dupa mobila, stucaturi si sobe incarcate, puteti sari cu totul peste vizitarea palatului si sa treceti direct la plimbarea prin parc, asa cum as face eu acum, cu mintea romanului cea de pe urma.

Adulti: 9,50 euro
Copii (6-18 ani): 6,50 euro
Studenti: 8,50 euro

Grand Tour

Biletul acesta va permite accesul la toate cele 40 de camere ale palatului. Vizita dureaza cam 50-60 de minute, in cazul in care luati un audio guide, adica un mic aparat care va povesteste cate ceva in fiecare camera. Eu nu am luat audio guide si am avut senzatia ca vizitatorii care le foloseau (adica marea majoritate) nu aveau niste priviri foarte inteligente cand ascultau ce le spunea device-ul respectiv.

Daca nu iei audio guide, avantajul e ca parcurgi camerele mai repede si apoi te dor picioarele mai putin. Exista si varianta unui ghid tiparit, dar pe asta l-am ratat.

Adulti: 12,90 euro
Copii (6-18 ani): 8,90 euro
Studenti: 11,40 euro

Exista si variante cu ghid uman - in acest caz biletele sunt cu unul-doi euro mai scumpe.

Classic Pass Light

Biletul acesta este la fel urmatorul, Classic Pass, cu singura diferenta ca versiunea light este cu zero calorii, adica fara strudel. Fiecare decide in functie de silueta proprie.

Eu am optat pentru strudel, care desi a avut cateva defecte, adica a trebui sa astept jumatate de ora inceputul demonstratiei (care incepe numai la ore fixe), plus ca a fost cam dulce si am ramas lipicios pe maini pentru ca mostra gratuita era cam moale si tindea sa cada din hartiuta ei, dar totusi, in linii mari, a fost OK, pentru ca avea multa scortisoara si bucatarul a fost haios.

Adulti: 14,90 euro
Copii (6-18 ani): 9,50 euro
Studenti: 13,50 euro
Familie (doi adulti, maximum trei copii): 33,00 euro

Classic Pass

Biletul acesta va permite accesul la toate cele 40 de camere ale palatului, plus accesul in Gradina Printului Mostenitor, in Gloriette, in labirint si la demonstratia de preparare a unui strudel cu mere. Totul dureaza cam trei-patru ore, si daca ajungeti dupa-amiaza trebuie sa va ganditi din timp in ce ordine le vizitati pe fiecare, pentru ca unele obiective inchid mai devreme decat altele. Cred ca ordinea optima este palat - strudel - gradina printului mostenitor - gloriette - labirint.

Adulti: 17,90 euro
Copii (6-18 ani): 10,90 euro
Studenti: 16,00 euro
Familie (doi adulti, maximum trei copii): 38,90 euro

Gold Pass

La fel ca si Classic Pass, dar in plus aveti acces si in zoo (ca vizitatori presupun, nu am verificat!), in sera numita "Casa Desertului", in serele cu palmieri si la muzeul calestilor imperiale. Totul dureaza o zi sau doua.

Adulti: 39,00 euro
Copii (6-18 ani): 19,00 euro
Studenti: 32,00 euro

Biletul Sisi

Sisi este porecla unei imparatese austriace (Elisabeta de Bavaria) din secolul 19. Judecand dupa tablouri, era destul de draguta. La un moment dat a vrut sa plece in vacanta in Ungaria cu fetele ei care erau mici si aveau diarie, si toate rudele mai in varsta s-au opus sa plece cu doi copii bolnavi, dar Sisi a facut dupa capul ei si a plecat.

Una dintre fetite, care avea doar doi ani, a murit pe drum, asa ca rudele lui Sisi au concluzionat ca e o mama proasta si nu au mai lasat-o sa se ocupe de ceilalti copii. Ma gandesc daca nu cumva de aici vine expresia "esti cam sisi".

Cu biletul acesta aveti acces la turul palatului Schonbrunn (varianta Grand Tour), la Muzeul de Mobila Hofmobiliendepot (pe strada Andreasgasse nr.7, la vreo 20 de minute de Schonbrunn cu metroul, linia U3 statia Zieglergasse) precum si la Muzeul Hofburg (intrarea Michaelerkuppel, la vreo 20 de minute de Schonbrunn cu metroul, linia U3 statia Herrengasse) unde puteti vizita apartamentele imperiale, muzeul Sisi si colectia de argintarie.

Adulti: 22,50 euro
Copii (6-18 ani): 13,50 euro
Studenti: 20,00 euro
Familie (doi adulti, maximum trei copii): 46,90 euro

Bilete de intrare numai la atractiile din incinta (fara turul palatului)

Muzeul pentru copii

Aici vizitatorii afla cum se imbracau imparatii, cum ii salutau curtenii si alte informatii haioase si de stricta necesitate in secolul XXI. Interesant este ca biletul numit "familie I" este pentru doi adulti, iar biletul "familie II" este pentru un adult (in ambele cazuri, plus copiii). Din adancurile logicii austriece!

Adulti: 6,50 euro
Copii (3-18 ani): 4,90 euro
Familie I (doi adulti, maximum trei copii): 17,00 euro
Familie II (un adult, maximum trei copii): 10,50 euro

Gradina Printului Mostenitor

Este o mica gradina (prin comparatie cu restul parcului) situata imediat in stanga palatului (cum te uiti de la intrare). Se viziteaza numai primavara, vara si toamna, din 27 martie pana pe 2 noiembrie.

Adulti: 2,00 euro
Copii (6-18 ani): 1,40 euro
Studenti: 1,70 euro

Gloriette

Este pavilionul din varful dealului. Biletul este pentru acces inauntru - pana langa el puteti merge fara bilet. Se viziteaza numai primavara, vara si toamna, din 27 martie pana pe 2 noiembrie.

Adulti: 2,00 euro
Copii (6-18 ani): 1,40 euro
Studenti: 1,70 euro

Labirint

De fapt sunt mai multe labirinturi din gard viu. Unele sunt mai scunde, altele mai inalte. Labirinturile acestea sunt un deliciu pentru copii si un calvar pentru adultii pe care ii dor picioarele. Dar odata intrat in labirint, trebuie sa mergi si sa tot mergi, pana reusesti sa iesi.

Iar daca ai noroc de balti in mijlocul labirintului, nu-ti ramane decat sa te intrebi cine te-a pus sa intri acolo si sa te bucuri ca cel putin nu e si noroi.

Se viziteaza numai primavara, vara si toamna, din 27 martie pana pe 2 noiembrie.

Adulti: 2,90 euro
Copii (6-18 ani): 1,70 euro
Studenti: 2,40 euro

Orarul de vizitare:

Palatul Schonbrunn

de la 1 aprilie la 30 iunie: zilnic de la 8:30 la 17:00
de la 1 iulie la 31 august: zilnic de la 8:30 la 18:00
de la 1 septembrie la 31 octombrie: zilnic de la 8:30 la 16:30

Demonstratia de preparare a strudelului cu mere

de la 27 martie pana la 2 noiembrie: din ora in ora, de la 10:00 la 17:00

Gradina Printului Mostenitor

de la 27 martie la 30 iunie: zilnic de la 9:00 la 17:00
de la 1 iulie la 31 august: zilnic de la 9:00 la 18:00
de la 1 septembrie la 2 noiembrie: zilnic de la 9:00 la 17:00

Gloriette si Labirint

de la 27 martie la 30 iunie: zilnic de la 9:00 la 18:00
de la 1 iulie la 31 august: zilnic de la 9:00 la 19:00
septembrie: zilnic de la 9:00 la 18:00
de la 1 octombrie la 2 noiembrie: zilnic de la 9:00 la 17:00

Imagini din complexul Schonbrunn



Palatul Schonbrunn, vazut de la intrare.



Una dintre aleile parcului.



Gradina Printului Mostenitor (vedere de pe una dintre ferestrele palatului).




TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Peştera Prohodna este una dintre cele mai spectaculoase peşteri din Bulgaria. Acest lucru se datorează înălţimii sale de aproximativ 40 metri cât şi celor două goluri alungite, în formă de ochi, din tavanul peşterii.
Turnul Eiffel este cel mai cunoscut obiectiv turistic din capitala Frantei. Este vizitat anual de sase milioane de turisti. Pana in prezent, Turnul Eiffel a avut peste 250 milioane de vizitatori. Monumentul a fost inaugurat cu ocazia Expozitiei Universale din 1889.
Het Steen este o cetate medievală din centrul vechi al oraşului Anvers, prima fortăreaţă de piatră şi cea mai veche clădire din oraş.
Vila Ephrussi de Rothschild se afla situata in localitatea Saint-Jean-Cap-Ferrat, localitate aflata intre Nisa (10 km) si Monaco (15 km). Localitatea Cap-Ferrat este celebra prin faptul ca aici au vilele sau domeniile o parte dintre super-bogatii planetei.
Institutul Francez a fost infiintat in 1795. Se afla situat pe malul stang al Senei la capatul Podului Artelor. Incepand cu 1806 Institutul Francez a adapostit cele cinci academii franceze.
Principala atracţie a Muzeului Etnografic al Mănăstirii Nămăeşti o reprezintă colecţia personală, unică în România, a stareţei Ana Lucia Nedelea de ii şi costume populare româneşti, vechi de peste 150 de ani, din zona Argeşului şi a Târgoviştei.