Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Apa lichidă curge pe Marte

    Descoperirile făcute de Mars Reconnaissance Orbiter oferă cea mai puternică dovadă că apa lichidă curge intermitent pe Marte.



    Dungi întunecate, înguste, pe Hale Crater.


    Folosind un spectrometru de imagistică instalat pe Mars Reconnaissance Orbiter, cercetătorii au detectat semnăturile unor minerale hidratate pe pante unde dungi misterioase se văd pe Planeta Roşie.

    Detectarea sărurilor hidratate pe pante înseamnă că apa joacă un rol vital în formarea acestor dungi.

    Aceste dungi se întunecă şi par să curgă pe pantele abrupte în timpul sezoanelor calde şi se estompează în timpul sezoanele reci. Ele apar în mai multe locații de pe Marte, atunci când temperaturile sunt peste minus 23 grade Celsius şi dispar când temperaturile sunt mai scăzute.

    Semnăturilor spectrale sunt cauzate de minerale hidratate numite percloraţi.

    Sărurile hidratate cele mai consistente cu semnăturile chimice sunt un amestec de perclorat de magneziu, clorat de magneziu şi perclorat de sodiu. Sărurile, care nu se găsesc în terenul din jur, se crede că au fost lăsate de apa care curge.

    Pe Pământ, în mod natural, produşii percloraţi sunt concentraţi în deşert.

    Percloraţii au fost observaţi şi anterior pe Marte, dar acum au fost înregistraţi în formă hidratată, în diferite zone, altele decât cele explorate de sonde.

    Este, de asemenea, pentru prima dată când percloraţii au fost identificaţi pe orbită.

    Cu toate acestea, nu se cunoaşte încă de unde provine apa, deşi există o serie de teorii. Acestea includ topirea gheţii aflată îngropată aproape de suprafaţă, absorbţia din atmosfera subţire şi evacuările de sezon din rocile bogate în apă.

    10 APRILIE 2022



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Ploaia de meteori Perseidele este un eveniment anual, dar astronomii cred că în acest an ar putea fi ceva mai bine pusă în valoare de un cer mai închis la culoare, prin absenţa luminii Lunii care intră în faza de Lună nouă.
    NASA intenţionează să lanseze o sondă spre asteroidul Bennu, asteroid pe care se pot găsi fundamentele vieţii organice, dar care are şi o probabilitate mare de a lovi Pământul în secolul următor.
    În primul rând, vine de la marginea sistemului solar şi păstrează gheaţa primordială din care s-a format acum patru miliarde şi jumătate de ani. A călătorit cinci milioane şi jumătate de ani pentru a ajunge în interiorul sistemului solar şi se va apropia extrem de mult de Soare. Această apropiere o va face foarte luminoasă şi usor de observat chiar cu ochiul liber la începutul lunii decembrie.
    Compania SpaceX a aterizat racheta sa pe verticală pe Pământ după ce a trimis 11 sateliţi pe orbită, un pas important în dezvoltarea unor călătorii în spaţiu mai ieftine.
    Folosind datele gravitaţionale transmise de sonda Cassini, cercetătorii de la Observatorul Regal din Belgia spun că Dione, satelit al planetei Saturn, ar putea avea un ocean cu potenţial de viaţă, sub suprafaţa sa.
    Deşi mai aproape de Pământ decât Marte, Venus nu a fost niciodată considerată drept o destinaţie pentru astronauţi, datorită condiţiilor infernale de pe planetă.