Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Nutriţie / Dieta

    O alternativă sănătoasă la pâinea albă

    GH. MĂNOIU | 1 DECEMBRIE 2022

    Echipa de nutriţionişti de la Universitatea de Ştiinţe Agricole din Bangalore, India, a creat pâinea din mei, o variantă mai sănătoasă la pâinea din grâu rafinat.



    Eleusine coracana, tip de mei cu seminţe mici cultivat cu precădere in statul Karnataka din India. Foto: USGOV-USDA-ARS


    Cercetătorii au folosit tipuri de mei cu seminţe mici, bogate în nutrienţi, cultivate pe suprafeţe mici pentru mâncare: Eleusine coracana, Setaria italica, Paspalum scrobiculatum, Panicum miliaceum, Panicum sumatrense, Echinochloa utilis.

    Pâinea din mei este ideală pentru diabetici.

    Având un indice glicemic scăzut, nu creşte rapid nivelul de zahăr din sânge. De asemenea, este bogată în fibre, spre deosebire de pâinea albă.

    Proteina conţinută în aceste specii este asemănătoare cu cea din grâu, dar seminţele lor sunt mai bogate în niacin, vitamina B6, calciu, fier, potasiu, magneziu şi zinc.

    Ele nu conţin gluten şi de aceea, în mod obişnuit, nu se foloseau până acum la fabricarea pâinii. Din acelasi motiv sunt un bun aliment pentru cei cu boala celiacă sau alte forme de alergii sau intoleranţe la grâu.

    Universitatea a obţinut însă, după patru ani de cercetări, o tehnologie de producere şi urmează să o folosească şi pentru a face alte produse consumate de populaţia de la oraşe: chifle, blat pentru pizza etc.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Noi cercetari demonstreaza ca mai mult zahar in corp poate deteriora proteinele elastice ce ajuta respiratia si inima sa pompeze sange.
    Consumul regulat de ciocolată poate scădea dezvoltarea fibrilaţiei atriale, ritmul neregulat al inimii.
    Cercetătorii de la Universitatea din Queensland, Australia, sustin că antioxidanţii găsiţi în coaja fructului de mangustan, un fruct tropical nativ din Indonezia, ar putea ajuta la tratarea pacienţilor cu schizofrenie, fără efecte secundare.
    Cercetătorii de la Brigham and Women’s Hospital, din Statele Unite, au constatat că un consum de două sau mai multe porţii de peşte pe săptămână micşorează riscul pierderii auzului la femei.
    Cercetătorii australieni de la University of Newcastle, specializaţi în boli respiratorii, investighează o teorie conform căreia o dietă bogată în fibre poate ajuta pe cei care suferă de astm.
    Fumătorii care renunţă la fumat şi trăiesc cu o dietă bogată în roşii şi fructe, în special mere, au şanse mai bune de a-şi restabili funcţiile pulmonare afectate de fumat, constată un nou studiu realizat la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, Statele Unite.