Ediţia în limba română
    News / Sănătate

    Zincul si seleniul si rolul lor in alergiile alimentare ale copiilor


    Cercetatorii de la Polish Mother's Memorial Hospital – Research Institute, Lodz, Polonia, au studiat importanta pe care o au seleniul si zincul, doua microelemente indispensabile functionarii normale a organismului, in alergiile alimentare ale copiilor mici.


    Pana acum se cunostea destul de putin despre rolul pe care il au zincul si mai ales seleniul in patogeneza alergiilor alimentare si la copiii cu astm bronsic.

    Studiul a fost facut pe un grup de 134 copii cu varste intre 1 si 36 luni, ce prezentau alergii alimentare, cu un grup de control format din 36 de copii de aceeasi varsta ce nu prezentau simptome de alergii alimentare. Ca factori alergici au fost luati in considerare proteinele din lapte de vaca, soia, pestele, carnea de pasare, de porc si vita, galbenusul de ou si albusul, morcovii si rosiile.

    Alergenii cei mai frecventi au fost proteinele din laptele de vaca 63%, galbenusul de ou 17%, soia 14% si albusul de ou 12%. In general, copii prezentau simptome la mai mult de un alergen. 74% dintre copii au avut simptome respiratorii, 72% au avut simptome digestive si 57% modificari ale pielii.

    S-au estimat nivelurile de zinc si seleniu si al enzimelor antioxidante al caror cofactor sunt. S-au facut teste de doua ori, inainte si dupa o dieta de eliminare de sase luni.

    Rezultatele au aratat ca copii cu alergii alimentare au avut concentratii mult mai mici de seleniu, zinc si enzime ce contin in componenta lor aceste doua microelemente, in comparatie cu copii din grupul de control. Concentratia de seleniu, zinc si activitatea enzimelor examinate au crescut dupa aplicarea unei diete de eliminare a alimentelor ce dadeau alergie.

    Statistic s-a stabilit ca numarul copiilor cu istoric familial pozitiv a fost mai mare in grupul celor cu alergii decat in grupul de control. De asemenea, 34% dintre ei au fost hraniti artificial de la nastere, comparativ cu 17% din grupul de control.

    Scaderea concentratiilor de seleniu si zinc pot fi cauzate de mai multi factori cum sunt dieta, capacitatea de absorbtie a tractului digestiv si varsta copilului.

    25 MARTIE 2013



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetatorii de la University of California, Los Angeles School of Medicine au descoperit ca o dieta bogata in acidul gras omega 3 si in curcuma, un condiment intalnit si sub numele de turmeric sau sofran indian, ajuta la pastrarea capacitatii de mers pe jos atunci cand a avut loc o deteriorare a cordonului spinal. Aceasta ar sugera ca suplimentele alimentare respective ajuta celulele nervoase sa se repare si sa-si mentina functia neurologica dupa daune degenerative in zona gatului.
    Un antioxidant conţinut în ceaiul verde, pare să reducă eficienţa unor medicamente pentru scăderea tensiunii, prin blocarea unora dintre proteinele care transportă moleculele de substanţă din medicament în şi între celule.
    Un nou studiu condus de Universitatea din Cambridge ridică întrebări privind restricţionarea consumului de grăsimi saturate şi încurajarea consumului de grăsimi polinesaturate pentru a preveni bolile de inimă.
    A avea diabet de tip 2 poate insemna că sunteţi deja pe drumul spre Alzheimer, afirmă cercetătorii de la University at Albany din New York în urma unui studiu ce leagă cele două boli. S-ar putea folosi medicamentele pentru Alzheimer încă din stadiul de diabet pentru a preveni tulburările cognitive de la început, au declarat ei.
    O terapie revoluţionară pentru fibroza chistică ar putea îmbunătăţi profund calitatea vieţii pacienţilor, spun medicii.
    Se spune ca un pahar de vin rosu sau consumul de fructe aduc beneficii pentru sanatate. Aceste beneficii sunt de multe ori legate de polifenoli, substante chimice ce se gasesc in produsele alimentare, din care fac parte flavonoidele si acizii fenolici, dar si fragmente de proteine numite peptide. Oameni de stiinta din 12 centre de cercetare europene ruleaza experimente si studii clinice pentru a vedea ce efecte benefice pot avea polifenolii si peptidele asupra riscului de boli cardiovasculare.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact