Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Călătorii / Destinaţii

    Yailata, Bulgaria

    CĂTĂLIN KISLINGER



    Rezervaţia Yailata, Bulgaria.


    Yailata este o rezervaţie arheologică din Bulgaria, situată pe coasta Mării Negre, la 47 km distanţă de localitatea Vama Veche (România).

    Rezervaţia se întinde pe 45 hectare, fiind formata din două terase spectaculoase care se înalţă deasupra mării la 50-60 m. Stâncile din calcar adăpostesc numeroase grote. Cele mai vechi descoperiri din aceasta zonă datează din jurul anului 6000 î.e.n.

    Rezervaţia cuprinde peste 100 de peşteri-locuinţă datate din secolul a 5 î.e.n., trei necropole (morminte familiale) săpate în rocă, o fortăreaţă construită la sfârşitul secolului al 5-lea, un sanctuar, pietre de sacrificiu, vinării şi alte patru morminte din perioada antică.

    În timpul Evului Mediu, peşterile au fost folosite ca un complex-mănăstire.

    Ce se poate vedea la Yailata

    Fortareaţa. Este situată în partea de nord a terasei cunoscută ca Marea Yaila. Fortareaţa a fost construită la sfârşitul secolului al 5-lea şi începutul secolului al 6-lea.

    Peşterile. În rezervaţie sunt foarte multe peşteri realizate de oameni. Numai în Marea Yaila sunt 101 peşteri. Ele au fost folosite pentru locuit, altele au fost folosite ca morminte sau biserici.

    Cimitirele din piatră. Peste 120 de morminte săpate în piatră au fost găsite în cele trei cimitire din rezervaţia naturală Yailata. Cu câteva excepţii, toate mormintele au fost jefuite în antichitate sau în vremuri mai recente. În aceste cimitire au fost găsite vase de ceramică, oale, cani, lămpi, cleme de bronz şi de fier, mărgele de sticlă, monede, datate cronologic în secolele 2-5 e.n. În mormintele familiale au fost descoperite 15 schelete umane.

    Biserica Sfinţii Constantin şi Elena. Construită în Evul Mediu, biserica se afla într-o peşteră uriaşă. În perioada aceea, peşterile din stânci erau locuite de calugări asceţi.

    Templul trac. În acest templu s-au găsit indicii care amintesc de obiceiul dacilor de a duce jertfe omeneşti.

    Alte atracţii din zona Rezervaţiei Yailata

    Capul Kaliakra.

    Orasul Balcic.

    Staţiunea Albena.

    Plaja si farul Shabla.

    Taxa de intrare

    Taxa de intrare în rezervaţie pentru adulţi este de 3 leva.

    Leva bulgarească (cu simbolul Lv)

    1 Leva = 100 stotinki,
    1 Euro = 1,9558 Lv,
    1 Leva = 2,2891 Ron,
    1 Ron = 0,4368 Lv

    Cum ajung la Yailata

    Rezervaţia arheologică Yailata este situată la aproximativ 47 km de localitatea Vama Veche (România) şi la 2 km de localitatea Kamen Bryag (Bulgaria).

    Cu autoturismul. Există mai multe variante de traseu pentru a ajunge din România la Rezervaţia Yailata. De exemplu:

    • Bucureşti - Giurgiu - Ruse - Razgrad - Shumen - Varna - Aksakovo - Kichevo - Albena - Balcic-Kavarna - Bulgarevo - Kamen Bryag - Yailata. Distanţa Bucureşti - Yailata, via Giurgiu, este de 348 km şi poate fi parcursă în aproximativ 5 ore.

    • Bucureşti - Călăraşi (traversare cu bacul) - Silistra - Dobrich - Balcic - Kavarna - Bulgarevo - Kamen Bryag - Yailata. Distanţa Bucuresti - Yailata, via Călăraşi şi Silistra este de 288 km şi poate fi parcursă în aproximativ 4 ore şi 15 minute. Practic, durează mai mult datorită traversării Dunării cu bacul.

    • Bucureşti - Feteşti (A2) - Cernavodă - Agigea - Mangalia - Vama Veche - Shabla - Tyulenovo - Kamen Bryag - Yailata. Distanţa Bucuresti - Yailata, via Vama Veche, este de 311 km şi poate fi parcursă în aproximativ 4 ore.

    Atenţie: La intrarea în Bulgaria trebuie cumpărată vigneta pentru Bulgaria. Pentru autoturisme, vigneta costă 10 leva pentru 7 zile.

    La vama Giurgiu - Ruse se plăteşte o taxă de pod: pentru autoturisme taxa este de 13 lei sau 3 euro la trecerea din Romania în Bulgaria şi 4 leva sau 2 euro la întoarcere. Nu se acceptă lei la vama Ruse (Bulgaria), pentru taxa de pod, pentru trecerea în România.

    Coordonate GPS

    43° 26′ 27″ Nord
    28° 32′ 46″ Est

    De reţinut

    • Legenda spune că poetul roman Ovidius (43 i.e.n.–17/18 e.n.) şi-a petrecut ultimele zile din viaţă în Yailata. El fusese alungat din oraşul Tomis (Constanţa) de către Împaratul Augustus. Ajutat de prieteni, călătorind cu o navă, poetul Ovidius s-a refugiat în Yailata unde a fost găzduit de localnici.

    • Yailata este un nume de originie turcă, însemnând ''păşuni ridicate''.

    • Zona are multe peşteri submarine, printre care se numără Grota Focii, Grota Pescăruşului, Grota Albastră.

    • În rezervaţie există, într-o stâncă, o deschidere care este situată la o înălţime inaccesibilă, dar care are o formă perfect geometrică, fiind creată de mâna omului. Cercetătorii nu au găsit încă răspunsul la acest mister.

    • În luna iulie are loc, pe coasta mării, in localitatea Kamen Bryag, festivalul "July Morning". În anul 2012, peste 10000 de spectatori, bulgari şi străini, au întâmpinat răsăritul soarelui în compania cântăreţului formaţiei Uriah Heep, John Lawton.

    Imagini din Rezervaţia Yailata



    Rezervaţia Yailata, Bulgaria.



    Rezervaţia Yailata, Bulgaria.



    Rezervaţia Yailata, Bulgaria.



    Rezervaţia Yailata, Bulgaria.



    Rezervaţia Yailata, Bulgaria.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Veliko Tărnovo, pitorescul oraş medieval din nordul Bulgariei, este o frumoasă destinaţie turistică la care se ajunge relativ uşor, fiind foarte aproape de România. Atracţia principală este cadrul natural deosebit, peste care se suprapune oraşul medieval cu un specific arhitectural aparte, oraş situat pe cele trei dealuri Tsarevets, Trapeziţa şi Svieta.
    Biala este o mică staţiune pe coasta bulgară a Mării Negre, situată la 60 km de oraşul Varna. Localitatea atrage prin atmosfera pastorală şi peisajul pitoresc. Faleza este înaltă, iar plaja nisipoasă este lungă şi relativ îngustă. Apa mării este caldă şi curată, iar fundul mării avanseaza lent.
    Creta este una dintre cele mai populare destinatii de vacanta din Grecia. Peste doua milioane de turisti viziteaza in fiecare an Creta. Insula are plaje si statiuni excelente, dar si munti ai caror varfuri raman acoperiti cu zapada aproape tot anul, chei muntoase impresionante, peisaje desertice, orase metropolitane si sate traditionale.
    Insula Corfu este una dintre cele mai înverzite insule greceşti, fiind o destinaţie turistică aparte faţă de celelalte insule greceşti.
    Atena este unul dintre cele mai vechi orase din Europa, cu o vechime de cel putin 3400 de ani. Atena este un oras foarte aglomerat, cladirile avand maximum 3-4 etaje. Este locul de nastere al Jocurilor Olimpice.
    Insula Rodos este cea mai mare dintre insulele Dodecaneze ce aparţin Greciei. A fost renumită în întreaga lume pentru Colosul din Rodos, una dintre cele şapte minuni ale lumii antice, iar astăzi este una dintre cele mai populare destinaţii turistice din Europa.