Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Virusul răcelii se multiplică mai bine la temperaturi mai scăzute

    Virusul răcelii se multiplică mai bine la temperaturile reci din interiorul nasului, decât la temperatura de bază a corpului, cea din plămâni. Această descoperire confirmă părerea că este mai uşor de căpătat o răceală iarna.



    Virusul răcelii se multiplică mai bine la temperaturile reci. Foto: NIH, US


    Cercetătorii de la Universitatea Yale au pornit să investigheze relaţia dintre temperatură şi răspunsul imun.

    Ei au comparat răspunsul imun la un rinovirus atunci când celulele prelevate din căile respiratorii au fost incubate la 37 grade Celsius, temperatura corpului şi la o temperatură mai scăzută, de 33 grade Celsius, găsită de obicei în interiorul nasului.

    Răspunsul imun pentru rhinovirus este mai slab la o temperatură mai mică, decât la temperatura de bază a corpului.

    Variaţia temperaturii influenţează răspunsul imun, mai mult decât virusul în sine.

    Datorită temperaturii ridicate, sistemul imunitar poate păstra virusul sub control în timpul lunilor de vară. Dar atunci când temperatura scade, imunitatea slăbeşte şi răceala se poate dezvolta mai uşor.

    Cercetarea dă credibilitate vechiului sfat, că oamenii ar trebui să-şi păstreze nasul cald pentru a evita căpătarea răcelii, de exemplu prin acoperirea nasului cu un fular.

    Cercetătorii speră să aplice informaţiile obţinute şi în studiile privind modul în care temperatura afectează răspunsul imun în cazul astmului copiilor, indus de rinovirus.

    23 IANUARIE 2023



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Practicarea respiraţiei yoghine are efect asupra dinamicii lichidului cefalorahidian al unei persoane şi asupra sănătăţii sistemului nervos central, conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Oregon Health & Science University, Statele Unite.
    Cum in ultimii 25 de ani nu s-a inregistrat nici un progres in tratamentul cancerului pancreatic, cercetatorii au luat in calcul o serie de terapii alternative. Astfel s-a ajuns la utilizarea unei bacterii periculoase care a fost modificata in acest scop.
    Cercetătorii australieni de la Menzies Institute for Medical Research al Universităţii Tasmania au descoperit că vârsta la care apar primele simptome ale sclerozei multiple este puternic legată de latitudine.
    Expunerea repetată la unele produse de curăţare afectează semnificativ funcţia pulmonară, sugerează un studiu efectuat de Universitatea Norvegiană din Bergen.
    Copiii care dezvoltă alergii ar putea fi receptivi la mai multe probleme mai târziu în viaţă, potrivit unui nou studiu.
    Noi cercetări sugerează că scăderea capacităţii de a identifica anumite mirosuri poate semnala un stadiu precoce al bolii Alzheimer şi declinul cognitiv viitor.