Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Călătorii / Itinerarii spirituale

    Vestigiile rupestre de la Sinca Veche, judeţul Braşov

    CĂTĂLIN KISLINGER



    Intrarea in complexul de vestigii rupestre, 2004. Sinca Veche, judetul Brasov, Romania.


    Sinca Veche este o localitate in judetul Brasov aflata la 45 de km de orasul Brasov. Este inconjurata de muntii Persani si muntii Fagaras. Datele arheologice arata locuirea zonei inca din neolitic. In perioada stapanirii romane, Sinca Veche se afla pe drumul care unea localitatea antica Cumidava (Rasnov) de Dacia Superioara.

    Langa Sinca Veche, in dealul Plesu, se afla o grota cu mai multe incaperi. Grota a fost sapata de mana omului. Pe peretii grotei, inca se mai vad urmele lasate de uneltele folosite la sapatul in piatra. Pana acum, nu s-a putut data exact perioada cand a fost realizata aceasta grota. Unii cercetatori sustin ca aceste vestigii sunt din perioada dacica sau chiar predacica, deoarece pe unii pereti se pot vedea inscriptii necrestine, intr-o limba necunoscuta.

    Alti cercetatori spun ca ar fi de origine proto-crestina deoarece altarul este excentric si lipseste crucifixul. Este interesant ca in nici una dintre incaperi nu exista vreun semn al crucii.

    Localnicii au numit aceste vestigii Templul Ursitelor. Din cele mai vechi timpuri, tinerii din zona arunca pe dealul Plesu (unde se afla grota), o roată pe care leagă paie carora le dau foc. Ei cred astfel ca isi vor afla ursita si se vor casatori. Acest obicei are loc de mai multe ori pe an cu ocazia anumitor sarbatori crestine.

    Cum se ajunge

    La Sinca Veche se poate ajunge:

    - DN1 - Brasov - Ghimbav - Codlea - Persani si se face la stanga inainte de Baile Persani (104A) catre Sinca Veche. Lungime traseu aproximativ 48 km

    - DN 73 - Rasnov - Zarnesti - Poiana Marului - Sinca Noua - Valcea - Sinca Veche. Lungime traseu aproximativ 48 km.

    Vestigiile rupestre se afla la doi kilometri de localitatea Sinca Veche - toti localnicii cunoscand drumul si putand sa va ofere indrumarile necesare.

    Coordonate GPS

    45°45′46″Nord
    25°10′21″Est

    Ce se mai poate vedea in zona

    • Castrul Roman care dateaza din timpul imparatului roman Tiberius

    • Moara cu apa aflata in localitatea Ohaba

    • Manastirea Bucium, Muzeul de arta populara Radocea si Biserica Ortodoxa aflate in localitatea Sercaita.

    Imagini din zona vestigiilor rupestre de la Sinca Veche



    Intrarea in complexul de vestigii rupestre, 2004. Sinca Veche, judetul Brasov, Romania.



    Intrarea in complexul de vestigii rupestre, 2004. Sinca Veche, judetul Brasov, Romania.



    Peretii inca mai poarta urme de unelte, 2004. Sinca Veche, judetul Brasov, Romania.



    Una dintre incaperi, 2004. Sinca Veche, judetul Brasov, Romania.



    Incapere transformata in sanctuar crestin ortodox, 2004. Sinca Veche, judetul Brasov, Romania.



    Incapere transformata in sanctuar crestin ortodox, 2004. Sinca Veche, judetul Brasov, Romania.



    Hornul interior sapat in roca, 2004. Sinca Veche, judetul Brasov, Romania.



    Iesirea hornului, 2004. Sinca Veche, judetul Brasov, Romania.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Ostrog, este o mănăstire creştin-ortodoxă, situată pe un fundal aproape vertical, pe stânca Ostroska Greda, cel mai popular loc de pelerinaj din Muntenegru şi din Balcani, pentru trei religii: catolici, ortodocşi şi musulmani. Un miracol construit de natură şi oameni.
    Satul Aluniş din judeţul Buzau este înconjurat de vestigii foarte vechi. Printre acestea se află şi o biserică care datează din 1274.
    Chilia lui Dionisie Torcătorul se află la aproximativ 3 km de satul Nucu, judetul Buzău. În această chilie, acum aproape 700 de ani, a trăit şi a practicat isihasmul, Dionisie Torcătorul, unul dintre cei patru mari sihaştri isihaşti din Munţii Buzăului.
    Studenica este o mănăstire ortodoxă sârbă din secolul al 12-lea, monument de importanţă excepţională pentru Serbia şi parte a Patrimoniului Mondial, situată în Valea Regilor, numită aşa după numeroasele mănăstiri, sanctuare şi structuri sacre construite de regii medievali sârbi.
    Mănăstirea Rupestră Basarabov sau Mănăstirea Sfântul Dimitrie Basarabov este locul unde a trăit cel care va fi numit Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor. Mănăstirea se află în Bulgaria, la aproximativ 87 km de Bucureşti şi la aproximativ 24 km de Giurgiu.
    Legenda spune că, după ce a propovăduit în Dobrogea, apostolul Andrei, pornind în călătorie în Dacia Superioară, a ajuns în locul unde se află astăzi biserica din piatră de la Nămăieşti, pe atunci o stâncă în care era un templu închinat zeului Zamolxes.