Atracții turistice

Universitatea Sorbona, Paris

CATALIN KISLINGER


Universitatea Sorbona vazuta din intersectia strazilor Ecoles (stanga) si Sorbonne (dreapta).


Sorbona (Sorbonne) este o cladire din Cartierul Latin, Paris, care poarta numele colegiului fondat in anul 1257 de catre Robert de Sorbon (1201-1274), magistru-regent in teologie si confident al regelui Ludovic al IX-lea.

In functie de perioada istorica, Sorbona a desemnat, incepand cu secolul al XII-lea, Universitatea din Paris (a doua universitate din lume dupa Universitatea din Bologna), iar intre anii 1896-1970, Facultatile de Stiinta si Litere din Paris.

Astazi, cladirea Sorbona gazduieste mai multe institutii de invatamant superior si cercetare, cum ar fi Universitatea Pantheon-Sorbonne, Universitatea Sorbonne Nouvelle, Universitatea Paris-Sorbonne, Universitatea Paris Descartes, Ecole Nationale des Chartes si Ecole pratique des hautes etudes.

In prezent, Sorbona este cel mai mare complex din Franta, dedicat literaturii, limbilor, civilizatiilor, artelor, stiintelor umaniste si sociale.

Sorbona are 23271 studenti, 17 departamente, 1300 de profesori si profesori cercetatori si 774 de angajati altii decat profesori si cercetatori.

Sorbona astazi

In anul 1970, Universitatea din Paris a fost impartita in treisprezece universitati diferite. Acestea au rectorat comun - Rectoratul din Paris - cu birourile la Sorbona.

Patru dintre aceste universitati includ "Sorbona" in numele lor sau sunt afiliate cu Sorbona:

• Universitatea Pantheon-Sorbonne (Paris I)
• Universitatea Sorbonne Nouvelle (Paris III)
• Universitatea Paris-Sorbonne (Paris IV) care este principalul mostenitor al vechii Universitati Sorbona.
• Universitatea Paris Descartes: Faculte des Sciences Humaines et Sociales - Sorbonne (Paris V)

Aceste patru universitati publice isi desfasoara activitatea in cladirea istorica Sorbona.

Cladirea gazduieste deasemenea Rectoratul din Paris, L'Ecole Nationale des Chartes, L'Ecole pratique des hautes etudes, Cours de Civilisation Française de la Sorbonne si Biblioteca Sorbona.

Biblioteca Sorbona-Paris acopera toate domeniile literaturii si studiilor umaniste. In anul 2009 existau:

- 470000 de carti
- 1100 periodice, jumatate fiind in limbi straine
- 10000 partitii
- 4000 harti and 800 documente audiovizuale
- 80 resurse electronice, care sunt cu taxa (bibliografii, recenzii, monografii)
- 3000 de resurse disponibile gratuit.

Localizare

Sorbona este situată in Cartierul Latin, in apropiere de College de France, fiind delimitata de strazile Victor Cousin si Saint Jacques, aproape de intersectia bulevardelor Saint Michel si Saint Germain des Pres. Accesul se face prin statiile de metrou Luxembourg si Cluny – La Sorbonne.

Coordonate GPS

48° 50′ 55″ Nord
2° 20′ 36″ Est

De retinut

Sorbona s-a dezvoltat pana la forma actuala in trei etape:

anul 1257 - Binefacatori din secolul al XIII-lea, au infiintat colegii universitare pentru a da si studentilor saraci posibilitatea de a studia. Astfel, studentii sositi la Paris din toata lumea crestina beneficiau de cazare si resurse materiale.

Un astfel de colegiu a fost fondat in anul 1257 de catre Robert de Sorbon (1201-1274), magistru-regent in teologie si confident al regelui Ludovic al IX-lea. Regele insusi daruieste cateva case pentru folosul studentilor.

In timp, numele Colegiul teologic Sorbon ajunge să desemneze intreaga Universitate din Paris.

anii 1635-1642 - Pentru a face fata cerintelor din acea perioada istorica, cardinalul Richelieu (1585-1642) il insarcineaza pe arhitectul sau, Jacques Lemercier, sa reconstruiasca cladirile unde isi desfasura activitatea Universitatea din Paris.

Reconstructia a inceput in anul 1635 si este aproape terminata in anul 1642 cand cardinalul moare. Capela Sorbona, neterminata, este finalizata de ducesa d'Aiguillon (1604-1675), nepoata si succesoarea cardinalului, si executoarea testamentului lui.

Capela Sorbona adaposteste mormantul cardinalului Richelieu, celebrul prim-ministru al Frantei sub regele Ludovic al XIII-lea.

anii 1884-1901, in care Universitatea Sorbona capata forma de astazi.

In anul 1880, are loc un concurs pentru reconstructia Universitatii Sorbona, care este castigat de arhitectul Henri-Paul Nenot. Ideea era ca noua constructie sa fie atat un colegiu, cat si un adevarat palat al stiintelor si literelor.

Nenot a spus ca "universitatea nu poate fi facuta in afara traditiei arhitecturii latine, care cerea proportii si reguli bine definite." Astfel, arhitectul Nenot nu a cedat tentatiei de a folosi stilul neogotic al Universitatilor Cambridge si Kent.

In ciuda unor proteste, s-au demolat toate cladirile cu exceptia capelei Sorbona. Lucrarile au durat 17 ani, intre 1884-1901.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Aflat în splendoarea munţilor Sierra Nevada, Parcul Naţional Yosemite a fost înfiinţat în 1890. Cinci zone distincte atrag aproximativ patru milioane de turişti în fiecare an: Yosemite Valley, Wawona şi Mariposa Grove of Giant Sequoias, Glacier Point, Tioga Road şi Tuolumne Meadows şi Hetch Hetchy.
Columna lui Traian este un monument inchinat triumfului imparatului roman Traian asupra dacilor. Este cel mai mare monument ridicat in acele timpuri in urma unei victorii. Columna a fost construita sub indrumarea arhitectului Apolodor din Damasc, la comanda Senatului Roman, si a fost terminata in anul 113.
Viking Ship Museum este o parte a Muzeului de Istorie Culturală de la Universitatea din Oslo şi adăposteşte descoperiri arheologice din Tune, Gokstad, Oseberg şi din movila cimitir Borre. Muzeul este faimos pentru nava Oseberg, excavată întreagă, cea mai mare şi cea mai cunoscută navă-mormânt din lume.
Opera de Stat din Viena (Wiener Staatsoper), alaturi de Teatro alla Scala (Milano), Metropolitan Opera (New York), Teatrul Bolshoi (Moscova) si Royal Opera (Londra), este una dintre cele mai importante case si companii de opera din lume. Wiener Staatsoper pune in scena un spectacol in fiecare zi a anului, timp de zece luni.
Castelul Chambord este un castel francez, cel mai mare dintre castele Loirei, construit în inima celui mai mare parc forestier închis din Europa, de 50 kilometri pătraţi, înconjurat de un zid lung de 32 kilometri.
Tower Bridge este un pod din Londra, peste râul Tamisa, în apropiere de Turnul Londrei, de la care îşi trage numele. Podul are două turnuri legate la nivelul superior de două alei orizontale. La nivelul inferior se află partea ce se basculează şi pe care se desfăşoară traficul.