Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Unele dintre cele mai vechi urme ale paşilor umani descoperite în România

    Urmele de paşi umani descoperite în România aparţin la şase sau şapte persoane, inclusiv un copil. Ele au fost descoperite iniţial în 1965 şi s-a crezut că au o vechime de 10000 până la 15000 de ani. Acum însă, datarea cu carbon a fosilelor de urs găsite în aceeaşi peşteră arată că ele sunt mult mai vechi, mergând până la 36500 de ani.



    Vechi urme umane păstrate în noroi vulcanic. Foto: Dr d12/Wikipedia


    Aceste urme au fost descoperite de cercetători în pestera Ciur-Izbuc, din partea centrală a munţilor Pădurea Craiului, în Platoul carstic Runcuri.

    Exploratorii şi turiştii au distrus cea mai mare parte dintre cele 400 de urme găsite în 1965, doar 51 rămânând şi acestea sugerează că şase sau şapte persoane, inclusiv un copil au intrat în peşteră după o inundaţie care a depus un strat de mâl şi nisip în care s-au imprimat paşii.

    Datarea cu carbon le dă o vârstă de 36500 de ani şi le face unele dintre cele mai vechi din Europa şi poate din lume.

    23 IULIE 2014



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un studiu realizat la Instituto Marqués, Spania, demonstrează că bebeluşii nenăscuţi pot auzi şi răspunde la muzică, la doar 16 săptămâni, cu zece săptămâni mai devreme decât se credea anterior.
    O fosilă de hadrosaur bine conservată a fost descoperită în regiunea Mongolia Interioară din nordul Chinei.
    Plantele au ca şi animalele, un ceas intern cu 24 de ore, numit ritm circadian. Acest cronometru biologic oferă plantelor o abilitate înnăscută de a măsura timpul, chiar dacă nu este lumină. Ele nu răspund doar la răsărit, pur şi simplu, ele ştiu că răsăritul vine şi îşi ajustează biologia în consecinţă.
    Oamenii de ştiinţă de la Earth Sciences Museum din Rio de Janeiro au anunţat descoperirea celui mai mare dinozaur găsit vreodată în Brazilia.
    Cercetatori de la University of Calgary din Canada si Montana State University din Statele Unite, au studiat un dinozaur mic, asemanator cu o pasare, care isi incuba ouale asa cum fac pasarile clocitoare, obtinand dovezi ale inrudirii dintre dinozaurii bipezi, teropozi, si pasarile de azi, prin comportamentul similar.
    Cercetatori ai vietii marine de la University of St Andrews au studiat foraminiferele si au ajuns la concluzia ca un nivel ridicat de dioxid de carbon in atmosfera are un efect catastrofal asupra vietii marine microscopice.