Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Ştiinţa şi sănătatea

    Un nou tratament pentru sinuzita cronica

    GH. MANOIU | 8 FEBRUARIE 2023

    Cercetatorii de la Universitatea Newcastle, Marea Britanie, incearca sa obtina un nou tratament pentru sinuzita cronica.



    Sinusuri. Foto: National Library of Medicine


    Ei folosesc o enzima, NucB, produsa de o bacterie ce traieste pe suprafata marii, Bacillus licheniformis.

    Initial, cercetarile fusesera facute pentru folosirea acestei bacterii pentru a curata coca navelor, dar un student, bolnav de sinuzita cronica, a semnalat medicului sau despre descoperirea enzimei salvatoare.

    In sinuzita, bacteriile ce ataca organismul se protejeaza printr-o membrana, un biofilm, ce impiedica actiunea antibioticelor si a celorlalte medicamente. Aceasta actioneaza ca un adeziv ce tine bacteriile pe suprafata sinusului.

    In conditii de laborator, enzima testata a dispersat 58% din acest biofilm.

    Tot in conditii de laborator, din 24 de tulpini de bacterii ce sunt implicate in sinuzita, 14 au fost afectate de NucB, care a descompus reteaua de AND extracelular ce proteja bacteriile patogene, lasandu-le vulnerabile la actiunea antibioticelor.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii elveţieni au ajuns la concluzia că mediul urban în sine ar putea avea un rol cheie în nivelurile de obezitate ale populaţiei.
    Noi cercetări sugerează că expunerea precoce la poluarea aerului poate avea mari efecte negative asupra sănătăţii copiilor.
    Cercetătorii de la Stanford University School of Medicine au descoperit că o proteină, cunoscută sub numele de CD47, are un rol important în dezvoltarea aterosclerozei.
    Boala celiacă este o tulburare autoimună declanşată de consumul de gluten şi noi cercetări arată că unele persoane ce au această afecţiune pot dezvolta o formă rară de cancer atunci când consumă gluten.
    Roche, gigantul farmaceutic cu sediul în Basel, Elveţia, a anunţat că va plăti 750 milioane dolari pentru dreptul de a utiliza o nouă moleculă care măreşte capacitatea antibioticelor în lupta cu superbacteriile, din ce în ce mai rezistente.
    Oamenii de ştiinţă cred că au găsit răspunsul pentru a combate un virus mortal pentru porci şi implicit pentru industria cărnii de porc: modificarea unor gene, pentru a crea porci rezistenţi la infecţia cu acest virus, numită şi boala urechii albastre.