Ediţia în limba română
    News / Sănătate

    Un nivel scăzut de vitamina D creşte riscul de demenţă


    Un studiu realizat de cercetătorii de la University of Exeter Medical School sugerează că persoanele mai in vârstă care au un deficit sever de vitamina D au un risc crescut de a dezvolta demenţă.


    Echipa de cercetători a urmărit 1658 adulţi cu vârsta de 65 ani şi peste, timp de şase ani. Nici unul dintre subiecţi nu prezenta la începutul studiului semne de demenţă, boli cardiovasculare şi accident vascular cerebral.

    La sfârşitul studiului, 1169 dintre subiecţi aveau un nivel bun de vitamina D şi au avut o rată de unu la 10 de a dezvolta demenţă. Şaptezeci au prezentat deficiente grave de vitamina D şi au avut o rată de de unul din cinci risc de demenţă. 171 de participanţi au dezvoltat demenţa şi 102 au avut boala Alzheimer. Această legătură rezultată între vitamina D şi riscul de demenţă este de două ori mai mare decât cel anticipat de cercetători.

    Studiul a constatat că persoanele cu un nivel scăzut de vitamina D au avut cu 53 la sută mai mare riscul de a dezvolta demenţa şi cei care au avut un deficit major au avut un risc crescut cu 125 la sută, comparativ cu participanţii cu niveluri normale de vitamina D.

    Rezultate similare au fost înregistrate pentru boala Alzheimer. Cei care au prezentat un deficit moderat au avut cu 69 la sută mai multe şanse de a dezvolta acest tip de demenţă, iar riscul a crescut la 122 la sută pentru cei cu deficit major.

    Rezultatele au rămas aceleaşi după ce cercetătorii au ajustat calculele tinând seama de alţi factori care ar putea afecta riscul de demenţă, cum ar fi educaţia, fumatul şi consumul de alcool.

    Vitamina D provine din alimente, cum ar fi uleiul de peşte, din suplimente şi prin expunerea pielii la lumina Soarelui.

    Cu toate acestea, pielea persoanelor în vârstă poate fi mai puţin eficientă la conversia luminii solare în vitamina D, ceea ce le face mai susceptibile de a fi deficitare şi ar cere să se sprijine şi pe alte surse.

    Există o posibilitate ca un alt factor necunoscut să determine pe cineva să aiba atât demenţă cât şi un nivel scăzut de vitamina D. Dacă acesta ar fi cazul, utilizarea suplimentelor sau expunerea la soare pentru a ridica nivelul de vitamina D ar putea să nu aibe nici un efect asupra dezvoltării de demenţă sau boală Alzheimer.

    Experţii spun că este încă prea devreme pentru a recomanda persoanelor în vârstă vitamina D ca tratament preventiv. Cercetări suplimentare sunt necesare pentru a stabili dacă consumul de vitamina D, alimente bogate, cum ar fi uleiul de peşte, sau administrarea de suplimente de vitamina D, ar putea întârzia sau chiar împiedica debutul bolii Alzheimer şi demenţei.

    GH. MĂNOIU | 8 AUGUST 2014




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un dispozitiv portabil care poate detecta prezenţa anumitor tipuri de cancer în respiraţia oamenilor, a fost dezvoltat de către cercetătorii de la Scoala Politehnică Federală din Lausanne, ca parte a unei colaborări internaţionale.
    Cercetătorii britanici de la University of the West of England şi University of Liverpool, au dezvoltat un instrument de diagnosticare non-invazivă, care poate "mirosi" cancerul de prostată în urina bărbaţilor.
    Cercetătorii de la Swinburne University of Technology din Australia au descoperit că siliciul negru are proprietatea de a omorî bacteriile, ceea ce deschide calea dezvoltării unei noi generaţii de nanomateriale antibacteriene.
    Un studiu realizat de neurologi de la University College din Londra, Marea Britanie, a confirmat că, cu cât minţi mai mult, cu atât e mai greu să te opreşti.
    O echipa de 70 de oameni de stiinta din SUA, China, Australia si Japonia au finalizat secventierea genomului lotusului sacru, care se crede ca are un sistem genetic puternic, ce repara defectele genetice si ar putea detine numeroase secrete despre longevitate.
    Legumele si fructele nu mor dupa ce sunt recoltate. Ele raspund la stimulii din mediu timp de cateva zile, si pot fi facute sa produca mai multi antioxidanti la un anumit moment, utilizand lumina.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact