Sănătate

    Un hormon protejează creierul copiilor născuţi prematur

    O echipă de la Spitalul Universitar din Geneva a descoperit că hormonul Eritropoietina (EPO) ar putea preveni leziunile cerebrale la copiii născuţi prematur.


    Studiul s-a făcut pe aproape 500 de copii născuţi între 26 şi 31 săptămâni în Elveția.

    Scanările cerebrale arată că EPO, utilizat în mod ilegal de către sportivi pentru a creşte performanţele, poate ajuta sugarii atunci când este administrat după naştere. Această eritropoetină este un hormon ce stimulează producţia de celule roşii din sânge.

    EPO este utilizată deja pentru a trata boli, cum ar fi anemia, unde există mai puţine celule roşii în sânge decât de obicei. Acesta poate fi, de asemenea, administrat la prematuri pentru a reduce nevoia de transfuzii de sânge.

    În cadrul studiului elveţian, s-a găsit că nou-născuţii prematur au avut un risc redus de leziuni cerebrale, atunci când le-au fost administrate trei doze de EPO la scurt timp după naştere.

    Bebeluşii care au primit EPO au avut rate mai mici de leziune a creierului, atât în ceea ce priveşte materia albă (22%, comparativ cu 36% în grupul de control), cât şi în ceea ce priveşte materia cenuşie (7% versus 19%).

    Totuşi, autorii studiului nu recomandă includerea imediată a acestui tratament în practica de rutină, considerând că este nevoie de studii mai ample ale hormonului, care este dat deja la unii copii pentru a trata anemia, pentru a vedea dacă acesta poate ajuta într-adevăr la protejarea mai bună a creierului la copiii prematuri, în săptămânile critice de după naştere.

    Orice tratament care poate reduce problemele pe termen lung la copiii prematuri merită să fie verificat, chiar dacă majoritatea copiilor prematuri nu prezintă leziuni cerebrale semnificative.

    13 SEPTEMBRIE 2014



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O promiţătoare terapie experimentală promovată de laboratoarele americane Pfizer a confirmat eficacitatea sa în blocarea proliferării cancerului de sân avansat, potrivit unui nou studiu clinic realizat la Institute of Cancer Research din Londra.
    Medicii chinezi au identificat prima genă care ajută bacteriile să reziste la singurul grup de antibiotice eficiente când toate celelalte eşuează. Experţii chinezi au ajuns la concluzia alarmantă că ultima noastră linie de apărare cu antibiotice a fost depăşită.
    Un studiu început acum patru ani pe populaţiile din Finlanda şi Suedia, lărgit apoi pe 150000 de oameni a găsit, prin testare genetică, o mutaţie rară care protejează chiar şi oamenii graşi de îmbolnavirea de diabet de tip 2. Efectul este foarte puternic, mutaţia reducând cu două treimi riscul de boală, ceea ce îi determină pe cercetători să înceapă căutarea de medicamente care să imite efectul mutaţiei.
    Oamenii pot avea o genă de păr roşu ascunsă, care creşte riscul de cancer de piele cauzat de expunerea la soare.
    O descoperire importantă făcută de cercetătorii americani privind vase neidentificate anterior care conectează direct creierul cu sistemul imunitar, ar putea ajuta în studierea şi găsirea de tratament pentru boli neurologice, cum ar fi autismul, scleroza multiplă, sau Alzheimer.
    Există dovezi care leagă funcţia creierului de compoziţia bacteriilor intestinale, dar modul în care funcţionează această relaţie este încă un mister.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact