Sănătate

    Un dispozitiv portabil poate detecta prezenţa anumitor tipuri de cancer în respiraţie

    Un dispozitiv portabil care poate detecta prezenţa anumitor tipuri de cancer în respiraţia oamenilor, a fost dezvoltat de către cercetătorii de la Scoala Politehnică Federală din Lausanne (EPFL), ca parte a unei colaborări internaţionale.



    Dispozitiv ce detectează prezenţa cancerului în respiraţie.


    Noua tehnologie poate identifica rapid prezenţa unor cancere, cum ar fi la nivelul gâtului sau gurii, prin analizarea respiraţiei oamenilor. Noul dispozitiv, echipat cu senzori extrem de sensibili, a fost testat pe pacienţi şi operează cu un calculator sau chiar cu un telefon mobil. Este un instrument inovativ pentru diagnosticarea precoce a tumorilor.

    La SAMLAB în Neuchâtel, o echipă de cercetători, a dezvoltat micro-senzori foarte precişi capabili să distingă răsuflarea unui pacient sănătos de cea a unuia bolnav.

    Respiraţia umană conţine nu numai aer, ci şi sute de compuşi organici volatili a căror prezenţă şi concentraţie variază în funcţie de starea de sănătate. Metabolismul celulelor canceroase este diferit de cel al celulelor sănătoase, iar cele două tipuri de celule produc substanţe diferite din punct de vedere cantitativ, cât şi tipologic. Ca urmare, ele lasă "semnatura" lor în respiraţia oamenilor.

    Fiecare senzor este compus dintr-un disc de siliciu de 500 microni în diametru, care este acoperit de un polimer şi suspendat de patru "poduri", minuscule, cu piezorezistenţe integrate. Atunci când este expus la un gaz, polimerul absoarbe anumite molecule şi discul îşi schimbă forma.

    Această deformare este detectată de către cele patru poduri piezorezistive, care emit un semnal electric. Fenomenul face posibilă determinarea gazului şi a concentraţiei. Pe fiecare senzor se utilizează polimeri diferiţi în scopul de a obţine o imagine de ansamblu a compoziţiei gazului.

    Centrul de cercetare NIMS/MANA din Japonia, un alt partener în proiect, a legat senzorii la telefoanele mobile.

    Această tehnologie este, de asemenea, de interes pentru biologi. La Universitatea din Neuchâtel, se fac teste pentru analiza gazelor emanate de plante atunci când sunt atacate de anumite insecte sau ciuperci. Aceste gaze servesc pentru a atrage alte insecte care vor proteja planta. Capacitatea de a detecta acest fenomen devreme ar putea permite agricultorilor să reacţioneze mai rapid la un atac şi să folosească mai puţin insecticid.

    14 APRILIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii britanici de la University of the West of England şi University of Liverpool, au dezvoltat un instrument de diagnosticare non-invazivă, care poate "mirosi" cancerul de prostată în urina bărbaţilor.
    Un studiu realizat de neurologi de la University College din Londra, Marea Britanie, a confirmat că, cu cât minţi mai mult, cu atât e mai greu să te opreşti.
    Legumele si fructele nu mor dupa ce sunt recoltate. Ele raspund la stimulii din mediu timp de cateva zile, si pot fi facute sa produca mai multi antioxidanti la un anumit moment, utilizand lumina.
    O echipă de la Spitalul Universitar din Geneva a descoperit că hormonul Eritropoietina (EPO) ar putea preveni leziunile cerebrale la copiii foarte prematuri. Studiul s-a făcut pe aproape 500 de copii născuţi între 26 şi 31 săptămâni în Elveția.
    O promiţătoare terapie experimentală promovată de laboratoarele americane Pfizer a confirmat eficacitatea sa în blocarea proliferării cancerului de sân avansat, potrivit unui nou studiu clinic realizat la Institute of Cancer Research din Londra.
    Medicii chinezi au identificat prima genă care ajută bacteriile să reziste la singurul grup de antibiotice eficiente când toate celelalte eşuează. Experţii chinezi au ajuns la concluzia alarmantă că ultima noastră linie de apărare cu antibiotice a fost depăşită.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact