Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Un asteroid ar putea lovi Pământul în 2880

    GH. MĂNOIU | 2 MAI 2022

    Asteroidul 1950 DA, având un diametru de mai mult de un kilometru, ar putea să lovească Pământul pe 16 martie 2880, dacă nu îşi schimbă orbita, sau dacă nu este ajutat să se dezintegreze.



    1950 DA, imagine radar. Foto: NASA


    Probabilitatea ca asteroidul să fie un pericol pentru Pământ este de unu la 300. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, ar provoca o mulţime de daune. El se deplasează cu o viteză de 14 km pe secundă şi ar lovi Pământul cu o viteză de 61000 km pe oră.

    Puterea unei coliziuni ar fi 44800 megatone de TNT şi s-ar produce o explozie de 3 milioane de ori mai puternică decât bomba de la Hiroshima, ceea ce ar conduce la un tsunami uriaş şi la modificări majore ale climei Pământului.

    Acest corp ceresc este o aglomerare de moloz spaţial, ce nu se dezintegrează aşa cum ar trebui. Cercetătorii de la Universitatea din Tennessee au studiat asteroidul 1950 DA şi au descoperit că acest corp, care se roteşte foarte repede, sfidează gravitaţia.

    Molozul spaţial este ţinut împreună de către forţe de coeziune, numite van der Waals, care nu au mai fost detectate până acum pe un asteroid.

    Studiile anterioare au arătat că asteroizii sunt mormane de bucăţi de moloz ţinute împreună de gravitaţie şi frecare. Cu toate acestea, 1950 DA se învârte atât de repede încât sfidează aceste forţe.

    Pornind de la imagini termice şi de la deriva orbitală pentru a calcula inerţia termică şi densitatea globală, echipa a detectat acţiunea forţelor de coeziune într-un mediu cu gravitaţie mică.

    El se roteşte mai repede decât limita de dislocare pentru densitatea sa. De fapt, rotaţia este atât de rapidă încât la ecuator, 1950 DA experimentează gravitaţie negativă. În cazul în care un astronaut ar încerca să stea pe această suprafaţă, el va zbura în spaţiu cu excepţia cazului în care a fost ancorat într-un fel.

    Această cercetare arată câteva tehnici posibile de distrugere ale unor corpuri asemănătoare, cum ar fi un element de lovire cinetică, care ar implementa un obiect masiv pe un curs de coliziune cu asteroidul şi ar putea exacerba efectele impactului.

    Această tehnică ar putea destabiliza forţele de coeziune ale asteroidului, făcându-l să se destrame în mai mulţi asteroizi.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    In fotografiile facute de roverul Opportunity pe 28 martie 2013 se vad pete minerale argiloase intr-o stanca veche, pe marginea Craterului Endeavour, ceea ce sugereaza ca apa cu un pH neutru, favorabila vietii, a curs candva prin acea zona.
    Această imagine compusă a Pământului şi lunii sale, aşa cum se văd de pe Marte, combină cea mai bună imagine a Pământului cu cea mai bună imagine a Lunii din patru seturi de imagini luate de Mars Reconnaissance Orbiter.
    Misiunea Kepler de la NASA a anuntat descoperirea a doua sisteme planetare noi ce includ planete ce se afla in "zona locuibila" – plaja de distanta de la o stea unde temperatura la suprafata planetei ce orbiteaza ar putea fi potrivita ca apa sa existe in stare lichida. Cele doua sisteme planetare nou descoperite sunt Kepler-62 si Kepler-69.
    Oamenii de ştiinţă întocmesc o listă de asteroizi care ar putea fi prinşi şi traşi pe o orbită stabilă în jurul Lunii, ca parte a unui proiect ambiţios de explorare a acestor corpuri spaţiale de către astronauţi.
    Observaţiile spectroscopice ale lui Hubble au arătat un exces de oxigen şi hidrogen în zona polului sud al Europei, satelit al planetei Jupiter, semn al unor erupţii puternice de vapori de apă. Cercetările anterioare arătaseră existenţa unui ocean situat sub crusta groasă de gheaţă.
    Descoperirile făcute de Mars Reconnaissance Orbiter oferă cea mai puternică dovadă că apa lichidă curge intermitent pe Marte.