Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Un al şaselea simţ salvează păsările

    Pitulicile cu aripi aurii demonstrează o capacitate deosebită de previziune fugind înainte de sosirea unor furtuni puternice.



    Pitulicea cu aripi aurii. Vermivora chrysoptera.


    Oamenii de ştiinţă au constatat că aceste vrăbii migratoare au părăsit zona lor de reproducere cu două zile înainte de o puternică furtună care a provocat cel puţin 84 de tornade mortale în zonă.

    Păsările au călătorit 1500 km în cinci zile pentru a scăpa de furtună. De fapt, când meteorologii anunţau furtuna, păsările părăseau deja zona.

    Păsările, spre deosebire de oameni, pot auzi infrasunete, sunete de frecvenţă foarte mică, care se propagă pe distanţe lungi şi care sunt generate în condiţii meteorologice severe.

    Acest al şaselea simţ este bun pentru supravieţuirea lor la încălzirea globală, care duce la o creştere a intensităţii şi frecvenţei furtunilor severe şi a tornadelor.

    8 IANUARIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Stockholm au descoperit în cursul expediţiei cu spărgătorul de gheaţă Oden, emisii masive de metan care ies din panta continentală a fundului Mării Laptev din nordul coastelor Siberiei.
    Oamenii de ştiinţă din Africa de Sud au anunţat descoperirea unei noi specii de om numită "Homo naledi". Rămăşiţele fosilizate a 15 trupuri au fost recompuse din 1550 de fragmente descoperite în peşteri greu accesibile, în 2013.
    Resturile fosile ale unei noi specii de dinozaur cu pene, care avea aripi la fel ca un vultur, au fost găsite în provincia Liaoning din China.
    Cercetătorii de la Universitatea din Siena, Italia, au descoperit la limita de est a vastului platou antarctic, numeroase fragmente de trunchiuri fosile pietrificate, multe dintre ele carbonizate.
    Cercetătorii de la Wellesley College din Massachusetts au descoperit că un tip de raci de mare pot să transforme celule din sânge în neuroni care înlocuiesc celule moarte din circuitul văzului şi mirosului, unde nervii sunt expuşi permanent la deteriorare.
    Oamenii de ştiinţă germani de la Institutul Max Planck din Seewiesen, Bavaria, au reuşit să dovedească pentru prima dată că păsările pot dormi în timp ce zboară.