Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    Turist omorât de bacterii la Marea Baltică

    Şase persoane au fost infectate de o bacterie ce se găseşte în special în Caraibe şi una este în comă, într-o populară destinaţie de vacanţă germană la Marea Baltică.



    Vibrio vulnificus. Foto: CDC Public Health Image Library.


    Bacteria, Vibrio vulnificus, se găseşte în anumite părţi ale Mării Baltice şi în alte regiuni ale lumii, dar cea mai mare concentraţie se găseşte în Golful Mexic.

    Acesta se răspândeşte cel mai bine în apele sărate, cu temperaturi de peste 20 grade Celsius.

    Este la fel de răspândită în Danemarca, Polonia şi de-a lungul coastei Germaniei.

    Victima, un bărbat, a fost în vacanţă pe insula Usedom, la sfârşitul lunii iulie. El a murit la începutul lunii august.

    Un alt pensionar a fost în comă timp de trei săptămâni şi există posibilitatea să-şi piardă un picior. El a înotat în apropiere de Ahrenshoop cu o rană mică deschisă la picior. S-a dus la spital după ce a văzut pe drumul spre casa că piciorul începe să se facă albastru.

    Medicii au diagnosticat o infecţie a sângelui cauzată de Vibrio vulnificus.

    Oamenii sunt acum indignaţi că nu au fost anuntaţi de pericolul potenţial prin nici o formă de comunicare, media sau pliante ale staţiunilor.

    Cum temperaturile au început să scadă, pericolul de a contacta bacteria s-a redus destul de mult.

    Vibrio vulnificus este înrudită cu bacteria care provoacă holera şi este periculoasă în special pentru cei cu boli hepatice cronice şi cu sistem imunitar compromis, cum ar fi cazul celor cu HIV sau diabet zaharat şi a persoanelor în vârstă.

    Un risc mai mare îl au bărbaţii, deoarece estrogenul pare să aibe un efect de protecţie împotriva agentului patogen.

    Dacă nu este tratată la timp, provoacă otrăvirea sângelui şi sepsis. Rănile infectate de bacterii au o rată a mortalităţii de 25 la sută.

    Bacteriile pot infecta oamenii prin ingestia de fructe de mare ce conţin Vibrio vulnificus, dar aceasta se întâmplă în special în emisfera sudică.

    2 SEPTEMBRIE 2014



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un cunoscut portret al unuia dintre cei mai faimoşi artişti din Spania, Goya, provoacă agitaţie la Galeria Naţională din Londra.
    Cercetătorii din California au pus cap la cap o serie de articole scrise de Mark Twain pe când era tânăr jurnalist în San Francisco.
    Aproximativ 80% dintre persoanele care locuiesc în zonele urbane sunt expuse la niveluri de poluare a aerului care nu respectă limitele stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
    Vulcanul Rokatenda, din insula Palue, Indonezia, care a a început să erupă în prima parte a lui august 2013, a trimis pană acum în aer nori de cenuşă fierbinte, a distrus case şi a ucis cel puţin cinci persoane. Sute de evacuaţi de pe insulă suferă de infecţii acute ale tractului respirator din cauza cenuşei inhalate.
    Tokyo Electric Power (Tepco), operatorul centralei nucleare deteriorate Fukushima, a prezentat pentru prima oară, imagini din interiorul incintei reactorului 1, unde există o radioactivitate fenomenală.
    Elveţia a anunţat că şi-ar dori ca tradiţiile profunde ale ţării, cum ar fi yodelingul şi orologeria de precizie, să fie înscrise pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Yodelerul este un tip de cântec şi de comunicare, care combină cuvinte cu sunete. S-a dezvoltat în special în zonele alpine din Elveţia, Austria şi Germania, cu precădere în Tirol (vezi audio).