Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    Tunel sacru descoperit în oraşul mexican Teotihuacan

    50000 de obiecte sacre, de la sculpturi fine în piatră la bijuterii şi scoici, găsite într-un tunel vechi descoperit în oraşul antic mexican Teotihuacan, ar putea duce la morminte regale, spun arheologii.



    Teotihuacan, Templul Şarpelui cu Pene. Foto: Jschmeling/Wikipedia (CC BY 2.0)


    Intrarea în tunelul vechi de 1800 de ani, a fost descoperită pentru prima dată în 2003, dar conţinutul acestuia a fost adus abia acum la lumină datorită săpăturilor făcute cu roboţi controlaţi de la distanţă.

    Tunelul se află la 15 metri sub pământ şi are 150 de metri lungime. El ajunge sub celebrul Templu al Şarpelui cu Pene, cunoscut şi ca Quetzalcoatl, din Teotihuacan, unul dintre cele mai vizitate site-uri antice din Mexic. Ruinele au fost învăluite în mister, deoarece locuitorii săi nu au lăsat în urmă înregistrări scrise.

    Se estimează că sunt aproximativ 50000 de obiecte, dintre care 4000 din lemn, precum şi zeci de lame de obsidian şi capete de săgeţi. Având în vedere amploarea ofrandelor, probabil aruncate acolo în momentul închiderii tunelului, arheologii nu exclud posibilitatea de a găsi morminte regale. Până acum nu s-a descoperit în oraş nici un mormânt al vreunui conducător sau rege.

    Oraşul Teotihuacan a ajuns la culmea dezvoltarii sale între 100 î.Hr. şi 650 d.Hr., cu o populaţie de mai mult de 200000 de persoane. El a fost abandonat în momentul în care aztecii au ajuns la putere în Valea Mexicului în secolul al 14-lea, dar a continuat să joace un rol important ca destinaţie pentru pelerinaje religioase.

    30 OCTOMBRIE 2014



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un schelet descoperit în timpul unor săpături arheologice în East Lothian din sud-estul Scoţiei ar putea fi al lui Olaf Guthfrithsson, un viking irlandez care a fost rege de Dublin şi Northumbria între anii 934-941, sau al unui membru important al anturajului său.
    Arheologii de la British Museum au dezgropat în oraşul străvechi Gematon, din Sudan, 16 piramide care conţin morminte.
    Un mic cap de dragon, unul dintre cele mai renumite simboluri ale vikingilor, a fost găsit în timpul săpăturilor din portul Birka în Lacul Mälaren, Suedia.
    Marele Zid Chinezesc este una dintre cele mai mari construcţii umane, ce se întinde pe mii de kilometri. A fost ridicat acum mai bine de 2000 de ani, dar cu sute de ani înaintea lui, în vremuri tulburi, statele razboinice din regiune au construit alte ziduri care să le protejeze.
    Un expert a insistat că lama mumificat, găsit în poziţia lotus, învelit într-o piele de vită, în Mongolia, este de fapt într-o meditaţie profundă, neobişnuită, cunoscută sub numele de "tukdam".
    O statuetă veche de 23000 de ani, reprezentând o femeie cu sânii şi fesele mari, a fost descoperită pe un şantier arheologic din Amiens, Franţa. Sculptura de 12 cm, numită Vénus de Renancourt, este considerată o capodoperă de către arheologi.