Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Telescopul Kepler a descoperit prima planetă de mărimea Pământului într-o zonă locuibilă


    Folosind telescopul Kepler de la NASA, astronomii au descoperit prima planetă de mărimea Pământului, denumită Kepler-186f, care orbitează în jurul unei stele în zona locuibilă, zonă în care apa ar putea fi lichidă pe suprafaţa planetei.



    Imagine artistică a planetei Kepler-186f. Foto: NASA Ames/SETI Institute/JPL-Caltech


    Celelalte planete găsite anterior în zone locuibile sunt cel puţin cu 40 la sută mai mari decât Pământul.

    Descoperirea lui Kepler-186f este un pas important spre găsirea unor lumi asemănătoare planetei noastre. Viitoarele misiuni NASA, Transiting Exoplanet Survey Satellite şi James Webb Space Telescope vor descoperi cele mai apropiate exoplanete stâncoase şi vor determina compoziţia şi condiţiile lor atmosferice.

    Dimensiunile planetei Kepler-186f sunt cunoscute, dar masa şi compoziţia încă nu se cunosc. Cercetări anterioare sugerează că ar putea fi o planetă stâncoasă.

    Kepler–186f este situată în sistemul Kepler-186, la aproximativ 500 de ani-lumină de Pământ, în constelaţia Cygnus. Acest sistem găzduieşte patru planete care orbitează o stea de două ori mai mică şi mai uşoară decât Soarele nostru. Steaua este clasificată ca un pitic M sau pitic roşu, o clasă de stele care reprezintă 70 la sută din stelele din Calea Lactee.

    Kepler-186f orbitează steaua sa în 130 de zile şi primeşte o treime din energia primită de Pământ de la Soare.

    GH. MĂNOIU | 18 APRILIE 2014




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Roverul Curiosity a făcut prima detectare de azot pe suprafaţa lui Marte. Azotul este esenţial pentru toate formele de viaţă cunoscute, deoarece este folosit în blocurile de molecule mari, cum ar fi ADN şi ARN.
    Agenţia Spaţială Europeană crede că a găsit un supervulcan pe Marte care ar fi putut fi echivalentul pe Planeta Roşie a vulcanului Yellowstone.
    Echipa formată din Ovidiu Tercu și Alex Dumitriu de la Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Științele Naturii Galați a descoperit, în noaptea de 29 spre 30 octombrie 2013, un asteroid care a primit denumirea 2013 UX11.
    China a lansat o nouă generație de rachete, parte integrantă a programului său spaţial ambiţios.
    Cercetatori de la Edinburgh University au publicat un studiu ce se vrea un raspuns la Paradoxul Fermi: de ce nu am intalnit inca inteligenta extraterestra, daca ea este comuna in tot Universul.
    Imaginile luate pe Marte în regiunea Kimberley de roverul Curiosity de la NASA pe 2 şi pe 3 aprilie 2014 includ spoturi luminoase, care ar putea fi din cauza Soarelui care se reflectă de pe o suprafaţă de stâncă sau razelor cosmice care izbesc direct detectorul camerei, afirmă specialiştii de la Jet Propulsion Laboratory.