Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Călătorii / Itinerarii spirituale

    De vazut in Viena

    Catedrala Sfantul Stefan (Stephansdom)



    ]Stephansdom (Catedrala Sfantul Stefan), Viena.


    Catedrala Sfantul Stefan (Wiener Stephansdom) este catedrala Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Viena. Forma pe care o vedem astazi, in stil romanic si gotic, a fost construita pe timpul lui Rudolf IV (1339–1365) pe ruinele a doua biserici. Este cea mai importanta cladire religioasa din Viena.

    Adresa:

    Stephansplatz 1 1010 Wien, Austria

    Coordonate GPS

    48° 12′ 30″ Nord
    16° 22′ 22″ Est

    Vizitare

    Program de vizitare: zilnic intre orele 6:00-22:00.

    Taxe de vizitare: Intrarea in catedrala Sfantul Stefan din Viena este libera dar, anumite servicii si zone din catedrala sunt cu taxa.

    Se plateste pentru:

    • tururi cu ghid 4 euro,
    • vizitarea catacombelor 4 euro,
    • urcatul cu liftul la clopotul Pummerin 4 euro.

    De vazut in catedrala Sfantului Stefan din Viena

    • Fatada vestica cu Poarta Gigantului si cele doua turnuri romane.

    • Poarta Gigantului, principala poarta de acces in catedrala. A fost denumita Poarta Giganticului datorita descoperirii in timpul lucrarilor de constructie din secolul al 15-lea a unui os de mamut.

    • Acoperisul placat cu 230 000 de placute colorate de gresie ce formeaza un mozaic cu blazonul habsburgic.

    • Turnul de Nord cu clopotul Pummerin. Turnul de Nord al catedralei gazduieste marele clopot denumit Pummerin. Acest clopot, cantarind 20 tone, a fost turnat initial din 100 de ghiulele capturate de la otomani in timpul asediului din 1683. A fost returnat in anul 1951, iar in anul 1957 a fost readus in Turnul de Nord al catedralei Sfantul Stefan. Catedrala Sfantul Stefan are in total 26 de clopote.

    • Turnul de Sud (Steffl) a fost construit intre anii 1359-1433. Este cel mai inalt turn al catedralei avand inaltimea de 135 m. Pentru a a junge la balconul din varful turnului trebuiesc urcate cele 343 de trepte.

    • Bolta naosului si coloanele.

    • Marele Altar in still baroc. A fost creat de fratii Tobias si Johann Pock in anul 1641. Pictura din centrul altarului de marmura reda scena uciderii cu pietre a Sfantului Stefan. Catedrala Sfantul Stefan are in total 18 altare.

    • Orga cu 125 de tuburi montata in anul 1960.

    • Cripta Ducala, care contine 78 de urne de bronz cu corpurile si organele interne ale celor 72 de membri ai dinastiei habsburgice.

    • Amvonul sculptat in anul 1510 de Anton Pilgram, cu capetele Parintilor Bisericii.

    • Fenstergucker, sculptura mesterului Pilgram de sub amvon.

    • autoportretul mesterului Pilgram de la baza vechii orgi.

    • Altarul Wiener Neustadter sculptat si pictat in anul 1447.

    • Mormantul lui Frederic al III-lea (1608-1657).

    • Firida din secolul al 16-lea cu icoana Fecioarei Maria din Pocs.

    • Cenotaful lui Rudolf al IV-lea (1339-1365) si al Katharinei von Böhmen.

    • Garguiele, burlanele in forma de dragon de pe acoperisul catedralei.

    Evenimente petrecute in Catedrala Sfantul Stefan

    1515 - a avut loc o nunta dubla - intre Maria, nepoata imparatului Maximilian I von Habsburg (1459-1519) si Louis, fiul regelui Ungariei, Ladislau - si, intre Anne, sora lui Louis, si Ferdinand, nepotul lui Maximilian.

    1450 - calugarul franciscan Johannes Capistranus (1385-1456) predica in catedrala Sfantul Stefan impotriva invaziei otomane mobilizand populatia pentru aparare.

    1782 - are loc casatoria lui Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) cu Constanze Weber.

    1791, in decembrie - la numai 35 de ani, Mozart pleaca din aceasta lume. Inainte de a fi inmormantat, trupul sau neinsufletit va poposi in catedrala Sfantul Stefan pentru serviciul funerar. Corpul compozitorului a fost depus in amvon - langa absida, in celalalt capat al catedralei. Slujba de inmormantare a avut loc in partea stanga a intrarii principale, intr-o capela mica.

    1916 - au loc funerariile imparatului Franz Josef.

    1989 - au loc funerariile Zitei, sotia lui Carol I, ultimul imparat al Austriei.

    CATALIN KISLINGER




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    În apropiere de Ion Corvin, un sat din județul Constanţa, există o peşteră care este considerată a fi primul lacaş de cult creştin din România. Legenda locului spune că, în urmă cu două mii de ani când apostolul Andrei a ajuns în Dacia, el a locuit pentru o vreme în această peşteră.
    Vestigiile rupestre din Munţii Buzăului sunt răspândite pe o distanţă de peste 80 km, mai ales în împrejurimile comunelor Bozioru, Colţi, Cozieni şi Brăeşti. Alte amenajări similare mai sunt și pe raza comunelor Cătina şi Sibiciu, precum şi pe raza oraşului Nehoiu.
    Bisericuţa lui Iosif reprezintă cea mai importantă şi mai bine conservată dintre sihăstriile din zona satelor Aluniş-Nucu. Cunoscută şi ca Peştera lui Iosif, este în prezent o mică încăpere săpată în stâncă. Prezenţa peştelui ca simbol deasupra intrării conduce la opinia existenţei aici a unui loc de cult paleocreştin încă din secolul 3 sau 4.
    Mănăstirea Corbii de Piatră este un ansamblu rupestru din secolul 14, reînființat în anul 1512, în perioada domnitorului Neagoe Basarab.
    Minoritenkirche, sau Biserica Minoritilor din Viena este o biserica romano-catolica foarte veche in Innere Stadt (Orasul Vechi). Mai este cunoscuta si ca Chiesa dalla torre decapitata (Biserica cu turn decapitat). Minoritenkirche se afla in apropierea palatului Hofburg, in Minoritenplatz (Piata Minoritilor). Biserica a fost numita Santa Maria Maggiore dupa basilica papala Santa Maria Maggiore din Roma.
    Cunoscuta drept Salzburgen Dom, este una dintre atractiile turistice cele mai importante ale orasului Salzburg. Aici a fost botezat Mozart.