Sănătate

    Sinteza de acid hyaluronic si cancerul


    Cercetatorii de la University of Eastern Finland au publicat in Journal of Biological Chemistry studiul facut asupra unui grup de enzime, numite HAS, cu rol in producerea de hyaluronan.


    Enzimele HAS ajuta o clasa de proteine din membrana celulelor sa produca o substanta, hyaluronan sau acid hyaluronic, polizaharida ce exista in spatiul extracelular si care in conditii normale faciliteaza migrarea si proliferarea celulelor, controleaza diferentierea celulara, organizeaza matricea de tesuturi, este necesara in dezvoltarea embrionara si in remodelarea celulara.

    HAS se pare ca joaca un rol important in diverse etape ale cancerului. Hyaluronanul actioneaza ca un antiadeziv ce ajuta celula canceroasa sa se desprinda din masa tumorii primare, o fereste de deteriorare cand circula prin organism si o ajuta sa interactioneze cu celulele normale din sistem, sa se fixeze si sa formeze o tumoare noua.

    Productia celulara de hyaluronan are nevoie de derivate ale glucozei. Una dintre enzime, HAS1 necesita o cantitate mai mare de glucoza pentru a produce hyaluronan. Ea joaca un rol important in inflamatii.

    Cresterea concentratiei de glucoza duce la cresterea cantitatii de hyaluronan, care promoveaza dezvoltarea cancerului. Concentratie crescuta de hyaluronan exista la diabeticii cu un nivel ridicat de zahar in sange si care au un risc mare de cancer.

    Prin reglarea de hyaluronan, avand in vedere rolul sau in organism, ar putea fi posibila stoparea si prevenirea progresiei cancerului. Studiile au arata ca descompunerea hyaluronanului incetineste cresterea si miscarea celulelor canceroase.

    Conform cercetarilor facute in ultimii 25 de ani la University of Eastern Finland - Institute of Biomedicine, exista o legatura intre nivelul de hyaluronan si pronosticul de cancer, in cancerul de san, prostata, colon, uterin, pulmonar si ovarian. Acelasi indicator poate fi folosit pentru a urmari evolutia bolii canceroase.

    Inhibarea sintezei de acid hialuronic sau blocarea influentei sale, este studiata acum pentru aplicatii terapeutice.

    GH. MANOIU | 27 FEBRUARIE 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O echipă de la Universitatea Duke din Carolina de Nord, Statele Unite ale Americii, au descoperit că celule ale sistemului imunitar care protejează în mod normal creierul, încep să consume un nutrient vital numit arginină în primele etape ale maladiei Alzheimer.
    Oamenii de ştiinţă de la Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din Statele Unite au descoperit primul caz în care o persoană s-a îmbolnăvit de la celulele canceroase ale unui parazit.
    Cercetatori de la Brigham and Women’s Hospital si Harvard School of Public Health din Statele Unite au demonstrat ca un aport mai mare de acizi grasi polinesaturati si mononesaturati si un consum mai mic de grasimi saturate sunt asociate cu un risc mai redus de diabet de tip 2.
    Experimente de laborator sugerează că un tip de produs chimic găsit în alimentele bogate în amidon gătite la temperaturi ridicate, precum cafeaua, cartofii, pâinea prăjită şi unele produse alimentare pentru copii, ar putea favoriza creşterea celulelor canceroase..
    Oamenii de ştiinţă de la London's Barts Cancer Institute al Queen Mary University au făcut o descoperire inovatoare în dezvoltarea unui nou tratament pentru cancerul avansat al vezicii urinare, pentru tratamentul căruia nu au existat progrese în ultimii 30 de ani.
    Morcovii, cartofii dulci, broccoli, varza sau mazărea stimulează activitatea creierului şi încetinesc apariţia bolilor cerebrale, cum ar fi demenţa sau Alzheimer, afirmă un studiu realizat la Universitatea din Georgia, Statele Unite.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact