Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Ştiinţă

    Singurul şarpe boa din România repopulează habitatul

    GH. MĂNOIU | 5 OCTOMBRIE 2014

    Singurul şarpe boa şi în acelaşi timp, cea mai rară specie de reptilă din România, boa de nisip, Eryx jaculus, a început, după 80 de ani, să repopuleze habitatul său din zonele aride.



    Eryx jaculus. Foto: Guy Haimovitch/Wikipedia


    Eryx jaculus este o specie pe care toţi specialiştii o credeau dispărută din fauna României, din 1935 nemaifiind văzut nici un exemplar în viaţă.

    Primul exemplar a fost văzut de curând, întâmplător, în Lunca Dunarii. Herpetologii au găsit nu un exemplar, ci mai multe, inclusiv o femelă cu cel puţin şase pui, ceea ce indică o populaţie stabilă în zonă.

    Boa de nisip este un şarpe scurt şi gros, având un aspect ciudat în comparaţie cu şerpii obişnuiţi. Este un şarpe de talie mică, un adult atingând doar 50 centimetri.

    Coada şarpelui seamănă cu capul, un sistem de apărare impotriva prădătorilor care încearcă să îl apuce de cap, motiv pentru care mai este numit şi şarpele cu două capete, iar gura este situată ventral, pe partea inferioară a corpului, pentru a-i permite să sape cu botul în solul nisipos şi în pământul afânat în care îşi face ascunzişul.

    Nu este un şarpe veninos, ci unul constrictor, preponderent nocturn, stând în timpul zilei ascuns în întregime sub nisip. Se hrăneşte mai ales cu rozatoare de talie mică, şopârle şi melci.

    Boa de nisip este întâlnit pe teritoriul Albaniei, Macedoniei, Greciei, pe multe insule din Marea Egee, Bulgaria şi Turcia. Ţara noastră reprezintă limita nordică a habitatului sau.




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Oamenii de ştiinţă au descoperit, în nord-vestul Australiei, cea mai mare amprentă a unui dinozaur.
    Cercetatorii de la Universitatea Indiana, USA, si-au pus aceasta intrebare privind plantele din genul Monstera, care la noi sunt crescute ca plante decorative, iar in America sunt plante salbatice.
    Unii isi regenereaza coada, altii membrele sau ficatul. De ce nu si-ar regenera capul cu creier cu tot? Asta ar fi ceva nou, dar nu ar fi ceva extraordinar. Dar ca noul creier sa-si si aminteasca ce stia cel vechi, aceasta este cu adevarat uimitor!
    Oamenii de ştiinţă de la China Conservation and Research Center for the Giant Panda, din provincia Sichuan, au decodat 13 tipuri diferite de vocalize pe care urşii panda gigant le folosesc pentru a comunica.
    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Utah, Statele Unite, au încercat să explice de ce elefanţii au niveluri mai mici de cancer decât ar fi de aşteptat la dimensiunea lor.
    Recentul val de vreme rea care s-a abătut asupra Spaniei, a dus la descoperirea unor arbori preistorici, care creşteau pe vremea când dinozaurii cutreierau pământul.