Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Siding Spring a ratat planeta Marte


    Nucleul cometei C/2013 A1 Siding Spring a trecut duminică cu o viteză de 56 km pe secundă, la doar 139500 km de planeta Marte, aproximativ o treime din distanţa dintre Pământ şi Lună, mult mai aproape decât orice altă trecere a unei comete pe lângă Marte sau Pământ.



    Trecerea cometei Siding Spring pe lângă Marte. Imagine artistică. Foto: NASA/JPL-Caltech


    NASA a luat măsuri pentru a-şi proteja staţiile orbitale de pe Marte, păstrând în acelaşi timp posibilitatea de a aduna date ştiinţifice despre interacţiunea cu atmosfera marţiană.

    Toate cele trei staţii orbitale ale NASA aflate în jurul planetei Marte, Mars Odyssey, Mars Reconnaissance Orbiter şi Mars Atmosphere and Volatile Evolution (MAVEN), şi-au confirmat funcţionalitatea după ce fiecare a fost adăpostită în spatele planetei Marte, într-o perioadă riscantă din cauza prafului eliberat de cometă.

    Cometa vine din Norul Oort şi va mai ajunge în apropierea lui Marte peste un milion de ani.

    GH. MĂNOIU | 21 OCTOMBRIE 2014




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O imagine NASA luată de roverul Curiosity în iulie 2015 de pe Marte, face iar imaginaţia să o ia razna. Fotografia arată o formaţiune de piatră şi în faţa a ceea ce poate fi un fel de peşteră, pare o fiinţă. Unii spun că pare un monstru crab venit dintr-o poveste science-fiction.
    La data de 22 august, ora 12:27 GMT, o rachetă Soyuz a lansat sateliţii europeni Galileo, numărul cinci şi şase, de la portul spaţial european din Kourou, Guyana Franceză. Galileo este un sistem global de navigaţie prin satelit al Europei. Acesta va fi format din 30 de sateliţi şi infrastructura la sol.
    Un asteroid relativ mare va trece prin apropierea Pământului pe 19 aprilie, la o distanţă de aproximativ 1,8 milioane kilometri, cam 4,6 ori distanţa Pământ - Lună.
    Marte a avut, într-un trecut îndepărtat, acum 4,3 miliarde de ani, un vast ocean în zona polului său nord, mai mare ca Oceanul Arctic de pe Pământ.
    Oamenii de ştiinţă au anunţat descoperirea planetei Proxima b, cam de mărimea Pământului, aflată pe orbită în jurul unei stele apropiate de Soarele nostru şi care ar putea fi locuibilă.
    Folosind telescopul ESO din Brazilia, o echipă internaţională de astronomi a identificat steaua HIP 102152, situată la 250 ani-lumină de Pământ, asemănătoare Soarelui, dar cu patru miliarde de ani mai bătrână. Acest lucru este o şansă de a vedea cum va arăta Soarele când va avea acea varstă.