Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Societate

    Schelet descoperit în mormântul din Amphipolis

    Arheologii din nordul Greciei au descoperit un schelet în mormântul de la Amphipolis ce datează din timpul lui Alexandru cel Mare, cel mai mare site arheologic de înmormântare din Grecia.



    Răpirea Persefonei de către Hades, mozaic din mormântul de la Amphipolis.


    Scheletul, aproape intact, aparţinea unei persoane importante, având în vedere dimensiunea şi bogăţia mormântului. Acesta era o construcţie extrem de scumpă, una pe care un simplu cetăţean nu şi-ar fi putut-o permite. S-a vehiculat posibilitatea ca acolo să fie un membru al familiei lui Alexandru cel Mare, sau unul dintre oficialii de rang înalt.

    Mormântul din calcar a fost descoperit la 1,6 metri sub podeaua celei de a treia camere a complexului de înmormântare şi măsoară 3,23 metri lungime, 1,56 metri lăţime şi 1,8 metri în înălţime. Un sicriu de lemn a fost plasat în interior, iar în jur s-au descoperit împrăştiate cuie de bronz şi fier şi fragmente de oase şi de sticlă, probabil decoraţiuni din sicriu.

    Mormântul datează de la sfârşitul secolului al 4-lea î.Hr. când Amphipolis a fost un oraş important al Regatului Macedonean. Site-ul este situat 100 km est de Salonic, al doilea oraş al Greciei.

    20 NOIEMBRIE 2014



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Arheologii au descoperit o reşedinţă din secolul 6 î.Hr. aflată sub un palat în centrul Romei, o dovadă că oraşul antic a fost mult mai mare decât se credea anterior.
    O echipă internaţională de arheologi, care lucrează în Belize, a descoperit unul dintre cele mai mari morminte regale maya, care conţine un trup de bărbat, oase de animale, lame din obsidian şi panouri acoperite cu hieroglife.
    Arheologii de la University College London si University of York au facut noi cercetari asupra complexului de la Stonehenge si au ajuns la concluzia ca acesta a fost initial un cimitir, apoi un loc de intalnire la sarbatori, unde veneau oameni din toate provinciile Britaniei preistorice.
    Resturile unor statui ce ar putea fi ale faraonilor din dinastia a nouăsprezecea (secolul al XIII-lea î.e.n.) au fost descoperite într-o groapă din apropierea templului lui Ramses al II-lea, la periferia oraşului Cairo, din Egipt.
    Cercetatorii de la Instituto Nacional de Antropología e Historia din Mexic au descoperit o adevarata colectie de imagini sapate in piatra in desertul alb Coahuila. Aceste petroglife sunt legate si de alte descoperiri arheologice din zona, varfuri de sageti sau obiecte din piatra.
    Antropologii au găsit cea mai veche gravură din istoria omenirii pe o cochilie de moluscă fosilizată, datând de aproximativ 500000 de ani. Descoperirea vine în urma unui control asupra a 166 cochilii de midii de apă dulce descoperite la Trinil, pe malurile râului Bengawan Solo, în Java de Est.