Sănătate

    Săpunul antibacterian cu triclosan, legat de cancer

    Spălarea pe mâini cu săpun antibacterian conţinând triclosan, poate fi periculoasă. Această substanţă chimică găsită în produse lichide pentru spălat pe mâini ca şi în multe alte produse de uz casnic, cum ar fi şampoane şi pastă de dinţi, a fost legată de cancer.



    Săpun antibacterian lichid.


    Triclosanul este un agent antimicrobian cu spectru larg şi unul dintre cei mai comuni aditivi utilizaţi într-o gamă largă de produse de consum, de la bucătărie la jucării. Este, de asemenea, unul dintre cei şapte compuşi cel mai frecvent detectaţi în mediul înconjurător.

    Studiile făcute au descoperit urme din acest produs chimic în 97 la sută din probele de lapte matern de la femeile care alăptează şi în urina de la aproape trei sferturi dintre persoanele testate.

    Cercetătorii de la University of California, San Diego School of Medicine, au descoperit că triclosanul provoacă fibroză hepatică şi cancer la animalele de laborator, prin mecanisme moleculare care se regăsesc la om.

    Beneficiile aduse de triclosan prin utilizarea lui în produsele de consum poate fi depăşit de riscul foarte real de toxicitate hepatică la oameni, mai ales atunci când este combinat cu alţi compuşi cu acţiune similară.

    Oamenii de ştiinţă americani recomandă utilizarea săpunului normal, evitarea celui antibacterian şi a altor produse care conţin triclosan, cu excepţia pastei de dinţi în care cantitatea utilizată este mică.

    14 MARTIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Stanford din California, a arătat cum infectarea cu bacteria Clostridium difficile poate fi tratată fără a folosi antibiotice.
    Un studiu realizat la Universitatea din Huddersfield privind proprietăţile anti-inflamatorii ale produselor naturale a relevat posibilitatea de a inhiba inflamaţia celulelor creierului cu ajutorul punicalagin-ului, un compus ce se găseşte în fructul de rodie.
    Cercetătorii de la George Mason University, Washington, Statele Unite, au descoperit o scădere a fluxului sanguin la femeile cu bulimie în partea creierului implicat în gândirea autocritică, fapt ce susţine ideea că aceste persoane folosesc alimentele pentru a evita gândurile negative despre ei înşişi.
    Eliminarea băuturilor zaharoase din dietă ar reduce semnificativ riscul de apariţie a diabetului de tip 2, potrivit rezultatelor unui studiu internaţional.
    Consumul sucului concentrat de afine îmbunătăţeşte funcţionarea creierului la persoanele în vârstă, conform unui studiu realizat la Universitatea Exeter din Devon, Anglia.
    Depunerea unei substante numite amiloid-ß in creier si formarea de placi, este cunoscuta ca o manifestare a bolii Alzheimer. Dar mecanismul de formare a acestor placi nu este cunoscut. Pornind de la faptul ca ionii metalici influenteaza depunerile acestei substante in conditii de laborator, o echipa de cercetatori de la Centrul Birchall al Universitatii Keele din Staffordshire, Marea Britanie, a studiat mecanismul prin care acesti ioni pot reduce formarea de placi in creier.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact