Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Sănătate / Minerale

    Sanatatea oaselor

    De ce este importanta sanatatea oaselor?

    Sanatatea oaselor este importanta pentru ca oasele sa fie sanatoase si puternice intreaga viata.
    Construirea de oase puternice si sanatoase inca din copilarie si anii de adolescenta este importanta in special pentru evitarea osteoporozei si a altor probleme osoase care ar putea apare mai tarziu.

    Osteoporoza este o afectiune in care oasele sunt fragile, ceea ce le face mai usor de fracturat si rupt. Avand grija la tinerete de propriile oase vei ajuta la prevenirea problemelor din viitor.

    Cum se construiesc oasele puternice?

    Oasele puternice se pot construi prin aportul suficient de calciu si prin activitati fizice de sustinere a greutatii, in anii adolescentei, atunci cand oasele cresc cel mai rapid.

    Tinerii din aceasta grupa de varsta au nevoi de calciu pe care nu le vor mai putea compensa mai tarziu. In anii de maxima crestere a scheletului, adolescentii construiesc mai mult de 25 la suta din oasele lor de adult. In momentul in care adolescentii isi inceteaza brusc cresterea, in jurul varstei de 17 ani, 90 la suta din masa lor osoasa ca adult este deja stabilita.

    Cum ajuta calciul la construirea oaselor sanatoase?

    Corpul elimina si inlocuieste in permanenta mici cantitati de calciu din oasele sale. Daca organismul indeparteaza mai mult calciu decat inlocuieste, oasele vor deveni mai fragile si vor avea o mai mare probabilitate de rupere. Consumand din tinerete cantitati necesare de calciu, te poti asigura ca organismul nu va lua prea mult din oasele tale.

    Oasele au propriul lor „cont bancar de calciu” astfel incat depozitand cat calciu poti intre varsta de 12 ani si sfarsitul adolescentei, vei ajuta la atingerea maximului masei tale osoase. Dupa 18 ani, contul se inchide – astfel incat nu poti adauga mai mult calciu oaselor tale. Poti doar mentine ceea ce ai depozitat deja pentru a-ti ajuta oasele sa ramana sanatoase.

    Care sunt sursele bune de calciu?

    Calciul se gaseste intr-o varietate de alimente. Laptele cu continut scazut de grasime sau laptele degresat si alte produse lactate sunt surse excelente de calciu.

    Adolescentii pot obtine majoritatea necesarului de calciu din 3 cesti de lapte cu continut scazut de grasime sau degresat, dar ei necesita de asemenea suplimente de calciu pentru a-si asigura cele 1300 mg necesare oaselor puternice.

    Alte motive pentru care laptele cu continut scazut de grasime sau laptele degresat si produsele lactate sunt surse excelente de calciu includ:

    • Laptele cu continut scazut de grasime si laptele degresat au mult calciu si putine grasimi sau nu au deloc grasimi.

    • Absorbtia de calciu din laptele cu continut scazut de grasime, lapte degresat si produsele lactate se face usor si intr-o forma care ofera organsimului un acces facil catre acest calciu.

    • Laptele cu continut scazut de grasime si laptele degresat sunt imbogatite cu vitamina D, care este importanta prin faptul ca ajuta organismul sa absoarba mai bine calciul.

    • In plus fata de calciu, laptele si produsele lactate asigura de asemenea alti nutrienti esentiali importanti pentru sanatatea oaselor si dezvoltarea lor optima.

    In afara de aceste produse lactate si lactate, alte surse bune de calciu includ:

    • Legumele de culoare verde inchis, cu frunze, precum spanacul, broccoli, si varza bok choy

    • Alimentele imbogatite cu calciu, precum tofu fortificat cu calciu, suc de portocale, bauturi din soia, cerealele pentru micul dejun si painea.

    Etichetele produselor alimentare pot spune cat de mult calciu contine o portie a acelui aliment.


    Sursa: NICHD, SUA




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cantitatea de fier din organism poate juca un rol important în riscul bolii arteriale coronariene, potrivit unui studiu realizat de Colegiul Imperial din Londra.
    In contextul prezentului articol, asimilarea calciului se refera la absorbtia calciului din tractul digestiv in sistemul circulator al organismului.
    Daca o persoana nu consuma suficient calciu sau daca acesta este eliminat intr-un ritm prea rapid, organismul va retrage calciu din oase pentru a mentine constanta concentratia din sange, cu posibilitatea aparitiei osteoporozei sau a altor efecte ale unui aport cronic insuficient de calciu.
    Oasele sunt tesuturi vii si din aceasta cauza se modifica pe toata durata vietii. In timpul copilariei si adolescentei, oasele cresc in dimensiuni si in greutate. Ele continua sa creasca in greutate pana in jurul varstei de 30 de ani, cand se atinge masa osoasa maxima.
    Necesarul zilnic de minerale (acolo unde sunt date), indicaţii şi contraindicaţii conform literaturii de specialitate.
    Legatura dintre cantitatea de calciu din dieta zilnica si riscul de cancer la colon nu a fost inca stabilita in mod definitiv, desi s-au facut mai multe studii in acest sens. Problema deriva din faptul ca cercetari diferite privind rolul calciului in prevenirea cancerului de colon au dat rezultate diferite.