Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Călătorii / Destinaţii

    Saint Jean Cap Ferrat, Franţa

    CATALIN KISLINGER


    Saint-Jean-Cap-Ferrat, Franţa.


    Saint-Jean-Cap-Ferrat (it.: San Giovanni Capo Ferrato) este o mica peninsula situata intre Villefranche-sur-Mer si Beaulieu-sur-Mer. Este una dintre cele mai scumpe zone rezidentiale din lume.

    Datorita climei calde si zonei linistite, ea a devenit destinatia favorita pentru aristrocratia europeana si pentru oamenii foarte bogati din intreaga lume.

    Localitatea are un nivel de securitate foarte ridicat, strazile si casele fiind in intregime supravegheate video.

    Temperatura medie: iarna (decembrie-februarie) 9°C, vara 23°C. Localitatea are peste 300 de zile insorite pe an.

    Saint-Jean-Cap-Ferrat este o localitate din departamentul Alpilor Maritimi, apartinand provinciei Provence-Alpes-Côte d'Azur, o parte din Riviera Franceza. Are o populatie de 2200 de locuitori.

    Cum ajung in Saint-Jean-Cap-Ferrat

    Cu avionul: sosiri pe Aeroportul International Nisa (Nice Côte d'Azur). Se afla la 14 km de Saint-Jean-Cap-Ferrat.

    Cu trenul: pe calea ferata (S.N.C.F.) exista curse regulate intre Nisa, Villefranche-sur-Mer, Beaulieu, Eze, Cap d'Ail, Monaco Monte-Carlo. Intre localitatile de pe Coasta de Azur pretul biletelor de tren este accesibil pentru marea majoritate a buzunarelor.

    Pentru a ajunge in Saint-Jean-Cap-Ferrat, gara principala este la Beaulieu, la 2 km distanta.

    Cu autobuzul: exista curse regulate si foarte ieftine intre Nisa, Monaco, Monte-Carlo si Menton. Ziua, cursele sunt la un interval de 15 minute (linia 100). Alte linii: 80, 81, 84.

    Cu autovehicolul: accesul este usor dat fiind reteaua foarte buna de strazi si autostrazi din zona.

    Parcarea: Datorita strazilor inguste, parcarea in Saint-Jean-Cap-Ferrat este dificila.

    Ce se poate vizita in Saint-Jean-Cap-Ferrat

    Vila Ephrussi de Rothschild

    • Cele trei plaje: plaja Paloma, plaja Passable si plaja Cros des Pins.

    Plaja Paloma - se afla localizata in sud-estul portului, la 5-10 minute de mers pe jos, pe partea nordica a micii peninsule (St. Hospice).

    Plaja Passable - se afla localizata in nord-vestul peninsulei mari, dupa oficiul de turism si gradina zoologica. Are deschidere la Golful Villefranche.

    Plaja Cros des Pins - este cea mai mare plaja. Este localizata in nordul portului de la Anse de Sain-Jean. Plaja are deschidera la Baie des Fourmis (Golful Furnicilor) - Beaulieu-sur-Mer.

    Promenada Maurice Rouvier. Este o alee lunga de 2,3 km intre St. Jean si Beaulieu-sur-Mer.

    Promenada St. Jean – Point St. Hospice. Are o lungime de 3 km si incepe de la plaja Paloma.

    Promenada Chemin de la Carriere - plaja Passable si intoarcerea pe la l'Office de Tourisme. Are o lungime de 7 km si incepe de la La Carriere (cariera de piatra).

    Capela Saint-Hospice

    • hotelul de lux Grand Hôtel du Cap-Ferrat si gradina lui.

    Gradina zoologica.

    Gradina botanica Les Cèdres.

    • In apropiere se poate vizita si vila Kerylos.

    De retinut

    • In anul 1904, mica localitate Saint Jean se separa de Villefranche-sur-Mer, devenind cunoscuta ca Saint-Jean-sur-Mer. Localitatea este cunoscuta sub numele de Saint-Jean-Cap-Ferrat incepand cu anul 1907.

    • In anul 1876, Compagnie Général des Eaux (Compania Generala a Apei) construieste un lac artificial de 6800 mp chiar in mijlocul peninsulei. Datorita acestui lac, Cap-Ferrat, initial un loc arid si stancos, a devenit un loc plin de vegetatie.

    • In anul 1880 apar primele vile in zona care in prezent se numeste Promenade Maurice Rouvier - intre satul Saint Jean si Beaulieu-sur-Mer.

    • Una dintre cele mai vechi vile este “Lo Scoglietto” (Mica Stanca), acum numita “Fleur du Cap”, care a apartinut si lui Charlie Chaplin, si mai tarziu lui David Niven.

    • Incepand cu anul 1889, regele Leopold a II-lea al Belgiei cumpara, bucata cu bucata, aproape toata partea de vest a peninsulei, aproximativ 50 ha. Regele cumpara si mareste vilele Iberia si Les Cèdres. Tot el, construieste vila Radiana (pentru amanta lui, baroneasa Baroness Vaughan) si vilele Boma, Matadi si Banana. Acestea poarta numele celor trei vile pe care regele Leopold al II-lea al Belgiei le avea la fluviul Congo.

    • In decursul anilor se construiesc:

    - 1880, vila Primavera, de catre Ernest Cunard, fondatorul companiei de navigatie Cunard. Intre cele doua razboaie mondiale, vila a devenit proprietatea lui Haring Philips, proprietarul companiei olandeze Philips. Presedintele Frantei, Giscard d’Estaing a stat in vila Primavera in anul 1979.
    - 1898, vila La Vigie, de catre industriasul din Lyon, Emile Crozet-Fourneyron.
    - 1899, chateau Saint Jean, de catre bancherul italo-german Carlo Wedekind.
    - 1902, vila Sylvia - Baia Dei Fiori, de catre artistul american Ralph Curtis.
    - 1904, vila Maryland, de catre Arthur Wilson, un prieten personal al lui Edouard al VII-lea.
    - 1908, Les Bruyères. A fost cumparata dupa Primul Razboi Mondial de fiul reginei Victoria, Ducele de Connaught care a pastrat-o pana in an ul 1942.
    - 1908, hotelul de lux Grand Hôtel du Cap-Ferrat.
    - 1912, vila Ephrussi de Rothschild.
    - 1917, vila La Fiorentina impreuna cu un parc de 22 ha, de catre Contesa de Beauchamp.

    • In anul 1928, scriitorul englez Somerset Maugham cumpara vila La Mauresque. Va locui in aceasta vila pana la sfarsitul vietii, anul 1965.

    • Printre celebritatile care au locuit, in vacante sau permanent, in Saint-Jean-Cap-Ferrat se numara:

    - Leopold al II-lea al Belgiei, Nicolae al II-lea al Rusiei, imparateasa Eugénie, imparateasa Elisabeta a Austriei, regina Maria a Romaniei, baroneasa Beatrice Eprussi de Rothschild

    - Charlie Chaplin, Rainier al III-lea, David Niven, Somerset Maugham, Henri Matisse, Marc Chagall, Jean Cocteau, Hubert de Givenchy, Isadora Duncan

    - Edith Piaf, Elizabeth Taylor si Richard Burton, Gregory Peck, Jean Paul Belmondo, Roger Moore, Jean Gabin, Tony Curtis si Romy Schneider.

    - De Gaulle, Valéry Giscard d'Estaing, Raymond Barre, Winston Churchill, George Bush, Bill Clinton, Boris Eltin.

    • preturi imobiliare:

    - 1,8 - 2,5 milioane euro, o mica casa care necesita renovare, fara vedere la mare.
    - 3 - 7 milioane euro, o casa cu o suprafata de 200-250 mp.
    - 8 - 15 - 30 milioane euro, o casa cu o suprafata de 2000-2500 mp.
    - 6000 -10000 euro/mp pentru apartamente in stare buna cu vedere la mare. Majoritatea apartamentelor nu depasesc 75 mp.

    Galerie foto



    Portul. Saint-Jean-Cap-Ferrat, Franta.





    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Situata intr-o zona foarte frumoasa si avand o clima blanda, Nisa este una dintre cele mai importante destinatii turistice de pe Coasta de Azur, fiind pe locul doi în Franta, dupa Paris.
    Nimes este un oras in sudul Frantei, renumit pentru vestigiile istorice din perioada Imperiului Roman, cat si pentru tesatura numita 'denim'. Dupa Roma, in Nimes se afla unul dintre cele mai bine pastrate amfitetre romane din perioada antica.
    Albena este o staţiune pe litoralul nordic bulgăresc la Marea Neagră. Se află la 83 km de Mangalia şi la 30 km de Varna. Este o staţiune liniştită, situată lângă o rezervaţie naturală, într-o vale marginită de doi munţi de calcar. Plaja este excelentă, lungă de 5 km şi foarte lată, curată şi cu nisip fin. Este o destinaţie turistică pentru familiştii care doresc un concediu liniştit, fără agitaţia şi forfota staţiunilor mari.
    Balcicul este o aşezare pitorească pe malul Mării Negre, situată într-un cadru natural unic datorat versanţilor de calcar şi teraselor naturale care coboară treptat spre mare. Este un oraş liniştit, cu o atmosferă cu rezonanţe din perioada interbelică.
    Nessebar, considerat perla litoralului sudic bulgăresc, atrage în fiecare an turiştii cu atuurile sale unice: un cadru natural de excepţie, plaje lungi şi late, cu nisip fin, apa marii foarte curată şi bineînţeles, cetatea-muzeu cu o vechime de peste trei milenii, Vechiul Nessebar, situată în peninsula Nessebar.
    Nisipurile de Aur este una dintre cele mai mari staţiuni la Marea Neagră din Bulgaria, renumită pentru combinaţia unică de mare, munte şi ape minerale.