Sănătate

    S-a găsit legătura între creier şi sistemul imunitar

    O descoperire importantă făcută de cercetătorii americani privind vase neidentificate anterior care conectează direct creierul cu sistemul imunitar, ar putea ajuta în studierea şi găsirea de tratament pentru boli neurologice, cum ar fi autismul, scleroza multiplă, sau Alzheimer.


    Cercetătorii de la University of Virginia School of Medicine, Statele Unite, au dat peste cap decenii de teorie predată în manuale identificând vase ale sistemului limfatic despre care nu se ştia că există, deoarece fiind atât de apropiate de vasele de sânge, se confundau.

    Acest lucru face posibilă abordarea mecanismului prin care pacienţii cu scleroză multiplă au atacuri ale sistemului imunitar. Deoarece creierul este, ca orice alt tesut, conectat la sistemul imunitar periferic prin vasele limfatice meningeale, se schimbă cu totul modul în care este percepută interacţiunea neuro-imunitară.

    Pentru fiecare boală neurologică care are o componentă imună, aceste vase pot juca un rol important.

    Acum oamenii de ştiinţă pot sugera teorii care să explice bolile complexe ale creierului. În Alzheimer, există acumulări de bucăţi mari de proteine în creier, fapt ce ar putea fi cauzat de o eliminare deficitară prin aceste vase.

    Potrivit echipei, descoperirea ar putea schimba complet opiniile privind legătura dintre sănătatea mintală şi starea sistemului imunitar.

    27 IUNIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Există dovezi care leagă funcţia creierului de compoziţia bacteriilor intestinale, dar modul în care funcţionează această relaţie este încă un mister.
    Cercetătorii britanici consideră că proprietăţile antibacteriene ale extrasului din ceapa persană ar putea creşte efectele tratamentului antibiotic existent în cazurile de tuberculoză.
    Cercetătorii de la Instituto de Salud Carlos III, Madrid, au constatat că bărbaţii care au urmat o dietă mediteraneană, bogată în peşte, cartofi fierţi, fructe întregi, legume şi ulei de măsline, cu un consum redus de sucuri, au avut un risc mai scăzut de cancer de prostată agresiv decât cei care au urmat alte diete.
    O dietă cu un conţinut foarte scăzut de calorii poate inversa rapid diabetul de tip 2, conform unui studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea Yale, din Statele Unite.
    Oamenii de ştiinţă de la Centrul de Cercetare a Cancerului din Leuven, Belgia, în colaborare cu echipa de la Universitatea Liberă din Bruxelles au descoperit originea celulară a melanomului, o formă mortală de cancer de piele.
    Cercetatori de la University College London au studiat si descris pentru prima data mecanismul prin care celulele se grupeaza si se deplaseaza prin corp, mecanism numit 'chase and run'. Studiul se concentreaza asupra procesului care apare atunci cand celulele canceroase interactioneaza cu celulele sanatoase, cu scopul de a migra in corp, la aparitia metastazei.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact