Ştiri şi informaţii din toată lumea
    Ştiri / Spaţiu

    Rusia a pierdut controlul asupra unui satelit cu experimente ştiinţifice

    Motorul satelitului Foton M4, cu mai multe experimente la bord, a încetat să mai răspundă la comenzile centrului de control de la sol.



    Capsula Foton. Foto: Steffen Janke - Eigenes Werk/Wikimedia Commons.


    Centrul spaţial Progress a declarat că toate celelalte sisteme sunt intacte, inclusiv transmiterea de informaţii de la satelit, dar acesta nu mai primeşte comenzi.

    Agenţia Spaţială Rusă, Roscosmos, a declarat că satelitul de şase tone ar putea continua să opereze pe cont propriu pentru o lungă perioadă de timp, dar nu a spus dacă nava ar putea ateriza în mod normal, fără comenzi de la sol.

    Satelitul a fost lansat la data de 19 iulie, dar pe 25 iulie nu a reuşit să răspundă la o comandă pentru a se plasa pe o orbită mai înaltă.

    Foton M4 trebuia să ajungă pe o orbită circulară la 575 km deasupra Pământului. El este acum pe o orbită eliptică cu punctul cel mai apropiat la 250 km. Nu este clar cât timp nava Foton ar putea rămâne la o astfel de altitudine, unde atracţia Pământului este suficient de puternică pentru a face obiectele să cadă de pe orbită.

    Capsula Foton M4 a fost programată pentru a reveni pe Pământ la jumătatea lunii septembrie, cu o re-intrare ghidată şi o aterizare asistată de paraşută în sudul Rusiei. Modulul de aterizare este echipat cu un scut termic.

    Specialiştii au restabilit conexiunea unidirecţională cu Foton şi promit să împlinească programul planificat al misiunii orbitale. Echipamentele lucrează în mod automat şi experimentul cu gecko se desfasoară conform programului.

    Satelitul are la bord cinci şopârle gecko, care sunt în spaţiu pentru un studiu de două luni privind efectul imponderabilităţii asupra dezvoltării lor şi a embrionilor şi asupra vieţii lor sexuale.

    Alte experimente planificate sunt pe ouă de viermi de mătase, seminţe uscate şi microbi.

    Există de asemenea un cuptor special destinat studiului privind topirea şi solidificarea aliajelor metalice şi creşterea cristalelor semiconductoare în condiţii de gravitaţie scăzută, un experiment ruso-german.

    Foton M4 este primul satelit din noua generaţie (34KSM) de sateliţi ruseşti de cercetare în micro-gravitaţie. Modul de propulsie a fost inlocuit cu un modul de tip Yantar, durata misiunii a fost majorată până la 6 luni prin utilizarea de celule solare pentru producerea de energie şi greutatea echipamentului ştiinţific a fost majorată cu 100 kilograme.

    O a doua misiune, Foton M5, este planificată pentru 2015.

    26 IULIE 2014



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un nou studiu, care combină măsurătorile efectuate de satelitul Maven aflat pe orbită în jurul Plantei Roşii şi de roverul Curiosity de pe suprafaţa sa indică faptul că pe Marte a existat cândva o atmosferă ce ar putea rivaliza chiar şi cu ceea ce vedem astăzi pe Pământ.
    Robotul Philae, lansat de pe sonda Rosetta, a reuşit să transmită date de pe cometa 67P inainte de a rămâne fără energie şi a intra în modul stand-by.
    Un acid gras ar putea fi printre molecule organice descoperite pe Marte de roverul Curiosity de la NASA.
    Cercetatori de la Universitatea Washington din St. Louis au descoperit doua particule mici de oxid de siliciu (nisip) in meteoriti primitivi. Aceasta descoperire este surprinzatoare, deoarece siliciul nu este unul dintre mineralele ce condenseaza in atmosfera stelara. Cele doua particule descoperite acum par sa provina de la o supernova ce a colapsat.
    Sonda Mars Express de la ESA, Agenţia Spaţială Europeană, care a intrat pe orbită în jurul Planetei Roşii acum zece ani, s-a apropiat cel mai mult de Phobos, luna cea mare a planetei Marte, la sfârşitul lunii decembrie 2013. Ea a trecut la 45 km de suprafaţa corpului ceresc.
    O minge masivă de foc a trecut peste Argentina, colorând cerul în verde, un spectacol care a durat câteva secunde.