Sănătate

    Racirea creierului poate preveni epilepsia dupa o trauma


    Dupa un traumatism cranian sever, saptamani, luni si chiar ani, pacientii pot avea crize de epilepsie. Acestea nu sunt usor de controlat prin medicamente. Studiile facute pe sobolani de cercetatorii de la Universitatea Washington din St. Louis au aratat ca o racire usoara a creierului dupa trauma, poate preveni aceste crize.


    Aceasta practica nu este chiar noua. Racirea incetineste activitatea metabolica a celulelor nervoase si acest lucru poate ajuta la supravietuirea lor in cazul unui stres.

    Doctorii racesc copiii nou-nascuti, al caror creier ar fi putut sa nu aibe aport suficient de sange si oxigen in timpul nasterii. De asemenea, racesc pacientii care au avut un atac de cord pentru a reduce posibilitatea de lezare a creierului periferic cand inima nu mai bate.

    Celulele creierului care sunt mai calde par sa fie mai active electric. Aceasta poate duce la un risc crescut de descarcari electrice anormale ce pot da epilepsie.

    In cursul studiului, cercetatorii de la Universitatea Washington din St. Louis au construit o casca care a racit capul unui sobolan si au testat oprirea crizelor. Ei au observat ca racirea creierului poate duce si la prevenirea crizelor. Atunci s-au axat pe prevenire.

    Au racit creierul cu mai putin de 4ºF si au constatat ca sobolanii carora li se racise creierul au avut doar cateva crize usoare in primele patru luni dupa trauma, comparativ cu sobolanii care nu au avut creierul racit si care au avut crize severe si lungi, saptamani dupa trauma.

    Concluzia studiului a fost ca traumatismele cerebrale reduc activitatea celulelor in locul de impact, iar castile de racire aduc la normal aceasta activitate.

    Acest studiu a dus la inceperea testarii dispozitivelor de racire in salile de operatie.

    GH. MANOIU | 1 MARTIE 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Apetitul pentru zahar al celulelor canceroase are consecinta grava pentru functionarea celulelor imune. Atunci cand sunt tinute departe de zahar, celulele imune critice, numite celule T, nu mai produc interferonul gamma, un compus inflamator important pentru combaterea tumorilor si al unor tipuri de infectii.
    Ţelina, anghinarea şi unele ierburi, in special oregano mexican, conţin apigenină şi luteolină, flavonoide ce distrug celulele canceroase pancreatice umane pe culturi de laborator, prin inhibarea unei enzime importante.
    Oamenii de stiinta de la CSIRO Australia fac cercetari pentru a dezvolta un test de screening pentru depistarea precoce a bolii Alzheimer. Ei au identificat in sange markeri biologici care sunt asociati cu acumularea de proteine toxice in creier, ce incepe cu ani buni inainte de primele simptome ale bolii, si inainte de a se produce daune ireversibile. Depistarea precoce este esentiala pentru a incepe un tratament inainte de a fi prea tarziu.
    O echipă britanică de cercetători de la Universitatea Bradford a dezvoltat ceea ce ar putea fi un simplu test de sânge care ar putea detecta toate cazurile de cancer. Tehnica presupune supunerea celulelor albe din sânge la lumină ultravioletă, lumină care dăunează ADN-ului celulelor.
    Cercetari de ultima ora facute de specialisti de la Ohio State University au aratat ca o substanta ce se gaseste in unele alimente din dieta mediteraneana, prin modificarea pe care o face asupra unei secvente specifice din reglarea genetica, re-educa celulele canceroase sa isi piarda superputerea de a scapa de moarte si sa se comporte ca niste celule normale, care mor programat.
    Mai multe studii ştiinţifice au arătat că cafeaua are un efect protector împotriva cancerului de sân și a altor tipuri de cancer. Un nou studiu realizat la Universitatea din Lund, Suedia, arată modul în care cafeaua protejează împotriva reapariţiei cancerului de sân.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact